Fender

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For fender til skip, båter og brygger: Se Fender (båt)
Fender Musical Instruments Corporation
Fender guitars logo.svg
Org.formMusic Company
BransjeMusikkinstrumenter
Etablert1946
Datterselskap Squier
Gretsch
Jackson Guitars
Charvel
Tacoma
Guild Guitar Company
SWR Sound Corporation
Brand X
Orpheum
Olympia
Heartfield
Eierandel i Squier, Jackson Guitars, Fender Custom ShopRediger på Wikidata
Hovedkontor Scottsdale i Arizona i USA
LandUSA
Produkt(er) Strengeinstrument, elektronisk forsterker, bassgitarRediger på Wikidata
Grunnlegger(e)Leo Fender
NøkkelpersonerChairman and CEO William (Bill) Mendello
CFO Richard Kerley
Adm. dir. Andy MooneyRediger på Wikidata
Nettsted http://www.fender.com/
Kart
Fender
33°38′46″N 111°53′57″V
Jazz Bass 1966

Fender, eller Fender Instrument Manufacturing Company, med hovedkvarter i Scottsdale i Arizona i USA, er en av verdens ledende produsenter av musikkinstrumenter og instrumentforsterkere. Firmaet ble dannet i 1946 av Leo Fender.[1]

Gitarer[rediger | rediger kilde]

Fender Telecaster

Fenders første gitar, og en av de første serieproduserte elektriske gitarene kom i 1950 og fikk navnet «Esquire». Den hadde en enkelt mikrofon i stolposisjon. Året etter ble en modell med to mikrofoner introdusert, som Leo Fender døpte «Broadcaster». Navnet skulle gjenspeile samtiden, preget av TV-mediets inntog. Trommeprodusenten Gretsch hadde allerede et trommesett på markedet ved navnet «Broadkaster», så i all hui og hast ble gitaren, etter forespørsel fra Gretsch, omdøpt til «Telecaster». Telecasteren har siden den gang blitt relansert i mange ulike utgaver for å tekkes ulike markeder, blant annet kom det en humbucker-utgave i 1972, lansert som en konkurrent til Gibsons meget populære Les Paul.

Kjente brukere:

Fender Stratocaster

Stratocaster ble lansert i 1954, tenkt som en oppgradering og en arvtager etter Telecasteren. Stratocasteren hadde en ny og moderne kroppsfasong, og tre mikrofoner i motsetning til Telecasterens to.

Kjente brukere:

Bassgitarer[rediger | rediger kilde]

Fender Precision Bass

Den første bassen Leo Fender designet het Precision bass. Dens kjennetegn er én stykk splittet/ikke splittet 'enkeltspolemikrofon posisjonert på midten av kroppen. Andre detaljmessigeforskjeller finnes også, som for eksempel en mer butt kroppsform.

Kjente brukere:

Fender Jazz Bass

Leo Fenders andre basskreasjon fikk navnet Jazz Bass, fordi den hadde en mer ergonomisk utforming, en såkalt «contoured body shape» laget med kresne jazz-bassister i tankene. Ved å spille på en jazz-bass oppnår man en lysere tone med mer «treble» og «mid-range» som trer gjennom mixen i større grad enn precision-bassen, dette på grunn av dens to enkeltspolemikrofoner, en i midtposisjon og en i stolposisjon. Mange mener at jazzbassen er mer versatil og har et større bruksområde. Det er kjent at bassen egner seg spesielt godt til sjangrene jazz (selvfølgelig) og funk. «Slapping», som er en mye brukt teknikk i sjangren funk, låter etter manges mening bra fordi man kan «scoope mid'en» ved å sette begge mikrofonene på fullt volum.

Kjente brukere:

Fender forsterkere[rediger | rediger kilde]

Fender var pionerer innen design og produksjon av gitarforsterkere (rørforsterkere). Disse forsterkerne er i dag svært ettertraktede.

Kjente Fender-forsterkere:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]