PRS Guitars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Logo.

PRS Guitars (fullt navn Paul Reed Smith Guitars) er en amerikansk gitarfabrikant med hovedkvarter i Stevensville i Maryland. PRS Guitars ble grunnlagt av gitaristen og gitarbyggeren Paul Reed Smith i 1985, og gitarene er kjent for sin luksus og kvalitet. Gitarene, som opprinnelig ble laget for lokale gitarspillere, har blitt høyt verdsatt av musikere og samlere verden rundt. Kjente artister som anvender PRS er blant andre Carlos Santana, Mark Tremonti, Brad Delson, John Mayer og Mikael Åkerfeldt.

Gitaristen Carlos Santana med en PRS

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

PRS Custom

Materiale[rediger | rediger kilde]

PRS' gitarkropper er laget av mahogni med lønn øverst på de fleste modellene. De inneholder ofte svært polerte resonanskasser av flammelønn, vatter lønn og polert lønn, som skaper en tigerstripeeffekt. PRS' gitarhalser er vanligvis laget av mahogni, selv om enkelte modeller utstyres med halser av lønn eller indiske eller brasilianske rosentrehalser. Båndmarkørene til PRS-gitarene i lavere prisklasser er måneformede, og de dyrere gitarene har fugler på seg. «Månene» ligner på standarprikkene på vanlige gitarer, men inneholder en del med en fremtredende halvmåne. Fuglevarianten består av ni eller ti forskjellige fugler lagt inn på de aktuelle båndene. Innleggsmaterialene består av enten halvedelsten, iriserende skjell, gull og til og med elfenben gravd opp fra utdødde mammuter.

Maskinvare[rediger | rediger kilde]

Nærbilde av innlagte fugler på 3., 5. og 7. bånd.
Mike Oldfield med sin Custom 24 i desember 2006 på Festhalle i Frankfurt

Oversadelen er syntetisk, og stemmerne er PRS-utformet, selv om enkelte modeller utrustes med koreanske Kluson-stemmere. PRS' gitarer har tre originale stoler (bridge): «stoptail»-, «vibrato»- og «wrapover»-stol.

Pickuper[rediger | rediger kilde]

Pickuper er utformet av PRS og er lagt inni gitaren. PRS er mer hemmelighetsfull om magnet- og vaiertype og konstruksjon av pickupen enn andre pickupprodusenter. Noen PRS' pickuptyper er faktisk lagt i retning fra hverandre så den ene snapper opp lyd fra halsen og den andre fra stolen.

Finish[rediger | rediger kilde]

PRS er kjent for den levende overflaten til lønnegitarene deres. Denne levendeheten skapes gjennom en flerstegsprosess som fremhever en 3D-effekt i treverket. Finishen er gjennomsiktig, gjennomskinnelig (ofte med uttoning i kantene på gitarkroppen) eller ugjennomsiktig.

Student Edition-modeller (SE)[rediger | rediger kilde]

For å holde tritt med forespørselen på gitarer, introduserte PRS et nytt konsept mot slutten av 1990-årene basert på billige gitarer. Studentutgaven (Student Edition, SE) fabrikkeres i Korea og er kjent for ugjennomsiktige finish, ikkelåsbare stemmeskruer og lavere treverkkvalitet. Mens PRS SE-modellene øker i popularitet blant amatører, har de dyrere PRS-modellene en tendens til å være rettet mot profesjonelle musikere. I 2010 ble gitaren SE Torero lansert. Modellen var den mest kostbare SE-modellen til da, og den tar sikte på tungmetallgitarister. Toreroen er veldig annerledes fra andre SE-gitarer, med unntak av PRS-stemmeskruene og at produksjonen foregår i Korea.

Juridiske problemstillinger[rediger | rediger kilde]

I 2001, da PRS lanserte sin «Singlecut»-gitar (som liknet på den ærverdige Gibson Les Paul-en), leverte Gibson Guitar Corporation en varemerkekrenkelse mot Paul Reed Smith Guitars. En midlertidig forføyning ble beordret fra Gibson mot PRS. Dette medførte at PRS i 2004 stoppet produksjonen av «singlecut»-gitaren.

I 2005 omgjorde USAs ankedomstol rettsbeslutningen og beordret avskjedigelse av Gibsons søksmål mot PRS. Vedtaket gjorde umiddelbart at også forføyningen som forbød salg og produksjon av PRS' «singlecut»-gitarer ble lov. Paul Reed Smith Guitars kunngjorde at de ville starte produksjonen av «singlecut»-gitaren på ny øyeblikkelig.

Paul Smith, grunnleggeren av PRS, uttalte følgende: «Vi er henrykte over at Lagmannsretten stadfestet det vi og bransjen lenge har visst: PRS-singlecut-gitarene er musikkinstrumenter av høyeste kvalitet som aldri ville blitt forvekslet med ett av konkurrentenes produkt.»

Gibson prøvde på ny å få gjenåpnet saken, men mislyktes. Alle de seksten aktive dommerne fra Lagmannsretten/ankedomstolen i tillegg til USAs høyesterett (som var deres siste håp) nektet å fortsette saken.

I denne rettstvisten skal angivelig Gibson ha påstått at konsertpublikum i en røykfylt konsertsal kanskje ikke ville være i stand til å skille mellom en PRS' «singlecut»-gitar og en Gibson Les Paul-gitar. Lagmannsretten forkastet varemerketeorien umiddelbart, og understrekte at «bare en idiot» ville forveksle de to produktene på salgsstedet.

Fra januar 2010 sluttet PRS å produsere «singlecut»-gitarer. Det førte til at «25. jubileums»-gitaren SC 245 ble den eneste «singlecut»-gitaren igjen. Derfor ble SC 58 introdusert senere i 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]