Gerhard Ludwig Goebel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gerhard Ludwig Goebel
Født1. des. 1933Rediger på Wikidata
Scheuerfeld
Død4. nov. 2006Rediger på Wikidata (72 år)
Kirchen
BeskjeftigelseKatolsk prest (1960–), teolog, katolsk biskop (1979–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland
GravlagtBetzdorf

Gerhard Ludwig Goebel M.S.F. (født 1. desember 1933 i Scheuerfeld i Rheinprovinz i Tyskland, død 4. november 2006 i Kirchen (Sieg) i Rheinland-Pfalz i Tyskland) var katolsk biskop i Tromsø katolske stift.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Gerhard Goebel mistet sin far mistet sin far under Annen verdenskrig. Dette gjorde at han vokste opp under fattige forhold.

Han inntrådte i 1954 i Misjonærene av den Hellige Families novisiat i Mühlbach. Denne misjonskongregasjonens tyske provins hadde misjoner i store deler av verden, og da de av paven på tidlig 1930-tall ble anmodet om å betjene Nord-Norge, var fortsatt alle de nordiske land i Vatikanet adminstrativt organisert under Kongregasjonen for troens utbredelse, som har med misjonsområder å gjøre.

Prest[rediger | rediger kilde]

Gerhard Goebel ble presteviet den 3. juli 1960 i Ravengiersburg. Han kom til Norge i juni 1962. Han virket som kapellan og lærer i Tromsø og deretter som sogneprest i St. Mikael menighet i Hammerfest (1965-1970).

Den 14. februar 1976 ble han apostolisk administrator av det apostoliske vikariat Nord-Norge (den katolske kirke i Nord-Norge fra og med Nordland fylke og inklusive Svalbard). Dette var han til biskop Johannes Baptist (João Batista) Przyklenk M.S.F. tok vikariatet i besittelse den 26. juni 1979.

Allerede i 1977 ble han administrator atter en gang, idet biskop Przyklenk ble forflyttet tilbake til det bispedømme han året før var blitt sendt til Nord-Norge fra, nemlig Januária i Minas Gerais.

Den 28. mars 1979, som et resultat av pave Johannes Paul IIs bulle Qui volente til pave Johannes Paul II, ble det apostoliske vikariatet hevet til et prelatur (territorialprelatur), og tok dets nåværende navn.

Biskop-prelat av Tromsø[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham biskop-prelat av prelaturet Tromsø den 29. mars 1979, og han ble bispeviet i Peterskirken i Roma i 27. mai 1979 av pave Johannes Paul II. Medkonsekrerende var kurieerkebiskopene Duraisamy Simon Lourdusamy og Eduardo Martínez Somalo.

Han ble i sitt embede inntil sin død.

I hans tid som leder av den katolske kirke i Nord-Norge ble antallet katolikker i Nord-Norge mangedoblet. Det ble opprettet to nye menigheter (i Narvik og i Mosjøen), et nonnekloster (karmelsøstrenes kloster i Tromsø), et munkekloster (cistercienserklosteret i Storfjord nær Stamsund i Lofoten), to kapeller (i Kirkenes og i Alta) og en katolsk barneskole (i Bodø). Prelaturets økonomi ble godt stabilisert i hans tid, og han var en godt kjent og høyt aktet representant for Den katolske kirke utad, både i forhold til det borgerlige samfunn og i omgangen med ikke-katolske medkristne.

Den 29. mars 2006 ble biskopen utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske Fortjenstorden, for sin innsats for kirke og samfunn.

Høsten 2006, et par uker før sin død dro biskop Goebel til Tyskland, der han planla å være til begynnelsen av desember. Lørdag 4. november ble han plutselig svært mye dårligere og døde kort tid etter at han var brakt til sykehus, knapt 73 år gammel. Han ble den 9. november på klosterkirkegården i Betzdorf der biskop Johannes Wember og en rekke prester som har arbeidet i Nord-Norge ligger begravet.

Ved sin død var han den prest i Nord-Norge (katolske og lutherske) som overhodet hadde lengst aktiv prestetjeneste bak seg.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ catholic-hierarchy.org goebel, lest 1. desember 2021

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Johannes Baptist Przyklenk 
Katolsk biskop-prelat av Tromsø
Etterfølger:
 Berislav Grgić