Eduardo Martínez Somalo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eduardo Martínez Somalo
Født31. mars 1927 (91 år)
Spania
Utdannet ved Pontificia Ecclesiastica Academia, Gregoriana
Beskjeftigelse Katolsk prest, diplomat, teolog, universitetslærer
NasjonalitetSpania
LivssynDen romersk-katolske kirke
Utmerkelser Storkorset av Isabella den katolskes orden

Coat of arms of Eduardo Martinez Somalo.svg

Eduardo Martínez Somalo (født 31. mars 1927 i Baños de Río i Rioja, Spania) er en av Den katolske kirkes kardinaler. Han var pavelig camerlengo til april 2007.

Han ble utdannet ved seminaret i Logroño, og fortsatte så sine studier i Roma ved Det pavelige spanske kollegiet og Det pavelige universitetet Gregoriana. Han tok lisensiatgrader i teologi og kirkerett.

Martínez Somalo ble presteviet i 1950. Han virket ved kurien i bispedømmet Calahorra, og underviste ved et institutt i byen. Deretter studerte han ved Det pavelige kirkeakademiet, som er Vatikanstatens diplomatskole, og ved Lateranuniversitetet. Han tok der doktorgrad i kirkerett.

I 1956 begynte han i Statssekretariatet. Han fikk tittelen monsignore i 1960. Etter forskjellige oppdrag i utlandet ble han i 1970 assessor i Statssekretariatet.

Han ble bispeviet i 1975, som titularerkebiskop av Tagora. Pave Paul VI utnevnte ham til nuntius i Colombia. I 1979 ble han sostituto, nestkommanderende, i Statssekretariatet.

Pave Johannes Paul II kreerte ham til kardinaldiakon ved konsistoriet juni 1988. Samme år ble han prefekt for Kongregasjonen for gudstjenesten og sakramentsordningen. Han ble også medlem av:

I 1992 ble han prefekt for Kongregasjonen for institutter for konsekrert liv og selskaper for apostolisk liv, og i 1993 ble han camerlengo. I 1996 ble han proto-kardinaldiakon, det vil si den kardinaldiakonen med lengste ansiennitet. Dett var han inntil 1999, da han ble forfremmet til kardinalprest.

Martínez Somalo fratrådte som prefekt i februar 2004, da han var 76 år gammel. Han søkte også avskjed om camerlengo, men fortsatte i dette embetet. Ved Johannes Paul IIs død 2. april 2005 var han en av de få kardinaler som fortsatte i sitt embete, ettersom camerlengoen har en rekke plikter i forbindelse med pavens dødsfall.

Han hadde stemmerett ved konklavet 2005. Selv figurerte han ikke særlig høyt på listen over papabili, men ble regnet for å ha stor innflytelse blant de spansktalende kardinalene.

Etter sin 80-årsdag gikk han av som camerlengo i april 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Paul Augustin Mayer 
Prefekt for Kongregasjonen for gudstjenesten og sakramentsordningen
Etterfølger:
 Antonio María Javierre Ortas 
Forgjenger:
 Jean Jérôme Hamer 
Prefekt for Kongregasjonen for ordenslivet
Etterfølger:
 Franc Rodé