Eduardo Martínez Somalo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eduardo Martínez Somalo
Født31. mars 1927 (91 år)
Spania
Utdannet ved Pontificia Ecclesiastica Academia, Gregoriana
Beskjeftigelse Katolsk prest (1950–), diplomat, teolog, universitetslærer
Nasjonalitet Spania
Livssyn Den romersk-katolske kirke
Utmerkelser Storkorset av Isabella den katolskes orden, storkors av Solordenen

Coat of arms of Eduardo Martinez Somalo.svg

Eduardo Martínez Somalo (født 31. mars 1927 i Baños de Río i Rioja, Spania) er en av Den katolske kirkes kardinaler. Han var pavelig camerlengo til april 2007.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han ble utdannet ved seminaret i Logroño og fortsatte så sine studier i Roma ved Det pavelige spanske kollegiet og Det pavelige universitetet Gregoriana. Han tok lisensiatgrader i teologi og kirkerett.

Martínez Somalo ble presteviet i 1950. Han virket ved kurien i bispedømmet Calahorra og underviste ved et institutt i byen. Deretter studerte han ved Det pavelige kirkeakademiet, som er Vatikanstatens diplomatskole, og ved Lateranuniversitetet. Han tok der doktorgrad i kirkerett.

I 1956 begynte han i Statssekretariatet. Han fikk tittelen monsignore i 1960. Etter forskjellige oppdrag i utlandet ble han i 1970 assessor i Statssekretariatet.

Han ble bispeviet i 1975, som titularerkebiskop av Tagora. Pave Paul VI utnevnte ham til nuntius i Colombia. I 1979 ble han sostituto, nestkommanderende, i Statssekretariatet.

Pave Johannes Paul II kreerte ham til kardinaldiakon ved konsistoriet i juni 1988. Samme år ble han prefekt for Kongregasjonen for gudstjenesten og sakramentsordningen. Han ble også medlem av:

I 1992 ble han prefekt for Kongregasjonen for institutter for konsekrert liv og selskaper for apostolisk liv, og i 1993 ble han camerlengo. I 1996 ble han proto-kardinaldiakon, det vil si den kardinaldiakonen med lengste ansiennitet. Dett var han inntil 1999, da han ble forfremmet til kardinalprest.

Martínez Somalo fratrådte som prefekt i februar 2004, da han var 76 år gammel. Han søkte også avskjed om camerlengo, men fortsatte i dette embetet. Ved Johannes Paul IIs død 2. april 2005 var han en av de få kardinaler som fortsatte i sitt embete, ettersom camerlengoen har en rekke plikter i forbindelse med pavens dødsfall.

Han hadde stemmerett ved konklavet i 2005. Selv figurerte han ikke særlig høyt på listen over papabili, men ble regnet for å ha stor innflytelse blant de spansktalende kardinalene.[trenger referanse]

Etter sin 80-årsdag gikk han av som camerlengo i april 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Paul Augustin Mayer 
Prefekt for Kongregasjonen for gudstjenesten og sakramentsordningen
Etterfølger:
 Antonio María Javierre Ortas 
Forgjenger:
 Jean Jérôme Hamer 
Prefekt for Kongregasjonen for ordenslivet
Etterfølger:
 Franc Rodé