Berislav Grgić

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berislav Grgić
Født15. feb. 1960Rediger på Wikidata (64 år)
Kotor Varoš
BeskjeftigelseTeolog, katolsk prest (1986–), katolsk biskop (2009–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Bishop prelate (2008–2023) Rediger på Wikidata
Utdannet vedGregoriana
NasjonalitetNorge
Våpenskjold
Berislav Grgićs våpenskjold

Berislav Grgić (født 15. februar 1960 i Novo Selo (Kotor Varoš) nær Banja Luka i Jugoslavia, nå i Bosnia-Hercegovina) er en bosnisk kroat som er emeritert biskop av det katolske prelaturet Tromsø.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Grgić gjennomførte sine filosofiske og teologiske prestestudier ved den teologiske høyskole i Vrhbosna, og ble presteviet 29. juni 1986 i Banja Luka av biskop Franjo Komarica av Banja Luka. Han virket så som sjelesorger i samme bispedømme til 1988, og studerte deretter til lisensiatsgrad i spiritualitet ved det pavelige universitet Gregoriana i Roma 1988-1991.

Han underviste ved juniorseminaret i Zadar i Kroatia 1991-1992, og arbeidet for de kirkelige hjelpeorganisasjonene Caritas Banja Luka og Caritas Zagreb, med bosted i Zagreb, fra 1992 til april 1995. Deretter var han sogneprest i Budžak (en bydel i Banja Luka) fra april 1995 til han likesom så godt som alle hans sognebarn under krigshandlingene ble drevet på flukt av serbere den 20. august 1995.

Til Norge, og Tyskland[rediger | rediger kilde]

Han kom fra Kroatia til Oslo den 3. januar 1996. Han ble umiddelbart nasjonalsjelesørger for kroater i Oslo katolske bispedømme, og etter hvert i tillegg skoleprest ved St. Sunniva skole og kapellan (vicario parocchiale) i St. Olav Domkirkes menighet. Han var aktiv i domkirken blant annet i dens norsk-, kroatisk-, spansk- og italiensktalende sjelesørgeriske virksomhet. I perioden 1. september 2004 til 1. mars 2006 var han generalvikar for Oslo katolske bispedømme, og fra 1. januar 2006 til 1. mars 2007 biskoppelig vikar for innvandrersjelesorgen i bispedømmet.

Den 2. mars 2007 forlot han Norge for å arbeide i erkebispedømmet München og Freising i Tyskland. Han ble utnevnt til sogneadministrator av to menigheter i Oberhaching og Deisenhofen, noe sør for München.

Biskop-prelat[rediger | rediger kilde]

Pave Benedikt XVI gjorde ham til biskop-prelat i Nord-Norge før nyttår 2008. Hans utnevnelse ble offentliggjort den 18. desember 2008.

Bispevielsen fant sted den 28. mars 2009, i Tromsø domkirke (den lutherske, stilt til rådighet for anledningen, idet den katolske kirke var for liten). I tillegg til folk fra prelaturet og landsdelen deltok Bosnia-Hercegovinas ambassadør til Norge Elma Kovačević og av kroatisktalende katolikker fra hele landet.[1] Hovedordinerende var biskop Bernt I. Eidsvig av Oslo, medkonsekrerende var biskopene Gerhard Schwenzer, emeritert biskop av Oslo, og Franjo Komarica av Banja Luka.

Grgić overtok etter biskop-prelat Gerhard Goebel, som døde i 2006.

Fratreden[rediger | rediger kilde]

Biskop Berislav Grgić fratrådte i en alder av 63 år embedet som biskop-prelat av Tromsø, på grunn av helseproblemer. I juli 2022 hadde han i Vatikanet overfor den ansvarlige kardinal for biskoper forklart sin situasjon, og fulgt opp i september 2022 i brev til kardinalen. I januar 2023 ble han invitert til den nye pavelige representant i Stockholm som meddelte ham at pave Frans hadde nunc pro tunc innvilget hans avskjed, som trådte i kraft 31. august 2023.[2] Inntil ny overhyrde utnevnes til Tromsø, er stiftet under tilsyn av biskop Erik Varden som pavelig utnevnt apostolisk administrator,[3] som biskop Grgić selv hadde vært med på å konsekrere til biskop-prelat av Trondheim i oktober 2020.[4]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Gerhard Goebel 
Katolsk biskop-prelat av Tromsø
(utnevnt 2008–-)
Etterfølger:
 -