Stamsund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stamsund
Stamsund
Rorbuer i Stamsund
68°7'48"N, 13°50'57"E
LandNorge Norge
FylkeNordland
KommuneVestvågøy
Areal1.06 km²
Befolkning1 092[a] (2018)
Bef.tetthet1 030,2 innb./km²
Høyde over havet8±1 meter
Postnummer8340 Stamsund

Stamsund
68°7′48″N 13°50′57″E

Stamsund er et tettsted i Vestvågøy kommune i Lofoten i Nordland. Tettstedet har 1 092[1] innbyggere per 1. januar 2018. Stamsund er et viktig fiskevær med Aker Seafoods J.M. Johansen A/S og Nordland Havfiske A/S som viktigste bedrifter. Nordland Havfiske A/S er det største trålselskapet i Nord-Norge.

Stamsund har et stort kulturliv med to frie teatergrupper, Figurteateret i Nordland, kunstgalleri og flere kunstnere, samt alpinbakke. Overnattingsmuligheter er to rorbuanlegg og et vandrehjem. Hotellet i Stamsund var asylmottak fra 1. september 2009. Hotellet skal ifølge planen åpne igjen i løpet av sommeren 2018.[trenger referanse]

Siste soloppgang før mørketida er 7. desember og første soloppgang etter mørketida er 5. januar.

Bilde av Stamsund med hurtigrutekaia
"Uttaførr" i Stamsund med Hurtigrutekaia.

Burekka[rediger | rediger kilde]

Burekka og Skjærbrygga ved midnatt juli 2015
Burekka og Skjærbrygga ved midnatt

Burekka i Stamsund består av to rader av rorbuer. Buene fra omkring århundreskiftet, og har vært i bruk som egnerbuer og overnattingssted for tilreisende fiskere. Fra åttitallet ble buene pusset opp og brukt til utleie til turister. I dag er buene et sameie, der noen benytter buene privat, mens andre leier dem ut. Buene er et av de mest kjente motivene av Lofoten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 3. desember 2018. Besøkt 3. desember 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Oversiktsbilde av Hartvågen i Stamsund
Hartvågen i Stamsund
NordlandstubbDenne Nordlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.