Stamsund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stamsund
Stamsund
Rorbuer i Stamsund
68°7′48″N 13°50′57″E
LandNorge Norge
FylkeNordland
KommuneVestvågøy
Areal1.06 km²
Befolkning1 092[a] (2018)
Bef.tetthet1 030,2 innb./km²
Høyde over havet8±1 meter
Postnummer8340 Stamsund

Stamsund
68°7′48″N 13°50′57″E

Stamsund er et tettsted i Vestvågøy kommune i Lofoten i Nordland. Tettstedet har 1 092[1] innbyggere per 1. januar 2018. Stamsund er et viktig fiskevær med Lerøy Seafoods as som viktigste bedrift. Nordland Havfiske A/S er det største trålselskapet i Nord-Norge men leverer ikke til Stamsund.

Stamsund har et stort kulturliv med to frie teatergrupper Teaternor samt Figurteateret i Nordland, kunstgalleri og flere kunstnere, samt alpinbakke. Overnattingsmuligheter er flere rorbuanlegg og et vandrehjem. Hotellet i Stamsund var asylmottak fra 1. september 2009. Hotellet gjenåpnede i juni 2018 totalt renovert under navnet "Live lofoten Hotel" drevet på daglig basis med "Skjærbrygga"

Siste soloppgang før mørketida er 7. desember og første soloppgang etter mørketida er 5. januar.

Bilde av Stamsund med hurtigrutekaia
"Uttaførr" i Stamsund med Hurtigrutekaia.

Burekka[rediger | rediger kilde]

Burekka og Skjærbrygga ved midnatt juli 2015
Burekka og Skjærbrygga ved midnatt

Burekka i Stamsund består av to rader av rorbuer. Buene fra omkring århundreskiftet, og har vært i bruk som egnerbuer og overnattingssted for tilreisende fiskere. Fra åttitallet ble buene pusset opp og brukt til utleie til turister. I dag er buene et sameie, der noen benytter buene privat, mens andre leier dem ut. Buene er et av de mest kjente motivene av Lofoten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 3. desember 2018. Besøkt 3. desember 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Oversiktsbilde av Hartvågen i Stamsund
Hartvågen i Stamsund
NordlandstubbDenne Nordlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.