Stamsund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stamsund
Stamsund Hafen.jpg
Rorbuer i Stamsund
LandNorge Norge
FylkeNordland
KommuneVestvågøy
Postnummer8340 Stamsund
Areal1,03 km²
Befolkning1 103[a] (2022)
Bef.tetthet1 070,9 innb./km²
Høyde o.h.8 meter
Map
Stamsund
68°07′48″N 13°50′57″Ø

Stamsund er et tettsted i Vestvågøy kommune i Lofoten i Nordland. Tettstedet har 1 103[1] innbyggere per 1. januar 2022. Stamsund er et viktig fiskevær med Lerøy Seafoods as som viktigste bedrift. Nordland Havfiske A/S er det største trålselskapet i Nord-Norge.

Stamsund har et stort kulturliv med to frie teatergrupper Teaternor samt Figurteateret i Nordland, kunstgalleri og flere kunstnere, samt alpinbakke. Overnattingsmuligheter er flere rorbuanlegg og et vandrehjem. Hotellet i Stamsund var asylmottak fra 1. september 2009. Hotellet ble renovert og gjenåpnet i juni 2018 under navnet «Live Lofoten Hotel».[trenger referanse]

Siste soloppgang før mørketida er 7. desember og første soloppgang etter mørketida er 5. januar.

Bilde av Stamsund med hurtigrutekaia
«Uttaførr» i Stamsund med Hurtigrutekaia.

Burekka[rediger | rediger kilde]

Burekka og Skjærbrygga ved midnatt juli 2015
Burekka og Skjærbrygga ved midnatt

Burekka i Stamsund består av to rader av rorbuer. Buene fra omkring århundreskiftet, og har vært i bruk som egnerbuer og overnattingssted for tilreisende fiskere. Fra åttitallet ble buene pusset opp og brukt til utleie til turister. I dag er buene et sameie, der noen benytter buene privat, mens andre leier dem ut. Buene er et av de mest kjente motivene av Lofoten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Oversiktsbilde av Hartvågen i Stamsund
Hartvågen i Stamsund
Nordland våpen.svgDenne Nordlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.