Geoffrey de Montbray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Geoffrey de Montbray (død 1093), biskop av Coutances (Constantiensis) i Normandie, var Vilhelm Erobrerens høyre hånd, en stor føydal prelat, administrator og kriger på siste halvdel av 1000-tallet i England og Normandie. Skribenten Orderic Vitalis sier at Geoffrey visste mer om oppstilling av pansrete riddere enn å lede salmesyngende klerker.

Geoffrey fikk bispedømmet Coutances i 1048 som en ung mann ved hjelp av sin bror (se Huset Mowbray). Han skaffet midler fra andre adelige og fra deres krigsbytte på Sicilia til fullføre sin katedral som ble innviet i 1056. Sammen med biskop Odo av Bayeux, også en krigerbiskop som han selv, var han på slagmarken ved Hastings, og bidro til normannisk seier over angelsakserne og deres konge Harald Godwinson. Ved Vilhelm Erobrerens kroning var det Geoffrey av Coutances som ble kalt fram for å erklære at deres hertug var konge.

Hans belønning for å bidra til erobringen av England var et mektig len, dog spredt over 12 fylker. Geoffrey fulgte Vilhelm på hans besøk i Normandie i 1067, og da han var tilbake i England tok han ledende rolle i å slå ned bølgen av angelsaksiske opprør som brøt ut sommeren 1069. Mens Vilhelm marsjerte nordover for å slå opprør i Mercia og Northumbria, samlet Geoffrey sammen troppene som okkuperte London, Winchester og Salisbury og førte til seier mot opprørerne som beleiret festningen Montacute Castle i september 1069. I 1075 dro han igjen ut for slå ned jarlenes opprør, ledet av biskop Odo, og han beleiret festningen Norwich Castle og erobret den.

I mellomtiden hadde Vilhelm gitt Geoffrey betydningsfull lovmessige funksjoner, blant annet for Vilhelm selv oppholdt seg den meste av tiden i Normandie. I 1072 ledet Geoffrey den store rettssaken i Kent mellom de geistlige og biskop Odo (se Rettssaken i Penenden Heath), og omtrent på samme tid over de mellom abbeden av Ely og hans plyndrere, og mellom biskopen av Worcester og abbeden av Ely, og det er en del grunner til tro at han i 1086 fungerte som representant for den undersøkelsen som endte opp i Dommedagsboken. På omtrent samme tid fikk han også ansvaret for Northumberland. Han signerte også Forliket i Winchester, som etablerte erkebiskopen av Canterburys overherredømme over erkebiskopen av York.

Som biskop var Geoffrey tilstede ved Vilhelms begravelse i 1087, og ble deretter året etter med i store opprøret mot Vilhelm Rufus, Vilhelms nest eldste sønn som arvet England. Han gjorde Bristol til sin hovedbase, ettersom han hadde tilknytning til stedet (noe Dommedagsboken også viser) og hvor han bygd en stor festning. I kamphandlingene brente han Bath og herjet Somerset, men før slutten av året måtte han underkaste seg den nye kongen. Han synes å ha vært i Dover med Vilhelm Rufus i januar 1090, men etter at han trakk seg tilbake til Normandie døde han der tre år senere. Hans troskap til Vilhelm Rufus’ bror, hertug Robert Curthose synes å ha vært et stridsemne for Curthoses yngre bror Henrik da den sistnevnte overtok området Cotentin.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Round, J. H.: Feudal England, London 1909