Fritz Pfeffer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Friederich Pfeffer
Albert Dussel
FødtFriedrich Pfeffer
30. apr. 1889Rediger på Wikidata
Gießen
Død20. des. 1944Rediger på Wikidata (55 år)
Neuengamme
BeskjeftigelseLege, tannlege Rediger på Wikidata
UtdannelseTannlege
EktefelleGift med Vera Bythiner til 1933
Gift med Charlotte Kaletta (post mortem) fra 1953
BarnWerner Peter Pfeffer
NasjonalitetTysk

Friederich «Fritz» Pfeffer (født 30. april 1889 i Gießen i storhertugdømmet Hessen, død 20. desember 1944 i leiren Neuengamme)[1] (også kjent som Albert Dussel) var en tysk tannlege som under andre verdenskrig gikk i dekning sammen med blant andre Anne Frank. Fra Anne Franks dagbok er han kjent under det lite smigrende pseudonymet Albert Dussel. Navnet Dussel ble gitt av Anne Frank og betyr 'idiot' på tysk.[2][3][4][5]

Fritz Pfeffer van den siste av de åtte som gikk i dekning sammen med:

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Miep Gies (til venstre), Jan Gies (i midten), Otto Frank (til høyre).

Fritz Pfeffer ble født i Gießen i en søskenflokk på fem; han var sønn av Ignatz Pfeffer og Jeannette Hirsch-Pfeffer. Foreldrene drev en tekstil- og klesbutikk på marketsplassen i byen og bodde i en leilighet over butikken. Etter skolen ble han tannlege i Berlin. Han giftet seg med Vera Bythiner i 1921, men forholdet resulterte i skilsmisse allerede i 1932. Sammen fikk de én sønn, Werner Peter Pfeffer.

I 1936 møtte Fritz den katolske dame, Charlotta Kaletta, men på grunn av «jødelovene» i Tyskland, (som sa at jødiske ikke kunne gifte seg med ikke-jødiske) kunne de ikke gifte seg. På grunn av volden mot jødene, flyktet Fritz og Charlotta til Amsterdam i Nederland.

I dekning[rediger | rediger kilde]

Huset ved Prinsengracht i Amsterdam. Pfeffer og Anne Frank skjulte seg i det hemmelige annekset på baksiden.

Da krigen tok til på alvor var det ikke trygt i Nederland lengre. Da det lenger ikke ble trygt for jøder i Nederland heller, gikk han i dekning sammen med familien Frank og van Pels. Pfeffer sluttet seg til de andre i den hemmelige delen av bygget 16. november 1942.[2] De gjemte seg sammen i bakbygningen av Otto Franks tidligere forretning, Opekta som lå i Prinsengracht 263. Margot Frank flyttet til foreldrenes rom og Anne måtte dele rom med Fritz. Til å begynne med likte ikke Anne å dele rom med ham; de to kranglet hele tiden om hvem som skulle sitte ved bordet.[2] Anne ville helst skrive i dagboka si, men Fritz ville heller studere og skrive brev.

Arrestasjonen og død[rediger | rediger kilde]

4. august 1944 stormet SS-soldater inn i Prinsengracht 263 etter å ha fått et anonymt tips om at det skjulte seg jøder der. De arresterte de åtte som var i dekning inkludert to av hjelperne, Victor Kugler og Johannes Kleiman. De åtte jødene ble først sendt til Durchgangslager Westerbork, der de oppholdt seg i ca. én måned før de ble sendt videre til Auschwitz-Birkenau, hvor de alle ble separert. Pfeiffer ble sendt til Sachsenhausen sammen med 59 andre menn og derfra sendt videre til Neuengamme utenfor Hamburg hvor han døde den 20. desember 1944.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

I 9. april 1953 giftet Charlotte Kaletta seg (post mortem) med Fritz Pfeffer.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Biographie, Deutsche. «Pfeffer, Fritz - Deutsche Biographie». www.deutsche-biographie.de (tysk). Besøkt 18. januar 2022. 
  2. ^ a b c «BBC - The Diary of Anne Frank - Biographies - Albert Dussel». www.bbc.co.uk. Besøkt 18. januar 2022. 
  3. ^ Arneberg, Sofie (21. juni 2021). «Anne Frank». Store norske leksikon. Besøkt 18. januar 2022. 
  4. ^ Hoagland, M. M. (1998). Anne Frank, on and off Broadway. Commentary, 105(3), 58.
  5. ^ Frank, Anne (1996). Anne Franks dagbok. Oslo: Aschehoug. ISBN 8203241352. 
  6. ^ Fritz Pfeffer - The official Anne Frank House website (på engelsk)