Anne Frank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anne Frank
Anne Frank lacht naar de schoolfotograaf.jpg
Frank som smiler for skolebildet sitt, 1941
FødtAnnelies Marie Frank
12. juni 1929[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Frankfurt am Main, Weimarrepublikken[5][6]
Dødfebruar 1945[7][8][9]Rediger på Wikidata
Bergen-Belsen, Nazi-Tyskland[10]
Beskjeftigelse Dagbokskriver, barnebokforfatter, skribent[11]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Sjette Montessoriskole Anne FrankRediger på Wikidata
Ektefelle ingenRediger på Wikidata
Far Otto FrankRediger på Wikidata
Mor Edith Frank-HolländerRediger på Wikidata
Søsken Margot Frank, Eva SchlossRediger på Wikidata
Nasjonalitet Tyskland (19291941), ingen (1941–)Rediger på Wikidata
Gravlagt Bergen-BelsenRediger på Wikidata
Signatur
Anne Franks signatur

Bergen-Belsen

Annelies Marie Frank (født 12. juni 1929 i Frankfurt am Main, død februar/mars 1945 i Bergen-Belsen) var en tysk jente av jødisk familie. Sammen med familien og fire venner gjemte hun seg i Amsterdam. De fryktet å bli arrestert av de nazistiske okkupantene som forfulgte jødene under den andre verdenskrigen. Anne Frank skrev før hun ble arrestert en dagbok som siden er blitt verdenskjent. Dagboken er oversatt til mer enn 56 språk. Faren solgte dagboken etter andre verdenskrig.[12]

Holocaust-revisjonister har flere ganger hevdet at boken ikke er autentisk.[13][14] Til tross for at disse påstandene gjentatte ganger er tilbakevist, så sirkulerer de fortsatt i enkelte miljøer.[15] I forbindelse med publiseringen av den annoterte utgaven av det opprinnelige manuskriptet, De dagboeken van Anne Frank, i 1986, utførte den nederlandske stats kriminaltekniske laboratorium (Gerechtelijk Laboratorium) en omfattende undersøkelse av håndskrift, papir, blekk osv. Rapporten finnes som vedlegg i boken, og bekrefter manuskriptets autentisitet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv i Frankfurt[rediger | rediger kilde]

Anne ble født i Frankfurt am Main, Tyskland, som datter av Otto Heinrich Frank (født 12. mai 1889, død 19. august 1980) og Edith Frank-Holländer (født 16. januar 1900, død 6. januar 1945). Hun tilhørte en familie med lange røtter i Tyskland, og faren og andre familiemedlemmer hadde tjenestegjort aktivt og utmerket seg i første verdenskrig. Margot Betti Frank (født 16. februar 1926, død mars 1945), var hennes storesøster.

Familien Frank levde i et etnisk blandet miljø med både jøder og ikke-jøder. Barna i nabolaget hadde ulik bakgrunn. Noen var katolske, noen var protestantiske, og noen var jødiske.

Den 13. mars 1933 ble det avholdt valg i Frankfurt, og Adolf Hitlers parti NSDAP tok valgseieren. Straks etter valget oppsto det anti-jødiske demonstrasjoner, og familien fryktet for hva som ville skje dersom de ikke forlot landet. Ett år senere dro Edith og barna fra Frankfurt og satte kursen mot Aachen, helt vest i Tyskland, og bodde der med Anne Franks bestemor, Rosa Holländer. Otto Frank ble værende i Frankfurt, men etter at han fikk et jobbtilbud i Amsterdam, flyttet han dit.

Videre liv i Amsterdam etter å ha rømt fra Tyskland[rediger | rediger kilde]

Otto Frank jobbet i selskapet Opekta som laget syltestivelse, og bodde i en leilighet ved Merwedeplein, i bydelen Rivierenbuurt. I februar 1934 ankom Edith og barna Amsterdam. Anne og Margot begynte på skole der. Margot var spesielt flink med tall, mens Anne var flink til å lese og skrive. Søstrene oppførte seg veldig forskjellig i sosiale sammenhenger. Margot var rolig, mens Anne var høylytt, energisk og veldig engasjert.

I mai 1940 invaderte Tyskland Nederland, og okkupasjonsmakten forfulgte jøder ved å innføre strenge regler og lover som alle jødiske borgere måtte følge. Okkupasjonsmakten jobbet aktivt med å separere jøder ifra ikke-jøder. Som en følge av en ny lov som tilsa at jødiske barn kun kunne gå på jødiske skoler, måtte Anne og Margot Frank bytte til en annen skole, selv om mange av deres venner, skolevenninner og skolekamerater ikke var jøder.

Livet i bakbygningen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikler: Anne Frank-huset og Anne Franks dagbok

I juli 1942 mottok Margot Frank en innkalling fra Zentralstelle für jüdische Auswanderung (Sentralkontor for jødisk emigrasjon) til tvangsarbeid i Tyskland. Familien hadde allerede planlagt å gå i dekning, men på grunn av brevet ble planen fremskutt med ti dager i forhold til den opprinnelige planen. Familien gikk i dekning 6. juli 1942. Gjemmestedet deres var i bakbygningen som tilhørte Otto Franks kontorbygning, Prinsengracht 263. Mens de var i dekning, skulle noen av Otto Franks mest pålitelige ansatte hjelpe dem.[16]

Hele gruppen som Anne Frank gjemte seg med, bestod av:

Van Pels-familien kalles for van-Daan familien av Anne i dagboken hennes, og Pfeffer blir omtalt som Albert Dussel.[17]

Avsløring og arrestasjon[rediger | rediger kilde]

Mellom klokken 10:00 og 10:30 den 4. august 1944 ble gruppen som bodde i annekset, og to av hjelperne deres, Victor Kugler og Johannes Kleiman, arrestert av SS-Oberscharfuhrer Karl Josef Silberbauer og tre nederlandske hjelpere fra det grønne politiet.[18][19] Det har lenge vært antatt at noen hadde angitt dem.[12] Hvem som hadde tystet på dem, har man ikke klart å finne ut av til tross for mange etterforskinger. De tre mest mistenkte personene er varehusansatt Willem van Maaren, vaskehjelp Lena van Bladeren-Hartog og Gestapo-informant Tonny Ahlers. Forskere ved Anne Frank-museet i Amsterdam lanserte i 2016 en alternativ forklaring på hvordan skjulestedet ble oppdaget. Samme dag gjennomførte nemlig tysk politi en razzia for å finne motstandsfolk og folk som drev illegal produksjon av og svartebørshandel med rasjoneringskort, i sidebygningen til huset der familien Frank gjemte seg. Det kan således tenkes at politiet oppdaget familien Frank ved en tilfeldighet.[20]

Deportasjon og død[rediger | rediger kilde]

Hjelperne:

Hjelperne ble ført til fengselet i Amstelveenseweg, og en måned senere ble de overført til fengselet på Weteringschans i Amsterdam. Kleiman ble løslatt 18. september 1944 på grunn av sin dårlige helse og døde i Amsterdam i 1959. Kugler klarte 28. mars 1945 å flykte like før han skulle sendes til tvangsarbeid i Tyskland. Han døde i Toronto i 1981 etter å ha emigrert til Canada i 1955.

Den 3. september ble de deportert fra Westerbork til konsentrasjonsleiren Auschwitz.[21] Dette var også det siste deportasjonstoget som gikk fra Westerbork til Auschwitz.[22] Etterhvert ble Anne, Margot og Auguste van Pels overført til Bergen-Belsen. Moren til Anne, Edith, ble værende i Auschwitz og døde der den 6. januar 1945 av sult og utmattelse.

Auguste van Pels ble sendt videre fra Bergen-Belsen til Theresienstadt via Buchenwald.[23] Det er antatt at hun døde enten på vei fra Buchenwald til Theresienstadt eller kort tid etter hun ankom.

På grunn av forferdelige hygieneforhold brøt det ut en tyfusepidemi vinteren 1944/1945. Blant mange tusen som døde på grunn av epidemien, var Anne Frank og Margot Frank. Anne omkom sannsynligvis av flekktyfus.[24] Dødsdatoen deres er enten helt i slutten av februar eller i begynnelsen av mars, omkring én måned før Bergen-Belsen ble frigjort (12. april 1945 av engelske tropper). Den eneste som overlevde krigen, var Annes far, Otto.

Det var gjennom et brev at de pårørende fikk vite at Anne og Margot var døde:

SitatMed dette erklærer jeg at Margot og Anne Frank fra Schonungsblock nr. 19 i Bergen-Belsen fangeleir døde omkring slutten av februar - begynnelsen av mars (1945). Jeg selv var fange i samme leir i blokk nr. 1 og sto på vennskapelig fot med disse pikene.Sitat
– C.R Rebling-Brilleslijper[25]

Anne Franks dagbok[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Anne Franks dagbok

I en alder av 13 år begynte Anne Frank å skrive i dagboken, som hun hadde fått av sin far. Boken omhandler livet og hverdagen hennes fra den 12. juni 1942 til 1. august 1944. Boken ble etter hvert oversatt fra nederlandsk til mange språk og er kanskje verdens mest leste dagbok. Boken har blant annet blitt satt opp som film[26], teater og til og med opera. Da krigen var slutt, reiste Otto Frank tilbake til Amsterdam og hentet Annes dagbok. Anne hadde alltid drømt om å bli forfatter, og derfor publiserte Otto dagboken. Det skulle vise seg at Anne Franks dagbok var et unikt verk.

Før de gjemte seg[rediger | rediger kilde]

På sin 13-årsdag i 1942 fikk Anne en liten notisbok som hun og faren hadde vært og kikket på et par dager tidligere, og selv om det egentlig var en autografbok, hadde Anne bestemt seg for å bruke den som en dagbok. Det tok ikke lang tid før hun satte i gang med å skrive. Hun skrev om seg selv, om familien sin og om hverdagen hjemme og på skolen. Åpningsordene var «Kjære Kitty». Hun skrev om karakterene hun fikk på skolen, venner, gutter hun flørtet med og steder rundt omkring i nabolaget hun ofte besøkte. Hun skrev også om da hun var oppe på dette loftet i de to årene, og om hva hun gjorde der for hver dag som gikk. Dette er det første avsnittet hun skrev (oversatt):

Sitat12. JUNI 1942
Jeg håper at jeg kan betro deg alt, slik jeg aldri har kunnet betro meg til noen før. Og jeg håper du vil bli en god støtte for meg.
Sitat
– Anne Frank[27]

Men Anne Frank skrev ikke bare som en hvilken som helst skolejente og om hvilken som helst hverdag. Allerede tidlig i dagboken skildrer Anne Frank samfunnsendringer som okkupasjonsmakten innførte. Andre steder i dagboken skildrer hun mer detaljert hvordan lover og regler ble håndhevet. Hun skriver også om at jøder må bære den gule davidsstjernen på yttertøyet når de var i offentligheten:

SitatLØRDAG 20. JUNI 1942
(...) Fra mai 1941 gikk det nedover med de gode tidene: først krigen, så kapitulasjonen, tyskernes innmarsj, og elendigheten begynte for oss jøder. Jødelov fulgte jødelov, og friheten vår ble veldig innskrenket. Jøder måtte gå med jødestjerne. Jøder måtte gi fra seg syklene. Jøder får ikke reise med trikken. Jøder får ikke ta drosje og heller ikke kjøre privatbil. Jøder får bare gjøre innkjøp mellom klokka 15 og 17. Jøder får ikke vise seg på gaten mellom klokka 20 og 6 om morgenen. Jøder får ikke gå i teater eller på kino og får ikke oppholde seg på andre forlystelsessteder. Jøder får ikke oppsøke svømmebassenget, heller ikke tennis- og hockeybaner eller andre sportsplasser. Jøder får ikke lov til å ro. Jøder får ikke lov til å drive sport offentlig. Jøder får ikke lov til å sitte i sin egen hage eller hos venner etter klokka åtte om kvelden. Jøder får ikke lov til å gå hjem til kristne. Jøder må gå på jødiske skoler og så videre. Slik gikk livet vårt, og vi fikk ikke lov til det eller det.(...)
Sitat
– Anne Frank[28]

Film av Anne Frank[rediger | rediger kilde]

Anne Frank blir filmet ved en tilfeldighet under en nabos bryllupsdag. Etter ni sekunder ser man Anne lene seg ut av vinduet. Filmen ble tatt opp i 1941 og varer i 21 sekunder.[29]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, brockhaus.de, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000015613, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Deutsche Nationalbibliothek; Staatsbibliothek zu Berlin; Bayerische Staatsbibliothek; Østerrikes nasjonalbibliotek, Gemeinsame Normdatei, Wikidata Q36578, https://gnd.network/ 
 6. ^ http://web.archive.org/web/20170324033829/http://jeugdliteratuur.org/auteurs/anne-frank.
 7. ^ LiveScience, «Anne Frank Likely Died Earlier Than Believed», verkets språk engelsk, besøkt 4. mars 2016[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ «Het laatste transport vanuit Westerbork naar Auschwitz», tittel for videre verk annefrank.org[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ The Guardian, besøkt 31. mars 2015[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ Deutsche Nationalbibliothek; Staatsbibliothek zu Berlin; Bayerische Staatsbibliothek; Østerrikes nasjonalbibliotek, Gemeinsame Normdatei, Wikidata Q36578, https://gnd.network/ 
 11. ^ The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 145005, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
 12. ^ a b (en) Intervju Arkivert 23. mai 2010 hos Wayback Machine. med Melissa Müller, forfatteren av Das Mädchen Anne Frank
 13. ^ Jansen, Hans (m.fl), s. 114
 14. ^ (en) history.ycsb.edu - Lessons from The Diary of Anne Frank av Harold Marcuse
 15. ^ (en) Emory University - Holocaust Denial on Trial
 16. ^ Anne Franks dagbok, s.35–41
 17. ^ Anne Franks dagbok, s.7
 18. ^ Anne Franks dagbok, Etterord
 19. ^ (en) annefrank.org - Avsløring og arrestasjon
 20. ^ «Trodde Anne Frank ble angitt til nazistene. Nå er en ny forklaring dukket opp.». Aftenposten. Besøkt 18. desember 2016. 
 21. ^ Anne Franks dagbok, Etterord s.394
 22. ^ (en) United States Holocaust Memorial Museum: The Netherlands
 23. ^ Anne Franks dagbok, Etterord s.395
 24. ^ Erika Prins og Gertjan Broek (1. mars 2015). «Eines Tages waren sie einfach nicht mehr da ...» (PDF) (tysk). Anne Frank Stichting. Besøkt 31. mars 2015. 
 25. ^ Gies, Miep, i en fotosamling mellom s. 80 og 81
 26. ^ (en) annefrank.org - Reaksjoner på dagboken
 27. ^ Anne Franks dagbok, s.9
 28. ^ Anne Franks dagbok, s. 20–21
 29. ^ Video på YouTube

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Miep Gies og Alison Lesie Gold (1987). Anne Frank - slik jeg husker henne. Oslo: Hjemmets bokforlag. ISBN 82-590-0482-8. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]