Victor Kugler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Victor Kugler
Født5. juni 1900
Vrchlabí
Død16. desember 1981 (81 år)
Toronto
Beskjeftigelse Elektriker
NasjonalitetKongeriket Nederlandene, Canada
Utmerkelser Righteous Among the Nations

Victor Kugler (født 5. juni 1900 i Hohenelbe, Köninggrätz-regionen i Böhmen, Østerrike-Ungarn, død 16. desember 1981 i Toronto, Canada) var en av de menneskene som hjalp til med å skjule jøden Anne Frank og hennes familie og nære venner under den tyske okkupasjonen av Nederland.

Da Anne Franks sin dagbok ble utgitt etter hennes død i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen ble Kugler henvist til under navnet Mr. Kraler. Han meldte seg til den østerriksk-ungarske marinen under den første verdenskrig med en gang han var ferdig med sin akademiske utdannelse. Han ble utskrevet fra militæret i 1918 etter å ha blitt skadet. Han flyttet deretter til Tyskland og arbeidet som elektriker, og i 1920 flyttet han videre til den nederlandske byen Utrecht for å jobbe for et firma som solgte pektin.

Han ble tildelt nederlandsk statsborgerskap i mai 1938. Han bodde sammen med sin kone Laura Maria Buntenbach-Kugler i byen Hilversum under den andre verdenskrig, som lå cirka seksten mil fra Amsterdam. Fra juli 1942 til august 1944 hjalp han sammen sine kolleger Miep Gies, Johannes Kleiman og Bep Voskuijl med å gjemme åtte personer som var på flukt fra nasjonalsosialistene, blant disse var Anne Frank. Kugler ble sammen med sine medsammensvorne arrestert av det tyske Gestapo den 4. august 1944, etter at en ukjent informant forrådte dem og tystet om deres motstandsarbeid til nasjonalsosialistene.

Kugler satt i forskjellige fengsler før han sammen med andre politiske fanger transportert til en konsentrasjonsleir i Amersfoort hvor han senere ble transportert videre til det nasjonalsosialistiske Tyskland. Han ble sammen med flere hundre andre fanger satt til tvangsarbeid, der han blant annet gravde anti-tank skyttergraver for tyskerne. Kugler ble sendt videre til andre fengsler og fangeleire. De ble utsatt for bombeangrep under forflytningen og Kugler dro fordel av forvirringen som oppstod på grunn av dette og han unnslapp fangenskap. Han ble skjult av en bonde for et par dager, lånte en sykkel og kom seg tilbake til Hilversum, som han kom frem til i april 1945. Han gjemte seg der fram til frigjøringen av Nederland, den 5. mai 1945.

Hans kone, Laura Kugler, døde 6. desember 1952 og tre år senere giftet han seg med sin andre kone Lucie van Langen. Ekteparet flyttet til Canada, hvor hans bror, søster og mor allerede bodde. Den 16. september 1958 opptrådte han som gjest på et TV-program der han fortalte om hans opplevelser under krigen. Han mottok flere tapperhetsmedaljer for hans mot under krigen, da han skjulte jøder og andre motstandere av nasjonalsosialistene.