Anne Franks dagbok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anne Franks dagbok
orig. Het Achterhuis
Original Book Copy.jpg
Forfatter(e)Anne Frank
SpråkNederlandsk
Tilblivelse12. juni 1942
SjangerDagbok, selvbiografi
Utgitt1947

Anne Franks dagbok (nederlandsk originaltittel: Het Achterhuis) er dagboken skrevet av Anne Frank fra hun var 13 til hun ble 15 år, fra 12. juni 1942 til 1. august 1944, mens hun oppholdt seg i skjul sammen med familiemedlemmer og bekjente for å unnvike jødeutryddelen under annen verdenskrig.

Dagboken er et uvanlig stykke verdenslitteratur.[trenger referanse] Anne Frank henvendte seg til boken som til en venninne, «Kitty», som hun kunne dele sine tanker med og støtte seg til når hun hadde det vanskelig.

Bakgrunnshistorie[rediger | rediger kilde]

Minnesmerke over søstrene Anne og Margot Frank som omkom i Bergen Belsen i 1945

Anne Frank het egentlig Annelies Marie Frank og var en tysk-jødisk jente fra Frankfurt am Main.

Anne Frank førte dagboken fra hun var 13 til hun ble 15 år – fra 12. juni 1942 til 1. august 1944. I denne perioden oppholdt hun seg i skjul sammen med familiemedlemmer og bekjente for å unngå nasjonalsosialistenes Holocaust. De hadde et gjemmested i Prinsensgracht 263 i Amsterdam (idag Anne Frank-huset).

Etter Annes død i Bergen-Belsen offentliggjorde hennes far Otto Frank notatene hennes. Enkelte, slik som Robert Faurisson og Ditlieb Felderer, har hevdet at Otto Frank selv har skrevet deler av boken.

Boken er oversatt til 55 språk og har gjort Anne Frank til et av de mest kjente ofrene for holocaust. Boken er filmatisert flere ganger.

I dagboka[rediger | rediger kilde]

Det første avsnittet, som hun skrev den 12. juni, ser slik ut (oversatt):

SitatJeg håper at jeg kan betro deg alt, slik jeg aldri har kunnet betro meg til noen før. Og jeg håper du vil bli en god støtte for megSitat
– Anne Frank[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.