Neuengamme (leir)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For bydelen i Hamburg-Bergedorf, se Neuengamme.
Minnestein ved Neuengamme konsentrasjonsleir

Neuengamme var en konsentrasjonsleir i Neuengamme, bezirk Bergedorf i Hamburg i Tyskland, under den andre verdenskrig. Neuengamme er en av de få konsentrasjonsleirene i Tyskland hvor flertallet av bygningene er bevart, og stedet er i dag et museum. Leiren ligger 15 kilometer sørøst for Hamburg sentrum.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Leiren var i funksjon fra 13. desember 1938 til 4. mai 1945 og hadde totalt 106 000 fanger. Fangene var plassert i hovedleiren og 96 underleirer rundt om i Nord-Tyskland. Fangene kom fra 28 ulike nasjoner, blant dem russere (34 350), polakker (16 900), franskmenn (11 500), tyskere 9 200), nederlendere 6 950), belgiere (4 800) og dansker (4 800). Det var også jøder fra lokalbefolkningen, kommunister, homoseksuelle, prostituerte, sigøynere, Jehovas vitner og mange andre grupper. Om lag 55 000 døde grunnet de umenneskelige forholdene; hardt manuelt arbeid med svært lite mat, uhygieniske forhold og vold fra vaktene.

Arbeidet i hovedleiren besto hovedsakelig i produksjon av murstein. Dette inkluderte blant annet byggingen av en kanal for å transportere mursteinen fra leiren. Fangene måtte grave ut den tunge massen med primitive redskaper, og det ble ikke tatt noe hensyn til fangenes helse eller værforhold.

Tvangsarbeid på Dove Elbe-kanalen

Tre av satellittleirene er også bevart som minnesteder. Dette er Bullenhuser Damm, Kritenbarg 8 og Suhrenkamp 98. Den første av disse er viet minnet om 20 barn som kom fra konsentrasjonsleiren Auschwitz, de ble offer for «medisinske eksperimenter». De ble myrdet den 20. april 1945 for å skjule spor etter eksperimentene. Den andre underleiren var fylt av kvinnelige fanger fra Łódź i Polen. Den tredje underleiren ligger ved Fuhlsbüttel fengsel. Deler av denne leiren huset kommunister, motstandere av regimet og andre grupper. Om lag 450 fanger ble myrdet her.

Neuengamme ble i mars og april 1945 brukt som transittleir for skandinaviske fanger som ble reddet av De hvite bussene.

Den 3. mai 1945 ble fartøyene «Cap Arcona», «Thielbek», «Athen» og «Deutschland IV» lastet med fanger fra leiren, slept ut fra kai og forlatt hjelpeløst drivende i Lübeckbukten – hensikten var å fjerne spor etter leiren. Allierte fly bombet og senket fartøyene. Om lag 8 000 fanger druknet eller ble skutt på stranden av SS.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]