Otto Frank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Otto Frank
Otto Frank (1961).jpg
Født12. mai 1889
Frankfurt am Main
Død19. august 1980 (91 år)
Basel
naturlige årsaker
GravlagtSveits
Ektefelle Edith Frank-Holländer (1925–1945), Elfriede Geiringer (1953–1980)
Barn Anne Frank, Margot Frank
Utdannet ved Universitetet i Heidelberg
Beskjeftigelse Handelsmann, bankmann
NasjonalitetKongeriket Nederlandene, Tyskland, Sveits
Språktysk
Livssynjødedom
TroskapKeiserriket Tyskland Keiserriket Tyskland (1914-1918)
Tjenestetid19151918
Militær gradløytnant
EnhetDet tyske keiserrikets hær
Deltok iFørste verdenskrig

Otto Heinrich Frank (født 12. mai 1889 i Frankfurt am Main, død 19. august 1980 i Basel, Sveits) var en tysk offiser og forretningsmann.

Han ble født i en tysk-jødisk bankierfamilie i Frankfurt og tjenestegjorde i den tyske hæren på vestfronten under første verdenskrig, hvor han oppnådde graden løytnant og mottok Jernkorset. I 1925 giftet han seg i Aachens synagoge med Edith Holländer, datter av Abraham Holländer, en prominent forretningsmann fra Aachen. Ekteparet Frank fikk døtrene Margot Frank (født 1926) og Anne Frank (født 1929).

Etter nasjonalsosialistenes maktovertagelse flyttet han med sin familie til Amsterdam, hvor de under annen verdenskrig holdt seg skjult i Prinsengracht 263. Om morgenen 4. august 1944 stormet politiet bygningen etter å ha fått et anonymt tips. Otto Frank ble sendt i konsentrasjonsleirene Westerbork og Auschwitz. Hans kone sultet ihjel i Auschwitz, og hans døtre havnet i Bergen-Belsen, hvor de døde av tyfus.

Som familiens eneste overlevende oppdaget han at Anne hadde skrevet en dagbok, som var blitt reddet av Miep Gies. Han lot først være å lese den, men etter å ha transkribert den bestemte han seg for å få den utgitt. Enkelte passasjer hvor Anne Frank skrev negativt om moren fjernet han imidlertid.

I 1953 giftet han seg med en tidligere nabo, Elfriede Geiringer-Markovits, og slo seg ned i Basel i Sveits, hvor han brukte resten av sitt liv på å fremme datterens minne og budskap.

Monumentet for Otto Franks døtre i Bergen-Belsen

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]