Otto Frank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Otto Frank
Otto Frank (1961).jpg
Otto Frank i 1961.
Født 12. mai 1889
Keiserriket Tyskland Frankfurt am Main Keiserriket Tyskland
Død 9. august 1980 (91 år)
Sveits Basel, Sveits
Ektefelle Edith Frank-Holländer, Elfriede Geiringer
Barn Margot Frank og Anne Frank
Nasjonalitet Kongeriket Nederlandene, Tyskland
Språk tysk
Utmerkelser Keiserriket Tyskland Jernkorset
Troskap Keiserriket Tyskland Keiserriket Tyskland (1914-1918)
Tjenestetid 19151918
Rang løytnant
Enhet Det tyske keiserrikets hær
Militære slag Første verdenskrig
Senere arbeid Forretningsmann

Otto Heinrich Frank (født 12. mai 1889 i Frankfurt am Main, død 19. august 1980 i Basel, Sveits) var en tysk offiser og forretningsmann.

Han ble født i en tysk-jødisk bankierfamilie i Frankfurt og tjenestegjorde i den tyske hæren på vestfronten under første verdenskrig, hvor han oppnådde graden løytnant og mottok Jernkorset. I 1925 giftet han seg i Aachens synagoge med Edith Holländer, datter av Abraham Holländer, en prominent forretningsmann fra Aachen. Ekteparet Frank fikk døtrene Margot Frank (født 1926) og Anne Frank (født 1929).

Etter nasjonalsosialistenes maktovertagelse flyttet han med sin familie til Amsterdam, hvor de under annen verdenskrig holdt seg skjult i Prinsengracht 263. Om morgenen 4. august 1944 stormet politiet bygningen etter å ha fått et anonymt tips. Otto Frank ble sendt i konsentrasjonsleirene Westerbork og Auschwitz. Hans kone sultet ihjel i Auschwitz, og hans døtre havnet i Bergen-Belsen, hvor de døde av tyfus.

Som familiens eneste overlevende oppdaget han at Anne hadde skrevet en dagbok, som var blitt reddet av Miep Gies. Han lot først være å lese den, men etter å ha transkribert den bestemte han seg for å få den utgitt. Enkelte passasjer hvor Anne Frank skrev negativt om moren fjernet han imidlertid.

I 1953 giftet han seg med en tidligere nabo, Elfriede Geiringer-Markovits, og slo seg ned i Basel i Sveits, hvor han brukte resten av sitt liv på å fremme datterens minne og budskap.

Monumentet for Otto Franks døtre i Bergen-Belsen

Litteratur[rediger | rediger kilde]