Edith Frank-Holländer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edith Frank-Holländer
Edith Frank Rémy.jpg
FødtEdith Holländer
16. januar 1900[1]Rediger på Wikidata
AachenRediger på Wikidata
Død6. januar 1945[1]Rediger på Wikidata (44 år)
AuschwitzRediger på Wikidata
Ektefelle Otto Frank (19251945)Rediger på Wikidata
Barn Margot Frank, Anne FrankRediger på Wikidata
Utdannet ved ViktoriaschuleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Hjemmeværende hustruRediger på Wikidata
Nasjonalitet Tyskland, NederlandRediger på Wikidata

Edith Frank-Holländer (født 16. januar 1900 i Aachen, Tyskland, død 6. januar 1945, Auschwitz-Birkenau, Polen) var mor til Anne Frank og Margot Frank og er kjent fra Anne Franks dagbok.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Familie[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i Aachen, Tyskland og kom fra en jødisk, industrifamilie der hun var yngst av fire søsken.

Hun giftet seg med den tysk-jødiske forretningsmannen Otto Frank på Ottos 36-årsdag den 12. mai 1925. Deres første barn; Margot, ble født den 12. februar 1926. Deres andre barn; Anne, ble født den 12. juni 1929.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Da Hitler kom til makten i 1933, fryktet Edith og Otto for hva som kunne skje om de ikke dro fra Tyskland. De bestemte seg da for å flykte. Edith og hennes døtre flyttet inn hos hennes mor, Rosa Höllander, mens Otto reiste til Amsterdam i Nederland for å finne seg en bolig og et forretningssted. Senere dro Edith og Margot til Nederland. Men Anne ble værende igjen hos sin bestemor. Senere flyttet Anne også til Amsterdam, og det ble som en bursdagsgave for Margot.

Familien følte seg trygg til Nederland ble invadert. 5. juli 1942 fikk Edith en innkallelse. Otto Frank snakket da med sin kollega Miep Gies om familien hans kunne få bo i bygningen hvor han hadde sin forretning i Prinsengracht 263. Det var planlagt at de skulle gå i dekning 16. juli 1942, men på grunn av Margots innkallelse ble det framskyndet til 6. juli.

Her gjemte de seg i ca. to år sammen med Hermann van Pels, Auguste van Pels, deres sønn Peter van Pels og tannlegen Fritz Pfeffer.

Arrestasjon, konsentrasjonsleir og død[rediger | rediger kilde]

Om morgenen 4. august 1944 stormet politiet inn i bygningen. De hadde en stund i forveien fått et anonymt tips om at det skjulte seg jøder i bygningen. Mr. Kugler og Mr. Kleiman ble også arrestert.

Familien ble først sendt til leiren Westerbork.

Den 3. september 1944 ble de åtte, som var i dekning, transportert til Auschwitz-Birkenau. Ved ankomsten ble familien separert. Dette var den aller siste gangen familien var samlet. Døtrene ble i oktober sendt til Bergen-Belsen og ankom leiren i november.

Edith Frank var den første i familien Frank som døde. Hun døde den 6. januar 1945 av utmattelse og sult, bare ti dager før hennes fødselsdag, 16. januar 1945. 21 dager senere ble leiren frigjort av sovjetiske styrker.

Hennes to døtre, Anne Frank og Margot Frank, døde i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen. De døde trolig av tyfus. Hennes mann Otto Frank var den eneste av de åtte som var i dekning, som overlevde. I 1947 ble Annes dagbok publisert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, oppført som Edith Frank, Find a Grave 19185863, besøkt 9. oktober 2017