Hopp til innhold

Fjellstrand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fjellstrand
Fjellstrand skole
LandNorges flagg Norge
FylkeAkershus
KommuneNesodden
Postnummer1458 Fjellstrand
Areal0,93 km²
Befolkning1 360[a] (2023)
Bef.tetthet1 462,4 innb./km²
Kart
Fjellstrand
59°48′00″N 10°37′00″Ø

Fjellstrand er et tettsted i Nesodden kommune i Akershus. Tettstedet har 1 360[1] innbyggere per 1. januar 2023, og ligger omtrent ni kilometer sør for kommunesenteret Nesoddtangen og ca. åtte kilometer nord for tettstedet Fagerstrand.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fjellstrand har tatt navn etter en husmanns-/strandsitterplass under gården Fjeld, denne plassen lå helt nede ved Oslofjorden. De første plasser eller bruk utskilt fra Fjeld gård var Nyborg og Urianstad, og de fleste eiendommer på Fjellstrand er utskilt fra disse eller Fjeld, eller fra Røer og Granerud.

Fjellstrand fikk et oppsving som sommersted rett etter første verdenskrig, og det fantes flere butikker og kaféer der fram til femtitallet. De fleste sommerhus og hytter er etter hvert konvertert til helårsboliger. En kort periode fungerte Fjellstrand som et administrativt sentrum med blant annet lensmannskontor, postkontor og telefonsentral.

Fjellstrand i dag[rediger | rediger kilde]

Fjellstrand har bevart preget av småhusbebyggelse med gradvis fortetting, men noe mer feltpreget boligutbygging er satt i gang de senere årene. For tiden finnes frisørsalong, Annas hybel (kafé), Moghal trading, Original AS og Joker. Fjellstrand er også egen skolekrets med barneskole (1.–7. trinn). For øvrig har Fjellstrand nydelig beliggenhet på vestsiden av nesoddlandet med flotte bade- og fiskemuligheter, f.eks. Ommen, hvor Oslofjordens Friluftsråd holder utleiehytter. Fjellstrand vel er en aktiv velforening med ca. 300 medlemmer. Den er blant annet engasjert i badestrand, friområdet Nyborgjordet og Folkets Hus/Fjellstrand grendehus, populært kalt «Grender'n». Bygget brukes per mars 2023 til vaksinering.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]