Fjellkjeder i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tidlig sommer i fjellkjedene mellom Valdres og Hallingdal

Norsk geografi er dominert av store fjellkjeder med daler og fjorder innimellom. Mindre enn 10 % av arealet i landet er dyrkbart og resten er fjellkledd. Isbreer er den største årsaken til erosjonen, så terrenget i norske fjell består av fjelltopper med platå og innsjøer. Disse områdene har rikt og variert plante- og dyreliv.

Høyden for tregrensen blir gradvis lavere jo lenger nord en kommer. Nord i Finnmark er tregrensen ved havnivå. Tregrensen er òg lavere ved kysten og høyere i de østlige fjellområdene.

Fjellkjedene danner òg de fleste grensene mellom fylkene i Norge. De går typisk fra nord til sør. Flere av fjellkjedene har hatt veg- og jernbaneoverganger i lange tider. Enkelte av dem er av nyere dato og mange blir stengt om vinteren.

Valdresflya

De norske fjellene er en av de mest populære rekreasjonsområdene i Norge, både om sommeren og om vinteren. Hytter og turstier blir tatt hånd om av Den norske turistforening. Hyttene ligger gjerne med slike avstander at en kan gå til fots eller på ski i ukevis fra hytte til hytte.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]