Diskusjon:Den skandinaviske fjellkjede

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nytt navn[rediger kilde]

Er det en kilde til navneforandringen? noorse 14. sep 2013 kl. 11:10 (CEST)

Så vidt jeg kan forstå er Nordryggen ikke et offisielt navn. Offisielle navn bestemmes av Kartverket, mens Nordryggen er valgt i en PR-kampanje arrangert av Den norske turistforening og Norsk geologisk forening. Den skandinaviske fjellkjede virker som et riktigere navn. Henninm (diskusjon) 14. sep 2013 kl. 14:15 (CEST)
Fjellkjeden heiter vel Kjølen. --Knut (diskusjon) 14. sep 2013 kl. 15:52 (CEST)
Kjølen er det gamle navnet på fjellklumpen sør for ca. Nordland. Ser vi på fjellkjeden som sammenhengende, er det rimelig at der bør være et navn. DnT hevder dette har manglet inntil de hadde avstemning. Om det holder, er opp til Kartverket - og svenskene som har kjeden på deling med oss. Kanskje Geologisk Institutt også har innspill.
Det bør tas med noe i artikelen om at navnet er nytt, og har fremkommet slik og slik. NRK har sakens overskrift til en notis på nettsiden, men med viderekopling til UT/DnT uten egenskreven kommentar. --Bjørn som tegner (diskusjon) 14. sep 2013 kl. 22:15 (CEST)
Eldste belegg jeg fant for navnet Kjølen er i ei Landkunna fra 1889 (Kjølen er nevnt fleire ganger boka, nemninga er der tydeligvis brukt om fjella fra Finnnmark til Femunden og videre inn i Sverige.) Kjølen er et navn med tradisjoner som fortjener en leksikonartikkel. De skandinaviske fjella er et naturfenomen som trenger omtale i et leksikon. Om Nordryggen sier mannen bak navnekåringa: «– Ta navnet i bruk slik at det blir etablert – og etter hvert et offisielt navn». Folk må bruke de navna de ønsker om både bekker og fjell, men Wikipedia bør gjengi de offisielle navna. --Knut (diskusjon) 15. sep 2013 kl. 08:57 (CEST)

Nå har jeg flyttet artikkelen tilbake, tilføyd et avsnitt om det nye navnedanningsforsøket, og gjort noe med artikkelen Kjølen. Jeg søkte i bokhylla.no på «Kjølen grensefjell» og fant svært mange treff. Problemet er at få av disse treffene kan brukes som referanser for navnet i artikkelen Kjølen; de fleste stedene navnet brukes tas det for gitt, som en kenning for «svenskegrensa».

Vi er enige om at «Nordryggen» er et kampanjebasert nyord, som ikke er offisielt, og ikke bør brukes som oppslagsord. Men: I et litt større bilde trenger vi vel også referanser for at «De skandinaviske fjellene» er den riktige, offisielle termen!? Mvh M O Haugen (diskusjon) 15. sep 2013 kl. 10:18 (CEST)

Når det nå er litt diskusjon om navnet på fjellkjeden burde denne artikkelen også hatt med informasjon om Kjølen og Langfjella (hvilke deler av kjeden disse omfatter). Er enig i at Nordryggen ikke er at offisielt navn ennå. Men det kan det bli, f.eks. navnet Trollheimen oppstod på liknende måte. --Chameleon (diskusjon) 15. sep 2013 kl. 11:07 (CEST)

I følge professor i geologi med spesialitet fjellkjeder, Torgeir B. Andersen, så heter denne fjellkjeden Den skandinaviske fjellkjede og det har den hett i mer enn hundre år. http://ut.no/artikkel/1.11234213 Artikkelen bør derfor flyttes til Den skandinaviske fjellkjede. Dette er også i samsvar med den språkbruk som er vanlig for den som er interessert i fagfeltet. Thesam (diskusjon)

Fann ikke Torgeir B. Andersen i lenka du hadde der. Kopierte du inn rettt lenke? --Knut (diskusjon) 15. sep 2013 kl. 20:34 (CEST)

Les nedover sida på kommentarane http://ut.no/artikkel/1.11234213 så finn du kommentaren frå professor Torgeir Andersen og min med. Thesam (diskusjon)

I følge fjellkjeden.no (bilde side 14 i pdf-fila) heter dette vel Kaledonidene (se kart i pdf fila det er lenket til. Utstrekningen av Kaledonidene har nok vært større for noen millioner år siden. fjellkjeden.no har laget konkurranse for å kaste vrak på et aldeles utmerket navn. Langfjella og Kjølen er de norske delene av Kaledonidene. Per i dag så synes jeg ikke det er naturlig å ta med Skottland i Kaledonidene siden det er veldig lenge siden det var sammenhengende fjell mellom Skottland og Norge. Kaledonidene er imidlertid et gammelt navn i geologien og de eldste variantene var en god del større en den resten vi i dag finner langsetter Norge. Er det forresten noe som heter Nordsjøryggen, eller er dette en betegnelse for Kaledonidene, nei nå blander jeg med Nordsjørenna.
Av de innsendte forslagene plukket juryen ut 7 som det ble stemt over. Alternativene var Eventyrfjella, Skandesfjella, Jutulryggen, Trollfjella, Midgardsfjella, Nordryggen og Vikingfjella(lenke her). Når jeg ser disse alternativene så var jo det eneste som kunne vinne: Nordryggen. Videre så må dette for min del kunne det like gjerne blitt kallt den Skandinaviske høyrygg, men Skandiaryggen/Skandinaviaryggen hadde vel hatt bedre klang og et minimum av sammenheng til geografisk plassering. Alle fjell har en rygg som kalles nordryggen både norske fjell og fjell i Himalaya, så stort mer anonymt, og helt uten tilknytning til Norge eller Sverige, kan vel ikke et navn være, men så gjenstår å se om de klarer å etablere navnet.
Dette er nå en særdeles privat konkurranse og jeg tviler sterkt på at de klarer å få aksept for dette. Konkurransen er ikke akkurat arrangert av Nitimen og hvor offentliggjort er nå konkurransen egentlig, det ser ut ikke ut til å ha vært for hele befolkningen, men kun for besøkende som tilfeldigvis kom til nettstedene ut.no og fjellkjeden.no. Konkurransen har vel egentlig nådd ett for smalt publikum og hatt for dårlige forslag til at resultatet fortjener å bli tatt helt på alvor.
Nordryggen er et navn absolutt ingen bruker. Det er et navn som stammer fra en PR-kampanje som slo ettertrykkelig feil. Kom igjen folkens, Wikipedia skal være bedre enn dette. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.209.171.73 (diskusjon · bidrag) 4. des. 2017 kl. 12:46 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)[svar]
Skal denne konkurransen stå i artikkelen (og det må den nok, siden det har fått litt presse i disse dager) synes jeg det bør suppleres med hvilke navn som konkurrerte. Det setter konkurransen i perspektiv. Forøvrig synes jeg flytting til et navn med mening i er grei. Søk i Bokhylla (nb.no) med søkestrengen "De skandinaviske fjellene" gir 14 treff (24 hvis jeg tar med de som ikke er elektronisk lesbare, og i tillegg ett på "De skandinaviske fjella" . Jeg har ikke sett på alle 14 og de jeg så på skriver det ikke som egennavn med stor forbokstav, men at betegnelsen er i bruk er ganske klart.   Dyveldi    16. sep 2013 kl. 12:52 (CEST)
Det virker noe pussig å ikke inkludere Skottland i den kaledonske fjellkjede når kjeden er oppkalt etter nettopp Skottland. De skandinaviske fjellene er en del av Kaledonidene, ihvertfall deler av de skandinaviske fjellene (som ikke er erodert bort). Kjølen og Langfjella er deler av de skandinaviske fjellene i Sør-Norge. De skandinaviske fjellene fortsetter videre nordover. Og nå begynner vi/jeg å mikse geologiske begreper/navn, geografiske navn, meteorologiske navn og navn ment for (?) markedsføring. --Chameleon (diskusjon) 16. sep 2013 kl. 13:49 (CEST)
Sånn går det når jeg er uklar. De skandinaviske fjellene er såvidt jeg kan skjønne riktig betegnelse. Skulle disse fjellene få et nytt navn hadde jeg likt Kaledonidene mye bedre (det klinger godt, selv om det var Romerne som kallte Skottland for Kaledonien), og siden fjellforbindelsen med Skottland er brutt og vi har mye mere fjell, dvs "eier" mesteparten av de geologiske Kaledonidene over vann (som inkluderer både Langfjella og Kjølen) kunne de godt hett det. Hvor langt nord egentlig Kjølen går ser jeg at det er en viss tvil om, og med antall båter med en kjøl i Bokhylla er det ikke lett å finne kilde på bruk ved å søke etter kjølen der (trefflista ble grusomt lang). Konkurransen er over og jeg tillater meg å tvile på at Nordryggen er et godt navn, men vi får se om det får fotfeste. Inntill enten Kartverket har gjort vedtak (de forvalter Stedsnavnebasen og har vedtaksmyndighet) eller disse markedsførerne klarer å etablere ordet (og de må da holde på i ganske mange år) så er det ikke Wikipedia sin oppgave å endre den betegnelsen som faktisk er i bruk. Er nå min mening.   Dyveldi    16. sep 2013 kl. 20:17 (CEST)
Den einaste rette nemninga på denne fjellkjeda er Den skandinaviske fjellkjede. Det har dei heitt i meir enn 100 år i følge professor i geologi Torgeir B. Andersen som forskar på fjellkjeder. Det var òg slik eg lærte det på skolen. De skandinaviske fjella har eg aldri hørt om før eg såg denne artikkelen på wikipedia og dette er eit tema som eg er interessert i og følger med på. Thesam (diskusjon) 16. sep 2013 kl. 22:36 (CEST)
Jeg er mest enig med Thesam. Det er flere grunner til det, Andersens utsagn, bruk i faglitteratur, det faglige termsystemet (dvs at navnet ligner på andre fjellkjedenavn vi kjenner) og ikke minst forvekslingsfaren. Hvis man gogler «De skandinaviske fjellene» ender man opp med en blanding av tekster om denne fjellkjeden og tekster om «fjell i Norden i alminnelighet», mao en upresis termbruk. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 16. sep 2013 kl. 23:11 (CEST)
"Den skandinaviske fjellkjede" gir 35 treff i Bokhylla (f.eks side 8 her, flere sider her (begge bøker i botanikk) og "De skandinaviske fjellene" gir 25 treff i bokhylla. Jeg har ikke sett på flere treff, kanskje en idé å gjøre?. Så langt indikerer antall treff ett visst flertall for "Den skandinaviske fjellkjede" som det vanligste fremfor "De skandinaviske fjellene" som også brukes, så langt har jeg ikke funnet det som egennavn med stor bokstav, men som betegnelse på et område med liten forbokstav, men det synes jeg ikke er så viktig om det er et navn eller en betegnelse. Skal det legges vekt på så kan det ivaretas i en note. Hvis den flyttes kan det etterlates en omdirigering for å dekke begge betegnelser.   Dyveldi    20. sep 2013 kl. 21:25 (CEST)

Det er fint at artikkelen er flyttet til «Den skandinaviske fjellkjede». Det er også OK at henvisningen til bruken av navnet «Nordryggen» i Andøy er fjernet, men jeg er uenig i begrunnelsen; at det finnes flere og at ikke alle kan nevnes. Poenget var nettopp at det er bare denne ene lille lokale ryggen som offisielt har dette navnet. Prøv å søk på norgeskartet.no, og se hvor mange steder Kartverket har fastsatt dette navnet. Men jeg vet at betegnelsen brukes i mange andre sammenhenger, men det må da være som betegnelse, ikke egennavn. Som f.eks. nordryggen (med liten n) på Bispen (med stor B) [1] eller nordryggen på Vågakallen [2]. Men ja, det er en bagatell i den store sammenhengen, så pytt-pytt. Hebue (diskusjon) 14. okt. 2013 kl. 10:32 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Den skandinaviske fjellkjede. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. jan. 2018 kl. 08:29 (CET)[svar]