Oksskolten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oksskolten
Oksskolten til venstre og Okstinden til høyre, sett fra Okstindbreen.
Høyde 1 915,5 moh.[1]
Primærfaktor 1 382 m[1][a]
Sekundærfaktor 192,9 km[2][b]
FylkeNordland
Kommune(r)Hemnes
FjellrekkeOkstindan
Førstebestigning16. september 1883 (Peder Stordal)
Kartblad2027 III Storakersvatnet
Posisjonskart
Oksskolten ligger i Nordland
Oksskolten
Oksskolten
Oksskolten (Nordland)
Kart
Oksskolten
66°00′51″N 14°20′19″Ø
UTM-koord.33W 470002 7321653

Oksskolten (sørsamisk: Uktsiesnjurhtjien åejjie) er et fjell i Hemnes kommune i Nordland. Fjellet ligger i Okstindmassivet mellom Korgen i vest, Spjeltfjelldalen i øst og Røssvatnet i sør.[3] Det har en høyde på 1 916 meter over havet og er det høyeste fjellet i Nord-Norge. Oksskolten er et av de fem fjellene i Skandinavia som har primærfaktor over 1 000 meter og sekundærfaktor over 100 kilometer.

Rute til toppen[rediger | rediger kilde]

Høydeprofil langs ruten

For å komme seg til Oksskolten kan man starte ved Kjennsvasshytta. Der finner man sti opp til Austre Okstindbreen. Denne delen er relativt bratt, men lett å gå. Deretter må man krysse breen og her bør man enten være vant med breer eller ha med seg fører. Uansett må man gå med stegjern og helst i taulag. Selv om breer er farlige, er Austre Okstindbreen en relativt grei bre når snøen er smeltet. Det er enkelte sprekker, men når man går på blåisen ser man disse lett. Å komme seg på og av breen har vist seg til å være mer problemfylt enn selve kryssingen da det ikke overalt er trygge isbruer fra breen over til berget. Etter breen er det bratte berg noen hundre meter. Her er det ikke oppmerket sti. Når man kommer opp på platået, tar man til høyre mot skolten. Deretter er det klatring i steinur opp til øverste platå. Siste delen er plankekjøring mot det aller høyeste punktet.

En annen og mindre brukt rute til toppen går via nordøstryggen, som man kommer til ved å ta til venstre ved platået over breen. Denne ruten er mer krevende og forutsetter nødvendig sikringsutstyr samt erfaring med fjellklatring og ferdsel på snødekt bre.

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ Okskoltens referansesadel ligger mellom Storakersvatnet og Umbukta på eidet mellom Holmtjønna (524 moh.) og Mølntjønna (531 moh.). Sadelens høyde er 533 moh.
  2. ^ Avstand i henhold til WGS 84 fra Oksskolten til sørskråningen av Ryggåsberget i Sarek.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. 1. september 2015. Besøkt 8. oktober 2015. 
  2. ^ «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. 30. januar 2014. Besøkt 3. juli 2015. 
  3. ^ «Norgeskart». Kartverket. Besøkt 8. januar 2016. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]