Federal Hall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Federal Hall ble bygget i 1700 som New Yorks rådhus. Senere ble bygget tatt i bruk som USAs første tinghus, der det ble avsagt dommer på grunnlag av rettskilder som bygget på den amerikanske grunnloven. George Washington ble innsatt som USAs første president i New Yorks Federal Hall, og det var også der USAs menneskerettserklæring («Bill of Rights») ble vedtatt av USAs første kongress.

Bygningen ble revet i 1812. Tredve år senere ble et annet bygg, den nåværende Federal National Memorial Hall, reist på tomten der Federal Hall hadde stått.

Historie[rediger | rediger kilde]

Federal Hall. 1790 hånd-farget gravering av Amos Doolittle, Washington 30. april 1789 åpningen

Historisk bygning[rediger | rediger kilde]

Den første bygningen på stedet ble reist i 1699–1703. Opprinnelig skulle bygningen tjene som New Yorks andre rådhus. Adressen er Wall Street, i det som i dag er Finansdistriktet på Manhattan.

I 1735 ble den amerikanske aviseieren John Peter Zenger arrestert for å ha kommet med ærekrenkelser mot den britiske guvernøren. Zenger ble satt i varetekt i Federal Hall, og rettssaken mot ham foregikk også der. Han ble frifunnet fordi påstandene han hadde latt trykke medførte riktighet. Med denne frikjennelsen hadde det amerikanske rettssystemet etablert pressefriheten som rettsprinsipp, og dette prinsippet ble senere inntatt i Bill of Rights.[1]

Archibald Robertsons Wall Street med City Hall (Federal Hall) og Trinity Church, New York, fra rundt 1798

I oktober 1765 møtte delegater fra ni av de 13 koloniene til det som i ettertid har blitt kjent som «Stamp Act Congress». Dette kongressmøtet, som fant sted i New Yorks Federal Hall, var en reaksjon på det britiske parlamentets vedtak av den såkalte Stempelloven tidligere samme år.[2] Denne loven påla de amerikanske koloniene en direkte skatt, i form av en stempelavgift, ved at det ble obligatorisk å benytte papir stemplet i London ved utferdigelsen av ulike typer dokumenter. Og stempelavgiften måtte betales i britisk mynt, ikke med papirsedler som var trykket i de amerikanske koloniene.[3] Ved dette første tilfellet av organisert motstand mot britisk politikk, satte delegatene opp en meddelelse stilet til Kong George III, House of Lords, og Underhuset, hvor de gjorde krav på de samme rettigheter som innbyggerne i Storbritannia, og protesterte mot at koloniene ble skattlagt uten at deres representanter fikk være med og votere over avgjørelsen.

Etter den den amerikanske revolusjonen fungerte rådhuset som møteplass for den nye konføderasjonens kongress fra 1785 fram til 1789. En av de nye, amerikanske lovene som ble vedtatt i denne perioden var Nordvest-forordningen av 13. juli 1787. Lovens fulle tittel var «An Ordinance for the Government of the Territory of the United States, North-West of the River Ohio», i kortversjon «The Northwest Ordinance» eller bare «The Ordinance of 1787». Denne loven stipulerte grensene for det som senere skulle bli statene Ohio, Indiana, Illinois, Michigan og Wisconsin, men enda viktigere var det at den nedla forbud mot slavehold i disse territoriene.

I 1788 ble bygningen bygget om og utvidet under ledelse av Pierre Charles L'Enfant,[4] som senere fikk i oppdrag av President George Washington å planlegge den nye hovedstaden ved Potomac-elven. Resultatet av L'Enfants ombygning var USAs første eksempel på arkitektur i såkalt «føderal stil». Bygget ble omdøpt til Federal Hall i 1789. USAs første kongress møttes der den 4. mars 1789 for å etablere den nye føderale regjeringen, og kongressens første tiltak var å telle de stemmene som gjorde George Washington til USAs første president. Presidentinnsettelsen fant sted på bygningens balkong den 30. april 1789.

Mange av de mest sentrale lovene i USA ble vedtatt under den første Kongress i Federal Hall. Viktigst var utkastet til og den første ratifiseringen av «Bill of Rights» som den amerikanske Grunnloven. Det ble fremsatt tolv forslag til grunnlovstillegg («amendments»), hvorav ti forslag senere ble vedtatt. Den 25. september 1789 ble proposisjonen til «United States Bill of Rights» fremlagt for delegatene i Federal Hall. Proposisjonen inneholdt bestemmelser som ville gi innbyggerne i den nye føderasjonen de samme rettighetene som «the Stamp Act Congress» hadde reist krav om på samme sted 24 år tidligere. Også loven om USAs rettssystem («the Judiciary Act of 1789») ble vedtatt mens de lovgivende forsamlinger møttes i Federal Hall. I den loven trakk den første kongressen opp en domstolsstruktur for USAs føderale rettsvesen som tilsvarer den som finnes i dagens rettssystem.

George Washington Foran Federal Hall National Memorial (nasjonalpark)

Customs House og Treasury building[rediger | rediger kilde]

I 1790 ble USAs hovedstad ble flyttet til Philadelphia, og det som hadde vært Federal Hall ble kontorer for New York City helt til 1812, da bygningen ble revet med åpningen av dagens New York City Hall.[5]. En del av det opprinnelige rekkverk og balkongen hvor Washington ble innsatt er utstilt i minnehallen.[6] Den nåværende bygningen, en av de best bevarte eksemplene på klassisk arkitektur i New York, ble bygget som det første spesialbygde USA Custom House for New York havn .[7] Det ble tegnet av John Frazee og oppført i Tuckahoemarmor og det tok mer enn et tiår på å fullføre den. Den ble åpnet i 1842.

I 1862 flyttet Tolletaten til Wall Street og bygningen fungerte som et av seks underavdelinger av Finansdepartementet. Millioner av dollar i gull og sølv ble lagret i hvelvene i kjelleren under Federal Reserve Bank Sub-Treasury system i 1920.

I 1882 ble John Quincy Adams Wards bronsestatue av George Washington reist foran inngangen, omtrent på stedet der han ble innsatt som President i den tidligere bygningen.

I 1920 detonerte en bombe over gaten fra Federal Hall på Wall Street, i det som ble kjent som the Wall Street-attentatetet.Tretti-åtte personer ble drept og 400 skadet, og 23 Wall Street var synlig skadet, men Federal Hall fikk ingen skader. Et berømt bilde av hendelsen viser ødeleggelse og virkninger av bombingen, men viser også statuen av Washington som står stoisk ro i møte med kaoset

Hovedsalen

Federal Hall National Memorial (Nasjonalpark)[rediger | rediger kilde]

Bygningen ble utpekt som Federal Hall Memorial National Historic Site ( 26. mai 1939, og omdøpt til et nasjonalt minnesmerke (nasjonalpark) 11. august 1955. Som med alle historiske områder som administreres av National Park Service, ble minnesmerket oppført i National Register of Historic Places 15. oktober 1966. Federal Hall ble utpekt et landemerke av New York City's Landemerkekommisjonen 1965 [8]

Kongressen møtes for en spesiell sesjon i Federal Hall National Memorial (nasjonalpark) 6. september 2002

Den 6. september 2002 reiste ca 300 medlemmer av den amerikanske Kongressen fra Washington DC til New York for å samles i Federal Hall National Memorial (nasjonalpark) som en symbolsk støtte for byen etter Terrorangrepet 11. september 2001 bare fire kvartaler fra World Trade Center-området. Møtet var det første Kongressen holdt i New York siden 1790.

Stedet ble stengt 3. desember 2004 for omfattende oppussing. I 2006 gjenåpnet Federal Hall National Memorial (nasjonalpark) etter en 16 millioner dollars renovering, for det meste i grunnmuren, etter sprekker i strukturen ble kraftig forverret av attentatet mot World Trade Centers Tvilingtårn.

8. juni 2008 ble det rapportert at New York-ordfører Michael Bloomberg og ABC Nyheter ble invitert i 2008 av USAs presidentkandidatene John McCain og Barack Obama til et rådhusforum i Federal Hall.[9] Begge kandidater avslo tilbudet «fordi de ikke ønsket det begrenset til et TV-nettverk»[10]

National Park Service opererer i Federal Hall som et nasjonalt minnesmerke. Som et nasjonalt minnesmerke er området er åpent og gratis for publikum alle hverdager. Det har turistinformasjon om New Yorks havneområde, føderale monumenter, parker, og et turistinformasjonssenter for New York. En gavebutikk har gjenstander fra kolonitiden for salg. Normalt er utstillingsgalleriet åpent og gratis for publikum hver dag, unntatt på,nasjonale helligdager, og omvisning på stedet tilbys hele dagen. Utstillinger inkluderer George Washingtons Innsettelsesgallery, inkludert Bibelen som ble brukt da han sverget sin ed

Bønnerom[rediger | rediger kilde]

To fremtredende amerikanske idealer som er reflektert i den nåværende bygningen er gresk Revival-arkitektur: De doriske søyler på fasaden, tegnet av Alexander Jackson Davis, ligner på de i Parthenon og tjener som en hyllest til det greske demokratiet. Det hvelvede tak inne, tegnet av John Frazee er et ekko av Pantheon og er mettet med republikanske idealer fra de gamle romerne.

Den nåværende strukturen blir ofte overskygget av downtowns landemerker, New York-børsen, som ligger diagonalt over muren og brede gater, men området er et av de viktigste i USAs historie og, spesielt, grunnlaget for den amerikanske regjeringen og dens demokratiske institusjoner.

Amerikanske frimerker[rediger | rediger kilde]

En gravert gjengivelse av Federal Hall har kommet to ganger på amerikanske frimerker. Det første frimerket som viser Federal Hall ble utstedt 30. april 1939, 150-årsjubileet for President Washingtons innsettelse, hvor han er avbildet på balkongen i Federal Hall under edsavleggesen

Det andre frimerket ble utgitt i 1957 til 200-års jubileet for Alexander Hamiltons fødsel. Dette frierket viser Alexander Hamilton og Federa Hall.[11]

Nyere bygg på samme tomt[rediger | rediger kilde]

I 1842 stod det nye bygget Federal National Memorial Hall ferdig på tomten der Federal Hall hadde stått tidligere. Federal National Memorial Hall ble opprinnelig bygget for USAs tolletat («U.S. Customs Service»), på tuftene av den gamle Federal Hall på Wall Street, og senere brukt som kontorer for Finansdepartemetet. Den drives nå av National Park Service som et nasjonalt minnesmerke om de historiske hendelser som fant sted der.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://www.nps.gov/feha/historyculture/the-trial-of-john-peter-zenger. 
 2. ^ Ivester, Hermann (Desember 2009). The Stamp Act of 1765 – A Serendipitous Find. The Revenue Journal, The Revenue Society, Vol.XX, No.3. s. 87–89. 
 3. ^ Wood, S.G. (2002). The American Revolution: A History. Modern Library. s. 24. 
 4. ^ https://books.google.com/books?id=m8x8UHFhmWEC&pg=PA163. 
 5. ^ «CNN.com - Breaking News, U.S., World, Weather, Entertainment & Video News». cnn.com. Arkivert fra originalen 27. september 2012. 
 6. ^ http://www.nps.gov/feha/historyculture/inaugural-balcony.htm. 
 7. ^ http://federalhall.org/federal-hall/custom-house/. 
 8. ^ http://www.neighborhoodpreservationcenter.org/db/bb_files/FEDERAL-HALL-ORIGINAL.pdf
 9. ^ http://abcnews.go.com/Politics/Vote2008/story?id=5021604&page=1. 
 10. ^ https://news.yahoo.com/s/ap/20080608/ap_on_el_pr/bloomberg_town_hall
 11. ^ Scott's US Stamp Catalogue

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]