Fantomet 13/2006

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fantomet 13/2006 var det trettende Fantomet-bladet utgitt i 2006, den 26. juni. Bladet er et 164 sider langt jubileumsnummer for å feire Fantomets 70-årsjubileum som tegneserie (første stripe ble utgitt 17. februar 1936), og er den lengste ordinære Fantomet-utgivelsen noensinne. Bladet inneholder ni Fantomet-historier – vanlige utgivelser inneholder én til to Fantomet-historier samt diverse andre serier (se Biserier i Fantomet). Historiene er valgt for å vise spennvidden i Fantomet-materiale – man har klassiske søndags- og dagsstripehistorier, og historier fra italienske, amerikanske og skandinaviske forlag. Bladet inneholder også en crossover mellom Bacon & Egg og Herman Hedning, der de feirer Fantomets jubileum.

Bladets forside ble tegna av veteranen Rolf Gohs, som har tegna Fantomet-forsider siden 60-tallet. Den viser Fantomet på Hero med Ulv ved siden av, det hele omkranset av en laurbærkrans. I bakgrunnen av Fantomet vises forsider fra utgivelser av Fantomet fra hele verden.

Historiene[rediger | rediger kilde]

«Parykkens hemmelighet»
Søndagsstripe av Lee Falk og Sy Barry, utgitt i USA fra 8. august til 31. oktober 1971, først utgitt i Fantomet i 1982. Historien omhandler Det tredje Fantomet før han ble Fantomet, hvor han er skuespiller i William Shakespeares tropp, og har tvil om han har lyst til å bli Fantomet eller ikke.
«Karneval»
Dagsstripe av Lee Falk og Sy Barry, utgitt i USA fra 10. februar til 22. mars 1969, først utgitt i Fantomet i 1971. Historien omhandler et karneval hvor en bande har planlagt å rane alle gjestene for juvelene deres.
«Brødrene Gibs»
Søndagsstripe av Lee Falk og Wilson McCoy, utgitt i USA fra 6. mars til 3. april 1955, aldri før utgitt i Fantomet. Historien omhandler brødrene Gibs, to kjeltringer som terroriserer havna i Morristown, men blir stoppa av Fantomet.
«Eventyr i Algerie»
Dagsstripe av Lee Falk og Ray Moore, utgitt i USA fra 20. juni til 23. juli 1938, først utgitt i Fantomet som bilag til Fantomet 26/1994. Historien er den eneste i bladet som er i svart-hvitt. Den omhandler Fantomet som er på vei til Sala i Paris, men blir opptatt av noen som forsøker å rane ham i Algerie, og rekker ikke båten sin.
«Fangen i Venedig»
Skandinavisk historie først utgitt i Fantomet 1/1976, skrevet av Janne Lundström og tegna av Jaime Vallvé. Omhandler Det ellevte Fantomets møte med sin framtidige kone Renata di Mascarelli i Venezia.
«Ondskapens slott»
Skandinavisk historie først utgitt i Fantomet13/1988, skrevet av Norman Worker og tegna av Hans Lindahl. Omhandler Det trettende Fantomets møte med Jacob Grimm, og et eventyr de opplevde med ulver, som skal ha inspirert Grimm til eventyret Rødhette og ulven.
«Det lysende egget»
Italiensk historie, skrevet og tegna av Germano Ferri, først utgitt i L'Uomo Mascherato #53/1973, ikke tidligere utgitt i Fantomet. Handler om en oppdagelsesreisende som har funnet et lysende egg med mystiske krefter. Han blir drept, og Fantomets gode merke er innblanda.
«1776»
Amerikansk serie fra Charlton Comics, skrevet og tegna av Don Newton, utgitt i Charlton Comics' The Phantom #74/1977. Ikke tidligere utgitt i Fantomet. Historien handler om det tolvte Fantomet som jager slavehandlere fra Afrika til Amerika for å redde folk fra utongi-stammen som har blitt tatt som slaver.
«I apenes land»
Amerikansk serie fra DC Comics, skrevet av Mark Verheiden og tegna av Luke McDonnell, utgitt i DC Comics' The Phantom #8/1989. Ikke tidligere utgitt i Fantomet. Historien handler om en kvinne som forsker på gorillaer, som må redde gorillaene fra krypskyttere.

Annet innhold[rediger | rediger kilde]

Foruten disse historiene inneholder bladet en én-sides leder som oppsummerer Fantomets historie i Norge, en fire-siders faktaartikkel av Andreas Eriksson, «Med Fantomet verden rundt», og en to-siders artikkel om Fantomet på film, «FilmFantomer», av Jan-Ola Sjöberg, samt en side med informasjon om de forskjellige serieskaperne som har bidratt til historiene i bladet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]