Sy Barry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sy Barry
Født12. mars 1928[1][2][3]Rediger på Wikidata (93 år)
New YorkRediger på Wikidata
Utdannet ved High School of Art and DesignRediger på Wikidata
Beskjeftigelse TegneserietegnerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Inkpot Award (2005)Rediger på Wikidata

Seymour «Sy» Barry (født 12. mars 1928Manhattan, New York) er en amerikansk tegneserietegner. Han tegnet Fantomet-stripene i 33 år fra 1961 til 1994, og er den tegneren som har hatt mest innvirkning på serien.

Barry ble inspirert til å begynne med tegning av broren Dan (kjent blant annet for tegneserien Lyn Gordon), og han kom inn på den prestisjefulle New York School of Art and Design. Etter å ha tatt eksamen der, jobbet Barry for forlaget DC Comics, der han skisset, tusjet og fargela serier som Johnny Peril, Hopalong Cassidy og Johnny Thunder. Han hjalp også broren Dan på Lyn Gordon, og tegnet flere striper av denne serien, selv om disse er signert Dan Barry.

Barry begynte å tegne dagsstripene til Fantomet i 1961 etter Wilson McCoys plutselige dødsfall, og hans første historie var «Slavebyen Mucar». Barry forsøkte å etterligne McCoys enkle tegnestil i begynnelsen, men gikk snart over til sin egen stil, som senere er blitt Fantomet-seriens faste stil.

Barry fortalte på Norgesbesøk i 2001 at han umiddelbart gjorde flere endringer på Fantomet-figuren da han begynte å tegne serien. Blant annet flyttet han Hodeskalleringen fra høyre ringfinger til høyre langfinger – om den skulle sette merker på skurkenes haker, måtte den være der for at den skulle ha noen effekt. Han laget også en ny frakk til Mr. Walker, for den forrige «var fæl». Han gjorde også Ulv mer ulveaktig, så den ikke skulle kunne feiltas for en hund.

Sy Barry hadde ansvaret for Fantomet-stripene i 33 år, og da dette er en bransje med stramme deadlines, måtte han følgelig ha en del assistenter. Disse var imidlertid anonyme, men man vet om en del av dem. George Olesen ble etter Barrys pensjonering selv hovedtegner av Fantomet-stripene (sammen med Keith Williams). Bob Forgione har også vært assistent, og André LeBlanc ble også kjent etter å ha vært assistent for Barry.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artists of the World Online, AKL Online kunstner-ID 10106355
  2. ^ BD Gest', BD Gest' author ID 9746, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ Lambiek Comiclopedia, Lambiek Comiclopedia artist ID b/barry_s, besøkt 9. oktober 2017

Kilder[rediger | rediger kilde]