Valutahund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
artikkelen inngår i
«serien om tamhunden»
Andre artikler om hunder
Generelle artikler
Artikler om brukshundtyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderaser
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Valutahund eller pengehund er en brukshund som er trent i å søke opp valuta og verdipapirer som transporteres ulovlig over landegrensene.

Hundene bruker primært luktesansen, men de kan også trenes til å lese menneskenes kroppsspråk. Det er spesielle duftstoffer i bomullsfibrene og fargestoff som preger verdipapirer og valutaen hundene sporer, i sammenheng med mengden. Derfor reagerer ikke hundene på mindre pengesummer (i Norge typisk beløp under 10 000–25 000 kroner). Hundene trenes til å oppdage bestemte valutaer, som amerikanske dollar, britiske pund, euro, norske kroner osv. Det er et tilsvarende treningsmønster for verdipapirer. Ulikt trente hunder vil derfor gi ulike utslag i sine funn. Erfarne hunder vil kunne oppdage nesten alle typer valuta.

Valutahunder brukes helst av tolltjenesten, men det kan også være aktuelt for både politiet (økokrim) og skatteetaten å ta i bruk slik hunder. Man kan da tenke seg er scenario der hunden gjør søk hos private, som er mistenkt for å oppbevare svarte penger. Som oftest er hundene stasjonert på internasjonale flyplasser og fergesteder, samt ved grenseovergangene mellom ulike land.

Norske valutahunder (tre per 2011) har til nå blitt trent i Storbritannia. Utdannelsen kostet i 2009 cirka 70 000–80 000 kroner per hund. De norske hundene er av typen jaktlabrador, en linje av labrador retriever som har vært avlet spesielt for sine jakt- og bruksegenskaper.

Autoritetsdata