Hopp til innhold

Militær patruljehund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
artikkelen inngår i
«serien om tamhunden»
Andre artikler om hunder
Generelle artikler
Artikler om brukshundtyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderaser
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Militær patruljehund, som i en form også kalles várhund, er en militær tjenestehund som er trent i å markere på lukt av mennesker, bevegelse og unormale lyder. Siden lukten av menneske er vesentlig, vil slike hunder også markere på gjenstander som er blitt håndtert av et menneske.

Patruljehunder trenes opp til å utføre enten en stille (lydløs) markering eller en halsende (bjeffende) avmelding, mens markering på gjenstander som er behandlet av mennesker som oftest markeres ved at hunden enten setter seg, legger seg, eller stående markerer gjenstanden. Typen som varsler stille kalles en várhund.

Det er mange fordeler ved de ulike markeringsformene til en patruljehund. Halsende hunder har ofte en psykologisk effekt på mennesker som skal pågripes, varsles eller vises bort. Stille markering er effektivt hvis man vil bruke hunden aktivt til å finne mennesker uten å røpe sin egen posisjon.

Patruljehunder benyttes både på post og under patruljering. Alle norske militære patruljehunder er trent til å være stille under patruljen, og først når hunden skal løse en oppgave på selvstendig grunnlag vil det være forskjell på om hunden er trent for stille eller halsende markering.

Patruljehunden er normalt den mest allsidige tjenestehunden i forsvaret, siden den må kunne løse en rekke grunnleggende oppgaver. Søk i bygninger, beskyttelse, lydighet, spor og patruljering med søk av overvær (vittring av mennesker ved hjelp av vindretningen) og lydmarkering. Militære patruljehunder kan også tilleggsutdannes til å løse flere andre oppgaver.

Norge har deltatt med militære patruljehunder i flere utenlandskontigenter, blant annet i Midtøsten.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata