Hopp til innhold

ID-hund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
artikkelen inngår i
«serien om tamhunden»
Andre artikler om hunder
Generelle artikler
Artikler om brukshundtyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderaser
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

ID-hund eller identifikasjonshund er en sporhund eller søkshund som er trent til å identifisere den lukten den er presentert for. Alle hunderaser kan benyttes.

Sporprøver for ID-hunder skiller seg fra andre sporprøver, gjennom at ID-hunden må kunne identifisere det spesifikke individet den har fått IDlukt av og avstå å følge andre individer.

Nitrogruppa har Norges eneste lisensierte ID-hunder i sin «stall». Utdanning og lisensiering foregår gjennom samarbeid med Hundiagården i Mottala, som står bak IDhund.se. Sertifiserte ID-ekvipasjer er trent på planlegging av søk, ettersøk, sporopptak og diskriminering. De er også trent på å planlegge søk der det ikke er kjente observasjoner av individet som har forsvunnet. ID-ekvipasjene må resertifiseres årlig, og skal alltid være legitimert med godkjent bevis.

I motsetning til andre spesialsøkshunder, som gjerne leter etter det samme duftmønsteret hver gang, leter ID-hunden etter et sammenlignende duftmønster (som altså byttes ut fra gang til gang). ID-hunder trenes og anvendes imidlertid på samme måte som andre spesialsøkshunder.


Autoritetsdata