Norske Redningshunder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norske Redningshunder
Hund under trening for Norske Redningshunder.
Offisielt navnForeningen Norske Lavinehunder
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer975378713
Stiftet26. februar 1956
LandNorge
HovedkontorSki
Nettstednrh.no (no)

Norske Redningshunder (tidl. Foreningen Norske Lavinehunder) er en humanitær organisasjon stiftet i 1956 som trener opp redningshunder og hundeførere til innsats i den frivillige redningstjenesten i Norge. Organisasjonen har flere lokallag rundt om i landet.

Norske Redningshunder arrangerer kurs og treningssamlinger rundt om i landet. De lærer opp hunder og førere til å lete etter savnede mennesker i snøskred, på barmark og i ruiner. De som består de avsluttende prøver, føres opp på Norske Redningshunders tjenestelister, og kan kalles ut av politiet ved leteaksjoner. All innsats i organisasjonen er på frivillig basis, og verken hundeførere, instruktører eller tillitsvalgte får noen økonomisk godtgjørelse for innsatsen de yter samfunnet.

Redningshund med halsmelding i dekkhaug på USAR-trening.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Norske Redningshunder (NRH) er en landsomfattende humanitær redningsorganisasjon. Organisasjonens formål er å utdanne hunder og hundeførere til bruk i redningstjenesten og å spre opplysning om hundens muligheter til å finne mennesker som er savnet.

De seneste årene har NRH til enhver tid på landsbasis ca. 170 godkjente redningshunder, 100 lavinehunder og 25 USAR-hunder i døgnberedskap. Ekvipasjene (hund og fører) har en gjennomsnittlig tjenestetid på seks til syv år. I 2023 hadde NRH omtrent 500 godkjente ekvipasjer.[1]

Organisasjonen ble stiftet i 1956 som Foreningen Norske Lavinehunder, men skiftet i 1992 navn til Norske Redningshunder.

Internasjonal innsats[rediger | rediger kilde]

I august 1999 ble det for første gang sendt sivile hunder ut av Norge på redningsoppdrag. Etter jordskjelvet i Tyrkia reiste åtte ruinsøksekvipasjer og tre ledere fra Norske Redningshunder nedover på oppdrag fra Utenriksdepartementet for å bistå med søksarbeidet.

I romjulen 2003 ble gruppen Norwegian Search and Rescue Team (NORSAR) sendt til Bam i Iran for å bistå etter jordskjelvkatastrofen der. NORSAR, besto av ekvipasjer og stab fra Norske Redningshunder, redningsmannskaper fra Oslo Brann- og Redningsetat samt medisinsk personale fra Norsk Luftambulanse.

Redningshunder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]