Patruljehund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
artikkelen inngår i
«serien om tamhunden»
Andre artikler om hunder
Generelle artikler
Artikler om brukshundtyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderaser
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste
En hundefører fra Ministry of Defence Guard Service og hans tjenestehund.
Trening

Patruljehund er en politihund som har trening i tjeneste sammen med politiet. Den kan på mange måter sammenlignes med en militær patruljehund, men den får gjerne en mer omfattende trening og må bestå en eksamen sammen med sin hundefører. En patruljehunde er således å forstå som både brukshund, tjenestehund og familiehund.

Opplæring[rediger | rediger kilde]

For å komme i betraktning som patruljehund i politiet må hunden bestå en grundig funksjonsanalyse. Dette er en mental test av hundes funksjonalitet og personlighet. Testen kan enten bestås eller ikke bestås, og gjennomføres som regel når hunden er ca. 1 år gammel. For de hundene som passerer testen starter omfattende trening opp mot godkjenning. Denne treningen omfatter blant annet:

  • Lydighet: Hunden skal kunne en del lydighetsøvelser. Blant annet fri ved foten, apportering av metallgjenstand og tung apport, hals på kommando, fritt hopp, klatrehopp (klatre over en vegg på ca. 160 cm) samt fellesdekk (ligge i dekk i 15 minutter mens fører er borte).
  • Feltsøk: Hunden skal finne fire gjenstander i et felt som er 30 ganger 30 meter. Gjenstandene, som maksimum er like stor som en fyrstikkeske, er blitt lagt ut 2 timer før søket starter. Tid til disposisjon er 10 minutter.
  • Spor: Hunden skal kunne søke opp et spor innenfor et område på 100 meter, og følge dette sporet til slutten. Det er lagt ut fire gjenstander. Sporet er minst 2 timer gammelt, og minst 1,5 km langt.
  • Rundering: Hunden skal finne to figuranter i et område på 100 ganger 800 meter. Hunden skal melde funn ved å halse på figuranten, og bevokte denne til fører kommer. Hvis hunden ikke melder på figuranten, eller forlater figuranten før fører kommer ut, kan den ikke få bestått. Hvis hunden biter figuranten, kan den ikke få bestått. Området er 100 meter bredt. Hundefører går i midtaksen, og hunden skal søke på hver side av fører. Området kan være opptil 800 meter langt.
  • Natt-rundering: Hunden skal finne en figurant inne i et mørklagt industrilokale, f eks verkstedhaller, større lager o.l. Det er ikke anledning til å bruke lys. Figuranten er skjult slik at hunden ikke kan få fysisk kontakt. Etter at hunden har lokalisert figuranten, skal den gjøre det samme som ved vanlig rundering. Figuranten skal kort etter at hunden har startet halsing, prøve å skremme hunden bort ved å lage bråk, for eksempel slå med skiftenøkkel på en metalltønne.
  • Angrep: Hunden skal prøves i fire forskjellige angrepsøvelser. Kort fortalt skal hunden vise fryktløshet for slag, fryktløshet for skudd, forsvar av fører samt avbrutt angrep med påfølgende bevoktning og angrep. Angrepet skal i hvert tilfelle være kontant, og hunden skal ikke slippe taket før fører sier fra.

I tillegg skal hunden vise at den kan løse praktiske oppdrag, som leteaksjon i fjellet o.l. En helhetsvurdering gjøres når alt dette er testet, og hunden blir eventuelt godkjent eller ikke. Godkjente hunder må regodkjennes hvert 2. år.

Hunderaser[rediger | rediger kilde]

Den mest vanlige patruljehunden hos politiet er en schäferhund. I den senere tid har imidlertid også den belgiske fårhundrasen malinois vunnet terreng, og da spesielt i Mellom-Europa. I noen grad benyttes også andre raser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]