Hans Jacob Sparre Schneider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Jacob Sparre Schneider
HansJakobSparreSchneider1853-1918.jpg
Født11. februar 1853
Åsnes[1]
Død27. juli 1918 (65 år)
Bodø[1]
Gravlagt Tromsø
Søsken Johan Andreas Schneider, Andreas Schneider
Barn Gunvor Debes
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Entomolog, zoolog
Nasjonalitet Norge

Hans Jacob Sparre Schneider eller bare Jacob Sparre Schneider (født i Åsnes i Hedmark i 11. februar 1853, død i 27. juli 1918 i Bodø) var en norsk entomolog og huskes som en allsidig, kunnskapsrik entomolog med stor arbeidskraft. De siste årene av sitt liv var han endel plaget med sykdom, men kom seg igjen i perioder. Han døde av hjerteslag, på hjemveien etter et feltarbeid i Saltdalen.

Han var ridder av St. Olavs orden.

Entomologen[rediger | rediger kilde]

Far til Sparre Schneider, var lege og familien bodde noen år på Nes jernverk i Aust-Agder. Her ble han kjent med Nicolai Benjamin Aall, som hadde en stor samling av insekter og fugler. Dette ble begynnelsen på Sparre Schneider interesse for entomologi.

Sparre Schneider tok eksamen artium i Bergen i 1871. Deretter fortsatte han med studier i medisin i Kristiania, men valgte til etterhvert realfag. Det ble ingen embedseksamen på Sparre Scneider , men i Kristiania kom han i kontakt med J. H. S. Siebke, som arbeidet ved det zoologisk museet, og ble hans nære medarbeider.

Sparre Schneider var førstekonservator ved Tromsø Museum fra 1877 og helt til 1918. Da han begynte i den nyopprettede stillingen var han bare 24 år.

Insektsamler[rediger | rediger kilde]

Sparre Schneider var en ivrig samler av insekter og hans store insektsamling var ordnet i arktiske insekter, humler, eksotiske sommerfugler og palearktiske sommerfugler. Samlingen er delt mellom flere norske museer. Han samlet særlig biller, sommerfugler og humler. Som den eneste zoolog i Nord-Norge følte han også ansvar for andre dyregrupper enn bare insektene, derfor beskeftiget seg ikke bare med insekter (entomologi), men også krepsdyr og snegler (mollusker). Han hadde «ansvar» for et stort geografisk område. Faglig arbeidet han med imponerende mange dyregrupper. Han foretok mange reiser i landsdelen. Marine dyr ble ofte samlet fra robåt, særlig samlet han snegler og krepsdyr. Hans innsamlinger danner idag grunnstammen i de zoologiske samlingene ved museet i Tromsø.

Sparre Schneider framsatte i 1899, en teori om at flere dyre- og plantearter hadde overlevd på øyene, langs kysten av Nord-Norge, under siste istid. På sine innsamlingsreiser hadde han blitt oppmerksom et særlig sørlig innslag av plante og dyrearter. Teorien har fått mye oppmerksomhet.[2]

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Sparre Schneider store bidrag til entomologien er hans fullførelse av Siebkes serie Enumeratio Insectorum Norwegicorum. Han kaller seg bare redaktør, og lar Siebke være forfatteren. Sparre Schneider bidrag er tredje del om sommerfugler (Lepidoptera), fjerde del om tovinger (Diptera) og femte del om årevinger (Hymenoptera).

Sparre Schneider har skrevet mer enn 50 publikasjoner om dyrelivet i Nord-Norge.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Hans Jacob Sparre Schneider var ridder av St. Olavs orden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, 6. okt. 2018, https://nbl.snl.no/Jacob_Sparre_Schneider
  2. ^ Sømme, Lauritz. 2004. side 272.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]