Hans Jacob Sparre Schneider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Jacob Sparre Schneider
HansJakobSparreSchneider1853-1918.jpg
Født11. februar 1853
Åsnes, Hedmark
Død27. juli 1918 (65 år)
Bodø, Nordland
Gravlagt Tromsø[1]Rediger på Wikidata
Søsken Johan Andreas Schneider, Andreas SchneiderRediger på Wikidata
Barn Gunvor DebesRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Entomolog, zoologRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Hans Jacob Sparre Schneider eller bare Jacob Sparre Schneider (født i Åsnes i Hedmark i 11. februar 1853, død i 27. juli 1918 i Bodø) var en norsk entomolog og huskes som en allsidig, kunnskapsrik entomolog med stor arbeidskraft. De siste årene av sitt liv var han endel plaget med sykdom, men kom seg igjen i perioder. Han døde av hjerteslag (en tidligere betegnelse på hjertestans) på hjemveien etter et feltarbeid i Saltdalen.

Han var ridder av St. Olavs orden.

Entomologen[rediger | rediger kilde]

Far til Sparre Schneider var lege, og familien bodde noen år på Nes jernverk i Aust-Agder. Her ble han kjent med Nicolai Benjamin Aall, som hadde en stor samling av insekter og fugler. Dette ble begynnelsen på Sparre Schneider interesse for entomologi.

Sparre Schneider tok eksamen artium i Bergen i 1871. Deretter fortsatte han med studier i medisin i Kristiania, men valgte etterhvert å studere realfag. Det ble ingen embedseksamen på Sparre Scneider, men i Kristiania kom han i kontakt med J. H. S. Siebke, som arbeidet ved det zoologisk museet. Han ble Siebkes nære medarbeider.

Sparre Schneider var førstekonservator ved Tromsø Museum fra 1877 og helt til 1918. Da han begynte i den nyopprettede stillingen var han bare 24 år.

Insektsamler[rediger | rediger kilde]

Sparre Schneider var en ivrig samler av insekter, og hans store insektsamling var kategorisert i arktiske insekter, humler, eksotiske sommerfugler og palearktiske sommerfugler. Samlingen er delt mellom flere norske museer. Han samlet særlig biller, sommerfugler og humler. Som den eneste zoolog i Nord-Norge følte han også ansvar for andre dyregrupper enn bare insektene, derfor beskjeftiget seg ikke bare med insekter (entomologi), men også krepsdyr og snegler (mollusker). Han hadde «ansvar» for et stort geografisk område. Faglig arbeidet han med imponerende mange dyregrupper. Han foretok mange reiser i landsdelen. Marine dyr ble ofte samlet fra robåt, særlig samlet han snegler og krepsdyr. Hans innsamlinger danner idag grunnstammen i de zoologiske samlingene ved museet i Tromsø.

Sparre Schneider framsatte i 1899, en teori om at flere dyre- og plantearter hadde overlevd på øyene, langs kysten av Nord-Norge, under siste istid. På sine innsamlingsreiser hadde han blitt oppmerksom et særlig sørlig innslag av plante og dyrearter. Teorien har fått mye oppmerksomhet.[2]

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Sparre Schneiders store bidrag til entomologien er hans fullførelse av Siebkes serie Enumeratio Insectorum Norwegicorum. Han kaller seg bare redaktør, og lar Siebke være forfatteren. Sparre Schneider bidrag er tredje del om sommerfugler (Lepidoptera), fjerde del om tovinger (Diptera) og femte del om vepser (Årevinger, Hymenoptera).

Sparre Schneider forfattet og utga mer enn 50 publikasjoner om dyrelivet i Nord-Norge.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Hans Jacob Sparre Schneider var ridder av St. Olavs orden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no, besøkt 6. oktober 2018
  2. ^ Sømme, Lauritz. 2004. side 272.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]