Hopp til innhold

Humlefluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Humlefluer
stor humleflue
den lange sugesnabelen er lett å se. Likheten med en humle er også tilstede, men humler har lengre antenner og fire brunlige vinger.
Nomenklatur
Bombyliidae
Latreille, 1802
Populærnavn
humlefluer[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenTovinger
GruppeLavere fluer
FamilieHumlefluer
Økologi
Antall arter: mer enn 12 i Norge
ca. 5 000 i verden
Habitat: På land. Særlig soleksponerte, tørre varme steder med blomster.
Utbredelse: Alle verdensdeler
Inndelt i

Humlefluer (Bombyliidae) er en gruppe (familie) av fluene (Brachycera), som sammen med mygg (Nematocera) utgjør tovingene (Diptera). De er fra 3 mm. til ca. 16 mm. Alle tovinger gjennomgår en fullstendig forvandling. Det er 12 arter i Norge. I verden er det ca. 4 000 arter.

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Humlefluer finnes på varme solrike lokaliteter, gjerne med blomster. De er i larvestadiet parasitter på andre insekter som solitære bier, gresshopper og sommerfugllarver. Som voksne lever de av nektar. De sitter med vingene ut, ikke foldet bakover kroppen, og gjerne på bakken eller i en blomst. Blir de forstyrret flyr de sjeldent langt.

Humlefluer omfatter noen arter i slekten Bombylius som ligner på humler. De er hårete (pelskledde), men kan skilles lett fra en humle fordi den bare har to vinger (ikke fire) og antennene er korte og rette (i forhold til en humle som har lengre og knekte antenner).

Stor humleflue er parasitt hos solitære bier (Andrena), her er inngangshull til biens larvekammer.

Stor humleflue, Bombylius major er vår vanligste art, og er den største av humlefluene, mellom 9 og 16 mm. Den finnes på Østlandet, rundt kysten, og nordover på Vestlandet til Trøndelag. Bombylius-artene har en lang fremoverrett sugesnabel (munn). De flyr til og med omtrent som en humle, i litt store sirkler og fra blomst til blomst for å suge nektar. Den står ofte stille i luften som en kolibri og suger nektar. Stor humleflue flyr tidlig om våren, når de første hestehovene blomstrer. Den er parasitt på en solitær bie i slekten Andrena (Apiodea, Hymenoptera). Den leter opp biens larvekammer der den kan legge sine egg. Humlefluen legger egget ved siden av. Til å begynne med lever humlefluelarven av det forråd av pollen som bien har lagret som larvemat. Etterhvert spiser den bielarven. Den overvintrer i larvekammeret som puppe og klekkes straks de første solstrålene varmer om våren.

Andre humlefluer ser mer ut som en vanlig flue, bortsett fra at de ofte har flekker på vingene. Artene i slekten Anthrax er slike hårløse humlefluer; de har også kortere snabel en stor humleflue. Kroppen er svart og flattrykt. Noen har lyse flekker på bakkroppen. Vingene kan være nesten fargeløse, men ofte har de et markert mørkere parti på vingene. Hemipenthes maurus er vår vanligste art.

Fossile arter[rediger | rediger kilde]

Familien er relativt godt dokumentert fra fossiler, og over 50 fossile arter er kjent. Disse går tilbake til eocen, noe som kan tyde på at familien er forholdsvis ny, til tross for at den står nær roten i fluenes slektskapstre.

Systematisk inndeling / noen norske arter[rediger | rediger kilde]

Humlefluer tilhører overfamilien Bombylioidea. Den andre familien i denne gruppen er Kulefluer (Acroceridae).

Bombylella atra (Bombyliinae)
Systoechus sp. (Bombyliinae)
Dischistus sp. (Bombyliinae)
Anthrax anthrax (Anthracinae) er en av ganske mange mørke arter
Dipalta sp. (Anthracinae)
Xenox tigrinus (Anthracinae)
Lepidophora lepidocera (Ecliminae)
Geron sp. (Gerontinae)
Comptosia insignis (Lomatiinae)
Usia bicolor (Usiinae)

Det er noen flere enn 12 norske arter humlefluer. Her er utbredelse til 12 av artene (unntatt slekten: Villa)

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 13. mars 2021. Besøkt 13. mars 2021. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Evenhuis, N. og Greathead, D.J. 2003. World Catalog of Bee Flies (Diptera: Bombyliidae) web site. [1]
  • Falck, Morten 2009. The Norwegian species of Villa Lioy, 1864 (Diptera, Bombyliidae). Norwegian Journal of Entomology 56: 120-130.
  • Falck, Morten & Greve, Lita 1999  The distribution of bee flies (Diptera, Bombyliidae), except the genus Villa, in Norway,   Norwegian Journal of Entomology, 46: 89-109

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]