Edelkastanje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Edelkastanje
Edelkastanje
Vitenskapelig(e)
navn
:
Castanea sativa
Norsk(e) navn: edelkastanje,
vanlig kastanje,
kastanjetre
Hører til: kastanjeslekten,
bøkefamilien,
Rosales,
Rosidae
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Spania, Frankrike

Edelkastanje (Castanea sativa) eller vanlig kastanje, er et 5-25 meter høyt løvtre i kastanjeslekta innenfor bøkefamilien, og er opprinnelig fra middelhavsområdet, inklusive Nord-Afrika og vestlige Midtøsten (Levanten). Arten dyrkes i det sørlige Norden, inklusive Agder og deler av Østlandet. Den har frøspredning, men sjelden i Norge.

Treet er bredt og majestetisk, med gråbrun bark og etter hvert ganske dype furer i stammen. Den har 10 - 25 cm lange, lansettformede blad med litt bøyd spiss, med regelmessig spredte tenner. Bladene er litt stive og har 15-25 par sidenerver. Kastanjen har blad som sitter parvis langs en større bladstilk, omtrent som hos ask eller rogn. Knoppene er eggrunde, og har noen rødbrune knoppeskjell - de er om lag 0,5 cm lange.

Hannblomstene er samlet i rakler som ikke lukter godt. Det er hvite eller blekgule støvbærere på en gul-hvit-grønn blomst. Hunnblomstene er langt mindre iøyenfallende, og grønne eller gulgrønne.

Frukten er rund, pigget og gulgrønn, grønnbrun eller rød-grønn - og om lag 5-8 cm stor. Inne i cupula ligger en eller flere tett omslyngede, brune nøtter som er 2 - 5 cm store. Disse kalles «kastanjenøtter» og smaker bittert, men kan spises i ristet (stekt) form.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lie, Johannes og Dagny Tande, Norsk flora, versjon 2007, 7.utgaven. ISBN 978-82-521-6029-1.
  • Stenberg, Lennart & Bo Mossberg, Steinar Moen (norsk red.), Gyldendals store nordiske flora, Gyldendal, Oslo 2007. ISBN 978-82-05-32563-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Castanea sativa – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Castanea sativa – detaljert artsinformasjon