Dresin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pedaldrevet dresin.
Hånddrevne dresiner ble brukt i gruvedriften ved Kongsberg Sølvverk. Fra en av utstillingene i Kongens gruve, Kongsberg

Dresin er et fremkomstmiddel som går på jernbaneskinner. Dresinen ble oppfunnet på 1840-tallet av tyskeren Karl Drais. Dresin ble blant annet brukt til å inspisere jernbanelinjen. De ble også brukt til persontransport i forbindelse med gruvedrift, eksempelvis på Kongsberg. På Kongsberg ble dresinen brukt frem til siste del av 1800-tallet. Etter hvert ble dresinen brukt som underholdning. Blant annet har en «jernbanelinje» med dresiner funnes som attraksjon for barn på Tusenfryd. Den settes i bevegelse ved å tråkke på to pedaler, eller med håndkraft.

Turistattraksjon[rediger | rediger kilde]

Det drives utleie av dresiner på gamle nedlagte jernbanespor flere steder i Norge. Blant annet på Flekkefjordbanen fra Sira til Flekkefjord. Banestrekningen ble fredet i 2016. Den er et mesterverk i stein, 17 km lang gjennom 17 tunneler. 6600 syklet dresin på banen i 2016. Det er også dresinutleie fra Veggeli på en del av Numedalsbanen, på Ålgårdbanen og på Dokka er det utleie av dresiner på en del av Valdresbanen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • B. I. Berg (1998). Gruveteknikk ved Kongsberg Sølvverk 1623-1914, STS-rapport nr. 37. Trondheim: NTNU.  Teksten «Berg, B. I. » ignoreres (hjelp)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.