Hopp til innhold

Tralle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sekkehjul er en L-formet håndtralle for frakt av sekker og kasser, på svensk gjerne kalt säcktralla, på engelsk hand truck, dolly og mye annet.
En landbrukstralle formet som en åpen trillebår

En tralle er en liten vogn eller kjerre med ett, to, tre eller fire små hjul som kan brukes som lastbærer. Betegnelsen brukes på norsk om mange slags små og store trillevogner, med og uten motor, laget for å frakte eller flytte varer eller personer.

Etymologi

[rediger | rediger kilde]

Ordet tralle er avledet av det engelske trolley, som er dannet av verbet troll, det vil si «dreie rundt» eller «rulle». Ordet brukes også i betegnelsen trolleybuss.

Eksempel på trappetralle.

Ordet tralle brukes om ulike typer lette eller små transportredskap og framkomstmidler:

  • Sekkehjul, også kalt sekketralle eller lagertralle, er en L-formet tralle med to små hjul, et vippepunkt og lange, skråstilte håndtak for å forflytte tunge gjenstander, som for eksempel hvitevarer, kasser, sekker og annet ved lasting og lossing. Sekkehjul kan ha et fast eller nedfellbart lasteplan, og har ofte i tillegg et nedfellbart lastegitter/klaff som øker løftearealet.
  • Trappetralle er en variant hvor hvert av hjulene er byttet ut med et triangel bestående av tre hjul. En vanlig trappetralle har dermed 6 hjul istedenfor 2. En trappetralle er velegnet for å forsere trapper, og kan gi mer stabilitet på et hardt og flatt underlag. Trappetraller er derimot ikke egnet for å forsere ujevnt underlag som grus og lignende.
  • Plattformtralle eller skyvetralle er en type tralle med 4 hjul som brukes til å transportere tungt utstyr. Bagasjetralle er en variant brukt til bagasjetransport, for eksempel på hoteller eller flyplasser, og kan enten være med eller uten motor.
  • Jekketralle brukes til flytting av paller, og er gjerne bygd opp med en hydraulisk jekk.

Også ulike typer lastevogner som går på skinner, enten det er små skyvbare anleggsvogner, tippbare slipp- og gruvevogner, dressiner, sparketraller og motortraller til materialtransport og tjenestekjøring på jernbanelinjer, kan kalles traller. Det samme gjelder brettstativer på hjul, landbrukstraller, kantinetraller og pasientbord, handlevogner og bårer på hjul. En vogn skilles noen ganger fra tralle ved at en vogn har karmer.

Maksimal lastekapasitet oppgis som regel i kilogram av produsenten.

Traller lages med ulike typer hjul i forskjellige størrelser og materialer som har ulike egenskaper.

  • Dekk av nylon eller plast er relativt harde, triller godt, tåler stor vektbelastning og gir lite fjæring.
  • Dekk av gummi har mer fjæring, men tåler mindre vekt og triller mindre godt.
  • Luftfylte dekk gir mye fjæring, tåler høy vekt og triller mindre godt. Det finnes også dekk i polyuretan som reklameres med å være «punkteringsfrie».

Størrelser på trallehjul oppgis som regel i millimeter, både når det gjelder dekkdiameter, dekkbredde, akselbredde og akslingdiameter. Noen ganger benyttes tommer istedet, men disse tallverdiene er gjerne avrundet.[trenger referanse]

Et hjul kan enten være fast eller svingbart (snurrefunksjon/leddhjul), og med eller uten brems. Tvillinghjul er en variant hvor to hjul settes inntil hverandre istedenfor ett, og dermed tåler økt vektbelastning. Noen trallehjul har kulelager for at de skal trille bedre.