Diskusjon:Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Taiga[rediger kilde]

Hvor stor del av fylket består av taiga? Dette usignerte innlegget ble skrevet av Arrnesset (diskusjon · bidrag) 8. des. 2013 kl. 21:48 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)

Nordenfjeldske[rediger kilde]

Ifølge Vestlandets historie (red Knut Helle, 2006) ble "nord om fjella" brukt om alt som sett fra Østlandet var på den andre siden av fjellene, dvs Vestlandet og kysten nordover. Vestlendinger ble i eldre tider kalt "nordmenn" i motsetning til østlendinger som ble kalt "austmenn". På Hardangervidda heter det fortsatt "nordmannsslepene" om ferdseslveiene vestlendinger brukte over fjellet. Såvidt jeg kan forstå er "nordenfjeldsk" først i nyere tid blitt begrenset til det som er nord for Dovre, altså Trøndelag og nordover (kanskje fordi ingen lenger sier "nord" om Vestlandet sett fra Østlandet). --Erik den yngre (diskusjon) 29. aug. 2015 kl. 14:44 (CEST)

Jens Kraft brukte i 1820 navnet «Det Vestenfjeldske» på området fra Jæren til Nordfjord, mens Sunnmøre og nordover var det nordfjeldske, det sønnafjeldske var da Østlandet og Agder. Det var på 1700-tallet (blant annet av Erik Pontoppidan) at det vestafjeldske ble skilt fra resten av det nordafjeldske. Hans Strøm brukte imidlertid skillet mellom det nordafjeldske (dagens Vestland, Trøndelag og Nord-Norge) og det sønnafjeldske (Østlandet og Agder).[1] --Erik den yngre (diskusjon) 29. aug. 2015 kl. 14:59 (CEST)
PS: Se etymologi artikkelen nordmenn. --Erik den yngre (diskusjon) 29. aug. 2015 kl. 15:35 (CEST)

Jeg har forsøtk å verifisere: «Allerede i Norges gamle love bind II (1388 - 1536) deles landet i det Nordenfjeldske og det Sønnenfjeldske i betydningen nord og sør for «Doffrefield» (Dovrefjell).» men finner ikke riktig side. Kan noen hjelpe med en mer presis henvisning? --Mvh Erik d.y. 30. sep. 2015 kl. 18:29 (CEST)

Jeg har nå flyttet denne detaljerte diskusjonen fra ingress til et eget avsnitt. Merk at i Vestlandets historie redigert av Knut Helle blir det entydig slått fast at fra gammelt av var "nord for fjella" hele kysten fra ca. Stavanger, inkludert dagens Trøndelag og nordover. Det var altså ikke et uttrykk som dukket opp på 1700-tallet, tvertimot var det da på vei ut (kanskje for å få det i samsvar med de virkelige himmelretningene). Vestlandet (ca fra Kragerø og til Stad) og Vestafjells dukket etterhvert opp som uttrykk, og til slutt «Sørlandet» rundt 1900. Det kan være at danske tekster brukte uttrykket "Nordenfjelds" anderledes. --Mvh Erik d.y. 29. nov. 2015 kl. 14:53 (CET)
Hele dette avsnittet og den tilhørende diskusjonen hører hjemme i artikkelen Nordenfjells; her i Trøndelag-artikkelen er den en forstyrrende avsporing. Mvh M O Haugen (diskusjon) 27. des. 2015 kl. 19:20 (CET)
Referanser
  1. ^ Helle, Knut: Ei soge om Vestlandet. Kapittel 1, bind 1 av Vestlandets historie (redigert av Knut Helle). Bergen: Vigmostad og Bjørke, 2006.

Valgloven[rediger kilde]

Fylkene er også valgkretser. Hvilken konsekvenser har sammenslåingen for Stortingsvalget i 2017? --Mvh Erik d.y. 23. des. 2016 kl. 12:42 (CET)

Ingen, vil jeg tro. Stortingsvalget er i september 2017, sammenslåingen trer i kraft 1. januar 2018. Konsekvensene for stortingsvalggjennomføring i 2021 er omtalt i Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Sammenslåing av Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag fylker til Trøndelag fylke og endringer i lov om forandring av rikets inddelingsnavn. God jul, – Ordensherre (diskusjon) 23. des. 2016 kl. 13:02 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Trøndelag. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. jul. 2017 kl. 00:16 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Trøndelag. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. jul. 2017 kl. 10:05 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Trøndelag. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2017 kl. 19:22 (CEST)

Vi må endre areal[rediger kilde]

Jeg skjønner at data for arealet i fylker er gjemt i en mal som er gjemt i en mal. Det er OK. Men noen som kan, må endre arealet. Kartverket oppgir at arealet av fastland og øyer er 41265,69 km2. Kan noen sette inn det!? Mvh --M O Haugen (diskusjon) 14. jan. 2018 kl. 19:25 (CET)

@Stigmj, Danmichaelo: kan en av dere ordne dette? Mvh --M O Haugen (diskusjon) 14. jan. 2018 kl. 21:18 (CET)
Endret (diff). M14, sjekk gjerne om du er enig med endringen. Tallene i malen bør jo helst komme fra samme kilde. Stigmj, har du anledning til å ta en oppdatering av alle tallene? – Danmichaelo (δ) 14. jan. 2018 kl. 21:50 (CET)