Hopp til innhold

Dirty Deeds Done Dirt Cheap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dirty Deeds Done Dirt Cheap
Studioalbum med AC/DC
Utgitt20. september 1976 (Australia), november 1976 (internasjonal), april 1981 (USA)
InnspiltSommeren 1976
SjangerHardrock, heavy metal, bluesrock, rock and roll
Lengde42:36
SpråkEngelsk
PlateselskapAlbert
Produsent(er)Harry Vanda, George Young
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
High Voltage
(1976)
Dirty Deeds Done Dirt Cheap
(1976)
Let There Be Rock
(1977)

Dirty Deeds Done Dirt Cheap er det tredje studioalbumet til det australske hard rock-bandet AC/DC, utgitt i september 1976. Alle sangene er skrevet av Angus Young, Malcolm Young og Bon Scott. Albumet ble originalt utgitt på Albert Productions. En modifisert internasjonal utgave ble utgitt av Atlantic Records i 1976.

Som oppfølger til bandets forrige australske album, T.N.T. fra 1975, leverte AC/DC et nytt tilfredsstillende album for sitt publikum. Albumet inneholder en del fan-favorittsanger, inkludert tittelsporet, «Squealer», «Problem Child» og andre. Dirty Deeds Done Dirt Cheap har også flere kontroversielle sangtekster enn andre AC/DC-album.

Dirty Deeds Done Dirt Cheap førte også til at AC/DC dukket oftere opp på det australske TV-programmet Countdown, hvor de også hadde opptredener i forbindelse med High Voltage og T.N.T.. Disse opptredene inkluderte en liveversjon av albumets tittelspor såvel som en musikkvideo for «Jailbreak».[1]

I tillegg ble sangen «I'm a Rebell» innspilt under innspillingene til Dirty Deeds Done Dirt Cheap i september 1976 med musikk og tekst skrevet av Angus og Malcolm Youngs eldre bror, Alex Young. Denne sangen ble aldri utgitt og befinner seg fremdeles i «hvelvet» til Albert Productions.

Innflytelser

[rediger | rediger kilde]

Live At Donington DVD forklarer Angus og Malcolm Young at konseptet med dette albumet var å gjøre det Humphrey Bogart-aktig.

Uttrykket «Dirty Deeds Done Dirt Cheap» er en hyllest til tegnefilmen Beany and Cecil, som Angus Young så på da han var barn. En av tegnefilmens figurer het Dishonest John, og han hadde et visittkort som det sto «Dirty Deeds Done Dirt Cheap. Holidays, Sundays and Special Rates» på.

Internasjonal utgivelse

[rediger | rediger kilde]

Den internasjonale utgivelsen av Dirty Deeds Done Dirt Cheap, utgitt i november 1976, er merkbart forskjellig fra den originale australske utgaven og har et anderledes cover og sporliste. Albumet ble ikke utgitt i USA før i april 1981.

På dette albumet er «R.I.P. (Rock in Peace)» og «Jailbreak» fra den australske versjonen byttet ut med «Rocker» (hentet fra T.N.T. fra 1975) og «Love at First Feel», som er den ene av to sangene fra de internasjonale AC/DC-albumene som ikke er tilgjengelig på bandets australske album. Den andre er «Cold Hearted Man», som er utgitt på europeiske pressinger av Powerage. Omvendt så er flere sanger fra de australske AC/DC-albumene ikke tilgjengelig internasjonalt. Men «Love at First Feel» ble utgitt i Australia som singel.

Selv om det internasjonale albumet ble utgitt på Atlantic Records i Europa i 1976, så ville ikke Atlantic gi albumet ut til det amerikanske markedet på den tiden. Etter USA-suksessen med Highway To Hell sent i 1979 begynte kopier av albumet å dukke opp som import i USA. Noen av disse importene var den originale australske utgaven fra Albert Productions. Atlantic Records trykte også opp den internasjonale versjonen i Australia, og mange av disse kopiene ble også eksportert til USA. Stor etterspørsel for begge importversjoner førte til slutt til at den amerikanske avdelingen av Atlantic autoriserte en offisiell amerikansk utgivelse i april 1981, som gikk rett til nummer 3 på Billboards albumliste.

To sanger på det internasjonale albumet ble redigert fra deres fulle lengde på det originale Australske albumet. Fullengdeversjonen av «Dirty Deeds» har tittelen til sangen sunget fire ganger med start ved 3 minutter og 9 sekunder, men på den redigerte versjonen kan man kun høre den to ganger. «Ain't No Fun» varte i 7 minutter og 29 sekunder på det australske albumet, men sluttet allerede etter 6 minutter og 57 sekunder på den internasjonale versjonen. Begge disse fullengdeversjonene ble brukt på den remastrede CD-utgivelsen av det internasjonale albumet på Atco Records fra 1994. Den remastrede CD-utgaven fra 2003Epic Records inneholder den redigerte versjonen fra de internasjonale vinylutgavene fra 1976 og 1981.

Den australske versjonen av albumet ble utgitt i Storbritannia, men bare for en begrenset periode. Sangen «Jailbreak» ble inkludert på AC/DCs album '74 Jailbreak, utgitt i oktober 1984 i USA, Canada og Japan. «R.I.P. (Rock In Peace)» har ikke blitt offisielt utgitt internasjonalt.

Sporliste

[rediger | rediger kilde]

Australsk utgivelse

[rediger | rediger kilde]

Alle låtene er skrevet av Angus Young, Malcolm Young og Bon Scott.

 1. «Dirty Deeds Done Dirt Cheap» – 4:13
 2. «Ain't No Fun (Waiting Round to Be a Millionaire)» – 7:31
 3. «There's Gonna Be Some Rockin'» – 3:17
 4. «Problem Child» – 5:46
 5. «Squealer» – 5:16
 6. «Big Balls» – 2:40
 7. «R.I.P. (Rock in Peace)» – 3:36
 8. «Ride On» – 5:53
 9. «Jailbreak» – 4:41

Internasjonal utgivelse

[rediger | rediger kilde]

Alle låtene er skrevet av Angus Young, Malcolm Young og Bon Scott.

 1. «Dirty Deeds Done Dirt Cheap» – 4:12 (full lengde) 3:52 (redigert)
 2. «Love at First Feel» – 3:13
 3. «Big Balls» – 2:39
 4. «Rocker» – 2:52
 5. «Problem Child» – 5:47
 6. «There's Gonna Be Some Rockin'» – 3:18
 7. «Ain't No Fun (Waiting Round to Be a Millionaire)» – 7:29 (full lengde), 6:58 (redigert)
 8. «Ride On» – 5:54
 9. «Squealer» – 5:27


 • De fleste versjonene av dette albumet inneholder redigerte versjoner av tittelsporet og «Ain't No Fun (Waiting Round to Be a Millionaire)». Den remastrede CD-utgivelsen på Atco Records fra 1994 inneholder begge sangene i full lengde.
 • Sangen «Rocker» ble originalt utgitt på T.N.T. i 1975.

Personell

[rediger | rediger kilde]

Produksjon

[rediger | rediger kilde]

AlbumBillboard (USA)

År Liste Plassering
1981 Pop Albums 3

Singler – Billboard (USA)

År Single Liste Plassering
1981 «Big Balls» Mainstream Rock 26
1981 «Dirty Deeds Done Dirt Cheap» Mainstream Rock 4
 • Hele sangen «Big Balls» har dobbel betydning. Teksten kan referere til en person som arrangerer social balls, og også til sexuelle aktiviter og testikler (den siste blir kalt «balls» (baller) som slang).

Coverversjoner av denne sangen har blitt brukt som kjenningsmelodi for den profesjonelle bryteren Balls Mahoney. Mahoney brukte den originale AC/DC-versjonen av sangen som kjenningsmelodi under debuten hans i ECW.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ Video Footage and Liner Notes, Family Jewels 2-Disc DVD Set 2005
 2. ^ «Enterance Videos». WWE. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]