Highway to Hell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

For Discovery-programmet med liknende navn, se Highway Thru Hell

Highway to Hell
FormatStudioalbum
Artist, bandAC/DC
Utgittaugust 1979
InnspiltFebruar – april 1979
SjangerHard rock, blues-rock
Lengde41.42
PlateselskapAlbert
Atlantic
Produsent(er)Robert John «Mutt» Lange
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Powerage
(1978)
Highway to Hell
Back in Black
(1980)

Highway to Hell er det sjette studioalbumet av det australske hardrockbandet AC/DC, utgitt i august 1979. Det er også AC/DCs femte internasjonale studioalbum. Dette var bandets siste album med Bon Scott, som døde i 1980.

Albumet ble originalt utgitt av Albert Productions og distribuert av Atlantic Records for utgivelse utenfor Australia og ble så nyutgitt av Epic Records i 2003 som en del av AC/DC Remasters-serien. Den 25. mai 2006 ble Highway to Hell sertifisert 7 x platina av RIAA.[1] I 2003 ble albumet rangert som nummer 199 på Rolling Stones liste The 500 Greatest Albums of All Time[2]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Highway to Hell er det siste AC/DC-albumet som ble spilt inn med vokalist Bon Scott før hans død i februar 1980. De siste ordene som ble sagt av Scott på albumet er Shazbot, na-nu na-nu. Frasen ble brukt i den populære amerikanske sitcom-serien Mork and Mindy av hovedfiguren Mork (et utenomjordisk vesen spilt av Robin Williams).

Highway to Hell var det første AC/DC-albumet som ikke var produsert av Harry Vanda og George Young. Før-produksjon av albumet begynte i januar 1979 med demoer spilt inn i Albert Studios i Sydney, Australia, hvor de jobbet med produsenten Eddie Kramer. Kramer fikk sparken før noen av sangene ble ferdige, og Robert John «Mutt» Lange ble hentet for å erstatte han. Endringen viste seg å være fordelaktig, og Lange produserte senere bandets bestselgere Back in Black og For Those About to Rock. Albumet ble spilt inn i februar 1979 i Criteria Studios i Miami, Florida, og i mars–april i Roundhouse Studios i London, England.

I Australia ble Highway to Hell utgitt med et delvis annerledes albumcover med flammer og en tegning av en bassgitar-hals lagt over det samme gruppefotografiet som ble brukt på det internasjonale coveret. Den østtyske utgivelsen har et annerledes og mer enkelt design på forsiden og baksiden, tydeligvis fordi autoritetene ikke var fornøyd med innpakningen som ble utgitt i andre land.

Ufrivillig innblandet i mordsak[rediger | rediger kilde]

I juni 1985 startet rettssaken mot Richard Ramírez, som var ansvarlig for flere brutale drap i Los Angeles. Han fikk kallenavnet «Night Stalker». Ramírez var fan av AC/DC og særlig sangen «Night Prowler». Politiet fastslo også at Ramirez hadde på seg en AC/DC-skjorte og la igjen en AC/DC-hatt på et av åstedene. Under rettssaken mumlet ofte Ramírez «Hail Satan» og viste et pentagram risset inn i håndflaten sin. Dette ga AC/DC ekstremt dårlig publisitet, og deres konserter og album ble møtt med protester fra foreldre i Los Angeles-området.[3]VH1s Behind the Music om AC/DC hevdet bandet at sangen hadde fått en mordersk forbindelse på grunn av Ramírez, men at den egentlig handler om en gutt som sniker seg inn i kjærestens soverom om natten.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

 1. «Highway to Hell» – 3:28
 2. «Girls Got Rhythm» – 3:23
 3. «Walk All Over You» – 5:10
 4. «Touch Too Much» – 4:27
 5. «Beating Around the Bush» – 3:56
 6. «Shot Down in Flames» – 3:22
 7. «Get It Hot» – 2:34
 8. «If You Want Blood (You've Got It)» – 4:37
 9. «Love Hungry Man» – 4:17
 10. «Night Prowler» – 6:27

Alle sanger er skrevet av Young, Young og Scott. Publisert av Edward B. Marks Music Corporation, BMI.

Besetning[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Billboard Music Charts (Nord-Amerika) – album

 • 1979 Pop Album – 17.-plass

Billboard (Nord-Amerika) – singler

 • 1979 «Highway To Hell» – Pop Singles 2.-plass
 • 1992 «Highway To Hell (Live)» – Mainstream Rock Tracks 11.-plass

Sertifisering[rediger | rediger kilde]

Land Salg Sertifisering
USA 7 000 000 7x Platina
Canada 1 000 000 2x Platina

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 25. juli 2013. Besøkt 6. august 2007. 
 2. ^ 199 Highway to Hell : Rolling Stone.
 3. ^ AC/DC The Case of the Night Stalker Arkivert 3. mai 2010 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]