Angus Young

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Angus Young
AngusYoung.JPG
FødtAngus McKinnon Young
31. mars 1955 (63 år)
Glasgow
Søsken Alexander Young, George Young, Malcolm Young
Beskjeftigelse Gitarist, komponist
Nasjonalitet Skottland, Australia
Medlem av AC/DC

Angus McKinnon Young (født 31. mars 1955 i Glasgow, Skottland)[1] er gitarist og låtskriver i det australske bandet AC/DC.

Familien Young emigrerte til Australia i 1959. Han begynte å spille gitar som femåring, og grunnla AC/DC sammen med sin bror Malcolm Young i 1973. For mange år siden hevdet bandet selv at Angus ble født i 1959 i stedet for 1955 for å videreføre myten om at han fortsatt var en skolegutt da bandet ble dannet. Angus Young fulgte et forslag fra sin søster og begynte å bruke Ashfield Boys High-skoleuniform på scenen, som siden har blitt et av varemerkene til AC/DC.

Angus er gift med Ellen Young, og bor sammen med henne i Sydney. Han har også et hus i Aalten, Nederland, hvor Ellen kommer fra. Den 16 mai 2012 fikk han tildelt tittelen Best Australian Guitarist of All Time.

Når han opptrer på scenen, er han kjent for å gjøre Chuck Berrys «duckwalk» og falle ned i spasmer mens han spiller en gitarsolo. Angus Young fant også på navnet AC/DC sammen med sin bror Malcolm etter at de så det sto på søsterens symaskin. Hans spillestil er bluesinspirert.

Angus Young bruker Gibson SG Standard gitarer, og han har i tillegg en egen «signaturmodell». Oftest bruker han Gibson SG Cherry red eller Ebony svart gitar. Han bruker diverse Marshall-forsterkere, men det er JTM45-modellen han benytter mest. Angus Young er kjent for å opptre energisk, og dette har ledet til mye av populariteten hans. Han og AC/DC har spilt i Norge flere ganger, i Chateau Neuf i Oslo i 1980, et par ganger i Drammenshallen i 1986 og 1988, i Oslo Spektrum i 1991 og 1996 og 2000, Telenor Arena i 2009, og i 2009, 2010 og 2015 på Valle Hovin stadion i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Biography for Angus Young». IMDB. Besøkt 7. februar 2013. 
britestubbDenne biografien om en brite er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.