Angus Young

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Angus Young
AngusYoung.JPG
FødtAngus McKinnon Young
31. mars 1955[1][2]Rediger på Wikidata (67 år)
Glasgow[3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Gitarist, låtskriverRediger på Wikidata
Utdannet ved Ashfield Boys High School, Ashfield Boys' High SchoolRediger på Wikidata
Søsken Alexander Young, George Young, Malcolm Young, Stephen YoungRediger på Wikidata
Nasjonalitet Skottland, AustraliaRediger på Wikidata
Medlem av AC/DC, Marcus Hook Roll BandRediger på Wikidata

Angus McKinnon Young (født 31. mars 1955 i Glasgow, Skottland)[4] er en australsk gitarist, best kjent som hovedgitarist, låtskriver og det eneste konstante medlemmet av det australske «hard rock»-bandet AC/DC.

Familien Young emigrerte til Australia i 1959. Han begynte å spille gitar som femåring, og grunnla AC/DC sammen med sin bror Malcolm Young i 1973. For mange år siden hevdet bandet selv at Angus ble født i 1959 i stedet for 1955 for å videreføre myten om at han fortsatt var en skolegutt da bandet ble dannet. Angus Young fulgte et forslag fra sin søster og begynte å bruke Ashfield Boys High-skoleuniform på scenen, som siden har blitt et av varemerkene til AC/DC. Young var rangert på 24. plass i Rolling Stones Magazine´s liste over «100 greatest guitarists of all-time». 16. mai 2012 ble han tildelt tittelen «Best Australian Guitarist of All Time» av Australian Guitar Magazine.

Angus er gift med Ellen Young, og bor sammen med henne i Sydney. Han har også et hus i Aalten, Nederland, hvor Ellen kommer fra.Young påsto at han først begynte å spille gitar når han var 5-6 år. Det var i den alderen han hørte Little Richard for første gang. I et intervju med «The Guitar Shows», fortalte Angus at hans påvirkninger til å begynne med gitar, var broren Malcolm Young, Chuck Berry, Freddie King og Muddy Waters.

Angus Young var 18 år da han og hans eldre bror Malcolm Young formet AC/DC i 1973. Angus var hovedgitarist, Malcolm spilte rytmegitar, Colin Burgess trommer, Larry Van Kriedt bassgitar og Dave Evans var vokalist. Når han opptrer på scenen er han kjent for å gjøre Chuck Berrys «duckwalk» og falle ned i spasmer mens han spiller en gitarsolo. Angus Young fant også på navnet AC/DC sammen med sin bror Malcolm etter at de så det sto på søsterens symaskin. Hans spillestil er bluesinspirert.

Angus Young bruker Gibson SG standardgitarer, og har i tillegg en egen «signaturmodell». Oftest bruker han Gibson SG Cherry red eller Ebony svart gitar. Han bruker diverse Marshall-forsterkere, men det er JTM45-modellen han benytter mest. Angus Young er kjent for å opptre energisk. Han og AC/DC har spilt i Norge flere ganger, i Chateau Neuf i Oslo i 1980, et par ganger i Drammenshallen i 1986 og 1988, i Oslo Spektrum i 1991 og 1996 og 2000, Telenor Arena i 2009, og i 2009, 2010 og 2015 på Valle Hovin stadion i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator ola2002151859, besøkt 23. november 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Biography for Angus Young». IMDB. Besøkt 7. februar 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Flag of the United Kingdom.svgDenne biografien om en brite er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.