Angus Young

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Angus Young
AngusYoung.JPG
FødtAngus McKinnon Young
31. mars 1955 (62 år)
Glasgow
Søsken Alexander Young, George Young, Malcolm Young
Beskjeftigelse Gitarist, komponist
NasjonalitetStorbritannia, Australia
Medlem avAC/DC

Angus McKinnon Young (født 31. mars 1955 i Glasgow, Skottland)[1] er gitarist og låtskriver i det australske bandet AC/DC.

Familien Young emigrerte til Australia i 1959. Han begynte å spille gitar som femåring, og grunnla AC/DC sammen med sin bror Malcolm Young i 1973. For mange år siden hevdet bandet selv at Angus ble født i 1959 i stedet for 1955 for å videreføre myten om at han fortsatt var en skolegutt da bandet ble dannet. Angus Young fulgte et forslag fra sin søster og begynte å bruke Ashfield Boys High-skoleuniform på scenen, som siden har blitt et av varemerkene til AC/DC.

Angus er gift med Ellen Young, og bor sammen med henne i Sydney. Han har også et hus i Aalten, Nederland, hvor Ellen kommer fra. Den 16 mai 2012 fikk han tildelt tittelen Best Australian Guitarist of All Time.

Når han opptrer på scenen, er han kjent for å gjøre Chuck Berrys «duckwalk» og falle ned i spasmer mens han spiller en gitarsolo. Angus Young fant også på navnet AC/DC sammen med sin bror Malcolm etter at de så det sto på søsterens symaskin. Hans spillestil er bluesinspirert.

Angus Young bruker Gibson SG Standard gitarer, og han har i tillegg en egen «signaturmodell». Oftest bruker han Gibson SG Cherry red eller Ebony svart gitar. Han bruker diverse Marshall-forsterkere, men det er JTM45-modellen han benytter mest. Angus Young er kjent for å opptre energisk, og dette har ledet til mye av populariteten hans. Han og AC/DC har spilt i Norge flere ganger, i Chateau Neuf i Oslo i 1980, et par ganger i Drammenshallen i 1986 og 1988, i Oslo Spektrum i 1991 og 1996 og 2000, Telenor Arena i 2009, og i 2009, 2010 og 2015 på Valle Hovin stadion i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Biography for Angus Young». IMDB. Besøkt 7. februar 2013. 
britestubbDenne biografien om en brite er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.