Hopp til innhold

Powerage (album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Powerage
Studioalbum med AC/DC
Utgitt25. mai 1978
InnspiltFebruar - mars 1978 i Albert Studios in Sydney, Australia
SjangerHardrock
Lengde00:39:47
Lengde39:47
SpråkEngelsk
PlateselskapAtlantic Records
Produsent(er)Harry Vanda, George Young
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Let There Be Rock
(1977)
Powerage
(1978)
If You Want Blood You've Got It
(1978)

Powerage er det femte studioalbumet av det australske hardrockbandet AC/DC, utgitt i mai 1978. Det er også AC/DCs fjerde internasjonale studioalbum.

Det ble originalt utgitt på Atlantic Records og nådde nummer 133 på Billboard's Pop Albums Chart i USA og solgte etter hvert til platina der. Powerage ble gjenutgitt i 2003 som en del av AC/DC Remasters-serien.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Powerage er det første AC/DC-albumet til å bli utgitt nesten samtidig i både det australske og det internasjonale markedet, og det første til å bruke samme coverbilde for begge. Det var også det første til å ha den samme sporlisten på alle versjoner med unntak av den europeiske vinylversjonen. Denne versjonen inneholdt «Cold Hearted Man», en sang som ikke hadde blitt utgitt på noe annet AC/DC-album, men som ble gjort mer tilgjengelig på samleboksen med Bon Scott-era vinyl-LP-er i 1997. I samleboksen ble sangen pakket som en maxisingel. I noen pressinger av Powerage ble «Rock 'n' Roll Damnation» utelatt.

«Sin City» ble covret av heavy metal-bandet Twisted Sister på deres album Twisted Forever, hvor Dee Snider forandrer litt av teksten: «Ain't got a hope in hell, that's Bon Scott's belief.» Sangen ble også covret av punkrockbandet The Offspring og Bruce Dickinson.

«Gone Shootin'» er med i filmen Beavis and Butt-head Do America. I 2007 ble en studioversjon av sangen, med Brian Johnson på vokal, inkludert på den andre disken av Plug Me In. Opptaket er fra en innspilling i 1996 i VH1 Studios i London.

Powerage markerte studiodebuten til bassisten Cliff Williams. Det var bandets siste studioutgivelse med produksjon gjort av Harry Vanda og George Young med Bon Scott som vokalist.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Australske, amerikanske og alle CD-utgivelser[rediger | rediger kilde]

Alle låtene er skrevet av Angus Young, Malcolm Young og Bon Scott.

 1. «Rock 'n' Roll Damnation» – 3:37
 2. «Down Payment Blues» – 6:03
 3. «Gimme a Bullet» – 3:21
 4. «Riff Raff» – 5:11
 5. «Sin City» – 4:45
 6. «What's Next to the Moon» – 3:31
 7. «Gone Shootin'» – 5:05
 8. «Up to My Neck in You» – 4:13
 9. «Kicked in the Teeth» – 4:03


 • Noen kassettkopier, som den canadiske utgaven, hadde en alternativ sporliste. For eksempel var «Sin City» den første sangen på side 1, mens «Rock 'n' Roll Damnation» var den første på side 2. Alle andre spor er i rekkefølgen til den originale australske/amerikanske utgivelsen.


Europeisk LP-utgivelse[rediger | rediger kilde]

Alle låtene er skrevet av Angus Young, Malcolm Young og Bon Scott.

 1. «Rock 'n' Roll Damnation» – 3:05
 2. «Gimme a Bullet» – 3:00
 3. «Down Payment Blues» – 5:50
 4. «Gone Shootin'» – 4:19
 5. «Riff Raff» – 5:13
 6. «Sin City» – 4:47
 7. «Up to My Neck in You» – 4:58
 8. «What's Next to the Moon» – 3:15
 9. «Cold Hearted Man» – 3:34
 10. «Kicked in the Teeth» – 3:45


 • Tidlige versjoner av den europeiske LP-utgivelsen hadde en anderledes miks av albumet. Det hadde en 'hardere' lyd en den senere versjonen, med små forskjeller i vokal og/eller gitarsporene, og noen ganger ekstra seksjoner og lengre fades. Denne versjonen utelot «Rock 'n' Roll Damnation» fra sporlisten, selv om den på enkelte utgivelser er med på platen, men ikke oppgitt. Årsaken til at sangen er med på platen men ikke oppgitt i sporlisten er det ingen som vet. Den første kassettversjonen av albumet hadde også denne miksen.
 • Albumet ble senere remikset for det amerikanske markedet, med en ny miks som erstattet den originale europeiske miksen, dette ble den globale standarden. Denne miksen er blitt brukt på alle CD-utgivelser av Powerage siden.

Sertifikasjon[rediger | rediger kilde]

Land Salg Sertifikasjon
USA 1 000 000 Platina

Personell[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]