Hopp til innhold

Jungmädelbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Deutsche Jungmädel»)
Den daværende tyske innenriksministeren Wilhelm Frick og statssekretæren Hans Globke (bak Frick til venstre) blir hilset av to Jungmädel-jenter i den slovakiske hovedstaden Pressburg (Bratislava) høsten 1941. Frick og Globke var i byen for å innføre lover mot jødene i landet.

Jungmädelbund (tysk for «forbund for unge jenter»), også kalt Deutsche Jungmädeln, forkortet Jungmädeln og JM («tyske jenter/småjenter»), var en barneorganisasjon for jenter i alderen fra 10 til 14 år i det nasjonalsosialistiske Tyskland fra 1931 til 1945. Organisasjonen var underlagt Bund Deutscher Mädel (BDM) som igjen var del av Hitlerjugend (HJ) i det militaristisk gjennomorganiserte og ensrettede Tredje rike.

Organisering

[rediger | rediger kilde]
Medlemmer av Jungmädelbund i Worms 1933 henger opp reklameplakat for Bund Deutscher Mädel (BDM) med teksten «Jente, kom igjen, du hører til hos oss!» (Mädel komm auch du gehörst zu uns)
Nasjonalsosialistisk lokalpolitiker fra Erdmannsdorf i Augustusburg i Sachsen med kone og tolv uniformerte barn 1943. Mora er dekorert med Moderkors, mens fem av sønnene bærer uniformer fra Wehrmacht, den sjette fra Reichsarbeitsdienst. De yngste er medlemmer i nasjonalsosialistiske barne- og ungdomsorganisasjoner. De to yngste jentene har påsydd Wolfsangel-runer på kjolene, tegn for medlemskap i NS-Frauenschafts Deutsche Kinderschar (for barn 6-10 år), mens storesøster bærer uniform fra Bund Deutscher Mädel (BDM).
Marsjerende medlemmer i BDM i Worms på 1930-tallet. Parolen bak lyder Grenzlandnot ist Volksnot og appellerer til nødhjelp til den tyske befolkningen i nabostatene. Jentene er uniformert, delvis i egenkomponerte drakter, og har blomsterkranser i håret.

Jungmädelbund ble dannet i april 1931 som del av Bund Deutscher Mädel (BDM), en tilsvarende organisasjon for jenter 14-18 år. BDM ble opprettet i 1930, gikk inn som del av Hitlerjugend fra 1932 og fikk egen leder i 1934. Medlemskap ble obligatorisk fra desember 1936. Leder, på tysk BDM-Reichsreferentin («riksreferent» eller «rikstalskvinne»), var Trude Mohr fram til 1937, siden Jutta Rüdiger. De rapporterte videre til den øverste lederen for det samlede Hitlerjugend, Baldur von Schirach fram til 1940, siden Artur Axmann, som både JM og BDM var underlagt. Ugifte kvinner 19-21 år kunne fortsette i Werk Glaube und Schönheit. Den tilsvarende organisasjonen for gutter 10-14 år var Deutsche Jungvolk (DJ), mens det egentlige Hitlerjugend var for unge gutter 14-18 år. Kvinneforbundet NS-Frauenschaft drev lokallag av Deutsche Kinderschar (Deutsche Kinderschar N.S.F.) for barn 6-10 år.

Som guttenes Hitler-Jugend var også Jungmädelbund og BDM inndelt etter alder, region og gruppestørrelse (mindre enheter nedover i tabellen):

Hitlerjugend
Deutsche Jungvolk (DJ)
gutter 10–14
1931–1945
Hitlerjugend (HJ)
gutter 14–18
1924–1945
Jungmädelbund (JM)
jenter 10–14
1932–1945
Bund Deutscher Mädel (BDM)
jenter 14–18
1932–1945
Gebiet Obergau
Bann Untergau
Jungstamm Stamm Jungmädelring Mädelring
Fähnlein Gefolgschaft Jungmädelgruppe Mädelgruppe
Jungzug Schar Jungmädelschar Mädelschar
Jungenschaft Kameradschaft Jungmädelschaft Mädelschaft

Etter Tysklands nederlag i andre verdenskrig, ble NSDAP sammen med sine avdelinger og deres tilknyttede organisasjoner erklært som kriminelle organisasjoner og forbudt av De alliertes kontrollråd 10. september 1945.

Medlemskap og aktiviteter

[rediger | rediger kilde]

Medlemmene i Jungmädelbund måtte være av «arisk rase«, tyske statsborgere og ikke ha medfødte defekter eller sykdommer. Etter å ha blitt registrert ved BDM-kontoret i «det brune huset» (det lokale partikontoret), gjennomgått tester og fått opplæring i organisasjonen, ble jentene prøvemedlemmer under en seremoni på Adolf Hitlers bursdag 20. april. For å bli fullverdig medlem måtte jentene bestå «Jungmädelutfordringen». På seks måneder, fram til 2. oktober, skulle de da blant annet foreta en endagsreise med gruppa de tilhørte (for å styrke fellesskapet), være med på forskjellige sportsaktiviteter (for å bli mer disiplinerte og militaristiske) og delta på Jungmädelmøter (der de lærte seg å sy, synge, framføre dikt, danse folkedanser og personlig hygiene). Etter ytterligere en seremoni fikk jentene rett til å bære BDM-uniformen, som bestod av en kortermet hvit bluse, blåsvart skjørt og speidertørkle, og delta i mer offisielle sammenhenger. Når jentene fylte 14 år ble de flyttet til Bund Deutscher Mädel (BDM) der de forble til de var 18. I BDM fortsatte fostringen, både fysisk og mentalt, for å forme den «unge kvinnen».

Hensikten med organisasjonene i Hitlerjugend var å fostre barna i en nasjonalsosialistisk ånd. Aktivitetene og lagene var atskilt fra atskilt fra guttenes, men det ble arrangert fester der både JM og BDM, altså jenter fra ti til atten år, var sammen. Aldersskillet skyldtes blant annet idrettkonkurranser og andre fysiske aktiviteter, der det var hensiktsmessig å dele barna i aldersgrupper.Jenteorganisasjonene skulle særlig verne om «kvinnelige dyder», gi opplæring i søm, matlaging og andre hjemlige husmorsysler og motvirke «ikke-arisk» innflytelse. Den viktigste kvinnerollen var å sørge for familien og produsere gutter til det tyske militærapparatet.

Vimpler for Bund Deutscher Mädel (BDM) og Jungmädel (JM)

[rediger | rediger kilde]
Se også Flagg og vimpler for Hitlerjugend og Deutsche Jungvolk

I Norge etterliknet nazistpartiet Nasjonal Samling de tyske nasjonalsosialistenes organisasjoner gjennom å opprette blant annet Gjentehirden for jenter mellom 14 og 18 år. Over i rang sto Kvinnehirden. Småhirden var for jenter mellom 10 og 14 år.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]