Moderkors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moderkors
Basisdata
Type:Kors
Land:Tysklands flagg Tyskland
Innført:16. desember 1938
Mottakere:Ariske mødre
Antall:Ukjent
Tekniske data
Festeanordning:Medaljebånd
Rangering
De tyske nazistene trengte kvinner som støttespillere og «soldatfødersker» i sin aggressive politikk før og under andre verdenskrig. Bildet viser en barnerik, tysk mor som tildeles «Den tyske mors æreskors» (Ehrenkreuz der deutschen Mutter) i 1943. På jakkeslaget bærer hun tre-formet algiz-rune, et symbol på «liv». Jentene er fra Bund deutscher Mädel.

Moderkors (Ehrenkreuz der deutschen Mutter, også kalt Mutterkreuz) er en utmerkelse ifra det tredje rike.

Historie[rediger | rediger kilde]

Korset ble utgitt 16. desember 1938 som en del av Adolf Hitlers initiativ for å øke veksten av den ariske populasjon. Kun kvinner av ren arisk slekt kunne motta utmerkelsen. Korsene ble utdelt årlig den 12. august (Hitlers mors bursdag) og på den andre søndagen i mai (morsdagen). Korset kom i 2 utgaver, type 1 og type 2.

Korset kom i tre klasser:

  • Gull – for 8 eller flere barn
  • Sølv – for 6 eller 7 barn
  • Bronse – for 4 eller 5 barn

Design[rediger | rediger kilde]

Normalt brukte nasjonalsosialistene malteserkors, men dette er forlenget i bunnen og dermed et latinsk kors. På advers er armene på korset dekket av blå emalje med en hvit emaljestripe ytterst. I senter er en ring med setningen: «DER DEUTSCHEN MUTTER» (den tyske mor) rundt et sort hakekors som har hvit bakgrunn. På revers på type 1 står inskripsjonen «Das Kind adelt die Mutter» og Hitlers signatur, og på type 2 står det datoen «16. Dezember 1938» og signaturen til Hitler.

Korsene har blått band med 2 hvite striper på sidene, og kom også som miniatyrutgaver.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]