Deutsche Kinderschar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nazistisk lokalpolitiker fra Erdmannsdorf i Augustusburg i Sachsen med kone og tolv uniformerte barn 1943. Mora bærer Moderkors, fem av sønnene uniformer fra Wehrmacht, den sjette fra Reichsarbeitsdienst. De seks yngste er medlemmer i nasjonalsosialistiske barne- og ungdomsorganisasjoner. De to minste jentene og gutten er medlemmer i Deutsche Kinderschar (jentene har Wolfsangel på kjolene), mens storesøster bærer uniform fra Bund Deutscher Mädel og de to brødrene fra Hitlerjugend.

Deutsche Kinderschar, egentlig Deutsche Kinderschar des N.S. Frauenshaft («Nasjonalsosialistisk kvinneligas tyske barneskare») var en organisasjon for barn fra seks til ti år i det militaristisk gjennomorganiserte, nasjonalsosialistiske Tyskland fram til 1945.

Deutsche Kinderschar var barnegrupper som ble drevet lokalt av småskolelærere i N.S. Frauenshaft innenfor stedets Ortsgruppe. Medlemmene møttes én ettermiddag i uka. Barn i samme lokallag var likt kledt, men uniformeringa var ikke standardisert, og draktene kunne variere mellom gruppene. Emblemet var en Wolfsangel, ulvekork-rune formet som en N eller Z med tverrstrek, for eksempel påsydd jentenes kjoler eller på guttenes beltespenner. Lederne bar partinål med rødt hakekors. For øvrig skal Organisationsbuch der NSDAP («organisasjonsbok for NSDAP») for 1937 ha oppfordret til å registrere barna og gi alle medlemskort, mens det samme ble sterkt frarådd allerede ett år seinere.

Når barna fylte ti, ble jentene medlemmer i Deutsche Jungmädel (JM), guttene i Deutsche Jungvolk (DJ). Når de ble 14, fortsatte de i henholdsvis Bund Deutscher Mädel (BDM) og Hitlerjugend (HJ) der de ble inntil de var 18. Disse organisasjonene var underlagt toppledelsen i Hitlerjugend. Medlemskap ble obligatorisk for alle tyske jenter og gutter fra 1936.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]