Wilhelm Frick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Wilhelm Frick
Wilhelm Frick 72-919.jpg
Født12. mars 1877
Alsenz
Død16. oktober 1946 (69 år)
Nürnberg
Utdannet ved Ludwig-Maximilians-Universität München, Universitetet i Heidelberg
Beskjeftigelse Politiker, diplomat, advokat
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, Deutschvölkische Freiheitspartei, Nationalsozialistische Freiheitspartei
Nasjonalitet Tyskland
Livssyn Den evangelisk-lutherske kirke, Apostasy in Catholicism
Medlem av Thuleselskapet

Wilhelm Frick, 1933

Wilhelm Frick (født 12. mars 1877 i Alsenz i Tyskland, henrettet 16. oktober 1946 i Nürnberg) var en tysk nasjonalsosialistisk politiker i Tyskland før og under andre verdenskrig. Han ble henrettet etter krigen for krigsforbrytelser.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Frick var et av fire barn av Wilhelm Frick den eldre og hans hustru Henriette. Han utdannet seg i Kaiserslautern og studerte rettsvitenskap ved Heidelberg og gikk ut i 1901.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Han ble med i den bayerske siviltjenesten i 1903 og jobbet som en advokat ved politihovedkvarteret i München. Han ble utnevnt til Bezirksamtassessor i 1907 og steg i gradene til Regierungsassessor innen 1917. Han var med i ølkjellerkuppet 23. november 1923, mens han hadde stilling som leder for München Kriminalpolizei. Han ble arrestert og satt i fengsel i 15 måneder og ble i tillegg dimittert fra politijobben han hadde.

Karriere i det nasjonalsosialistiske Tyskland[rediger | rediger kilde]

Frick ble medlem av NSDAP i 1925 mens han jobbet for et forsikringsselskap.

Da Hitler kom til makten i januar 1933, ble Frick utnevnt til innenriksminister og var ansvarlig for å få gjennom mange av lovene som kom under det nasjonalsosialistiske regimet. I motsetning til mange andre sentraleuropeiske land, kontrollerte ikke innenriksministeren i Tyskland politiet i landet, de var under politisk styring av innenriksministrene i de forskjellige tyske delstatene. Den største av disse var Preussen, hvor Hermann Göring var innenriksminister. Frick mistet ministerstillingen i 1943 til Heinrich Himmler. Etter dette ble han utnevnt til riksprotektor av Böhmen-Mähren.

Etter krigen ble han arrestert og stilt for retten i Nürnbergprosessen, hvor han var den eneste tiltalte som nektet å vitne i sin egen sak. Hans rolle som innenriksminister og leder over konsentrasjonsleirene, førte til en tiltale for å ha planlagt, innlede og føre forbrytelse mot freden, krigsforbrytelser og forbrytelse mot menneskeheten. Han ble dømt til døden ved henging 1. oktober 1946 og ble hengt to uker senere.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]