Forfatterskolen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forfatterskolen er en dansk utdannelsesinstitusjon i København. Skolen ble stiftet i 1987.

Forfatterskolen er en SU-berettiget høyere utdannelse på linje med Det Kongelige Danske Kunstakademi, Det Kongelige Teaters balletskole, Det Jyske Musikkonservatorium og Den Danske Filmskole og hører under Kulturministeriet.

Skolens elever opptas på grunnlag av en kvalitetsvurdering av deres litterære arbeider. Det opptas hvert år 5–10 elever av 300-400 søkere.

Foreningen for Forfatterskoleuddannelse (FOFU) utgjør skolens stiftende bakgrunn. Tidligere rektorer har vært Poul Borum, Niels Frank, Hans Otto Jørgensen, Pablo Henrik Llambías og Jeppe Brixvold. Karen Juul er skolens studiesekretær.

I november 2010 deltok Forfatterskolen for første gang med egen stand på den københavnske bokmesse, Bogforum. Her var for eksempel opplesning ved en lang rekke forfattere som er utdannet fra skolen.

Forfatterskolen er med jevne mellomrom organisator og vert for offentlige arrangementer med forfatteropplesninger og litteraturkritikk.

Undervisning på Forfatterskolen[rediger | rediger kilde]

Elevene får en toårig kunstnerisk utdannelse, som tar utgangspunkt i den enkeltes talent og aspirasjon. Den er hverken almendannende eller generalistutdannende innenfor alle litterære genrer. Tvert imot får eleven mulighet til å forfine sitt eget talent.

Utdannelsen skolerer i litterær skriveteknikk. Den gir alment kjennskap til litteratur og til forfatternes vilkår.

Undervisningen tar primært utgangspunkt i elevens egne arbeider, som blir ført gjennom en omfattende kritisk bearbeidelse og tekstlesning. Dertil kommer teoretisk undervisning, workshopper, tverrestetiske arbeidsprosesser, seminarer og studieturer.

Skolens lærere er forfattere som er fast ansatt ut fra en vurdering av deres forfatterskap. De forestår tekstlesningene. De teoretiske undervisningsforløp forestås for det meste av gjestelærere, som kan være fra universitetene, redaktører, forfattere, anmeldere eller andre med særlige faglige forutsetninger. I de senere år har Lars Bukdahl, Peter Borum, Lilian Munk Rösing, Mikkel Bruun Zangenberg, Janus Kodal, Christian Yde Frostholm, Jørgen Bæk Simonsen, Peter Stein Larsen, Frank Kjørup, Torben Knap, Peter Laugesen, Tania Ørum, Ellen Wulff, Laura Schultz, Christian Lund og Solvej Balle undervist på skolen i kortere eller lengere forløp.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dorte Øberg: Det litterære væksthus : Forfatterskolen og prosaen 1987-96, Odense Universitetsforlag, 1997
  • Lars Bukdahl: Generationsmaskinen. Dansk litteratur som yngst 1990-2004, Borgen, 2004

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]