Hopp til innhold

Den katolske kirke i Slovenia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den katolske kirke representerer den mest utbredte trosretningen i Slovenia – 58 % av befolkningen bekjenner seg til katolisismen. Kirken er organisert i seks bispedømmer, derav to erkebispedømmer.

Struktur[rediger | rediger kilde]

I den følgende oversikten er kirkeprovinsene fremhevet i fet og metropolitanbispedømmer i kursiv.

Personer[rediger | rediger kilde]

Primas[rediger | rediger kilde]

Slovenia har ikke noen primas. Siden Ljubljana ble erkebispedømme før Maribor, kan likevel erkebiskopen av Ljubljana betraktes som den kirkelige stillingen av høyest rang i Slovenia.

Nuntius[rediger | rediger kilde]

Pavens nuntius i Slovenia og Kosovo er Juliusz Janusz (per 10. februar 2011).

Kardinaler[rediger | rediger kilde]

Den eneste slovenske kardinalen er den forhenværende erkebiskopen av Ljubljana, Franc Rodé.

Klostre[rediger | rediger kilde]

Noen viktige klostre i Slovenia er Ajmanov (ursulinerinner), Kostanjevica og Olimje (fransiskanere), Pleterje (karteusere) og Stična (cisterciensere).

Historie[rediger | rediger kilde]

Det eldste bispesetet i dagens Slovenia er Koper (den gang Iustinopolis, senere Caput Histriae eller Capodistria), der det er dokumentert biskoper siden 500-tallet. Det ble imidlertid fra 1828 til 1977 integrert i Trieste bispedømme. Maribor bispedømme går tilbake på Lavant bispedømme, som ble grunnlagt i 1228 som et av Salzburgs egenbispedømmer. Det lå opprinnelig helt i Kärnten (Østerrike), men ble flyttet sydøstover på 1700- og 1800-tallet. Ljubljana ble grunnlagt i 1461 som et immediat bispedømme for den østerrikske provinsen Krain. I 1968 ble begge disse bispedømmene sammenfattet i en felles kirkeprovins med Ljubljana som metropolitanerkebispedømme. I 1977 ble den jugoslaviske delen av Trieste-Koper bispedømme gjenopprettet som Koper bispedømme og også lagt som suffragan under Ljubljana. En gjennomgripende omstrukturering av bispedømmene skjedde i 2006, etter Slovenias statlige uavhengighet: Pave Johannes Paul II opprettet tre nye bispedømmer og opphøyet Maribor til metropolitanerkebispedømme over to av disse.