København katolske bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
København katolske bispedømme
Dioecesis Hafniae (latin)
Coat of arms of the Diocese of Copenhagen.svg
Kirkeromersk-katolsk
Land:Danmark Danmark
Færøyene Færøyene
Grønland Grønland
Kirkeprovinsimmediat
Biskop:Czeslaw Kozon
BispeseteKøbenhavn
KatedralSt. Ansgar domkirke
Sogn50
Areal2 210 576 km²
Innbyggere5 517 000,
derav 0,7 % katolikker
Opprettet1953
Utskilt fraDet apostoliske vikariat i Norden
Offisielt nettsted
Statistikk

København bispedømme er et katolsk bispedømme som omfatter hele Danmark samt Færøyene og Grønland. Det bor 36 600 registrerte katolikker i bispedømmet, noe som utgjør en andel på 0,7 % av den totale befolkningen. Imidlertid regner man med at det lever et større antall katolikker i landet som ikke er medlemmer av kirken. Totalt er antallet katolikker i Danmark estimert til ca. 100 000.

Historie[rediger | rediger kilde]

Danmark ble kristnet på 900-tallet. Landet lå den gang på det kirkelige plan under erkebiskopene av Hamburg-Bremen, som opprettet ni bispedømmer i Danmark:

Lund ble i 1104 opphøyet til erkebispedømme. Det innebar at de danske bispedømmene ble løst fra Hamburg-Bremens kirkeprovins og lagt som suffraganer under Lund. Inntil Nidaros og Uppsala ble opphøyet til erkebispedømmer i 1152 respektive 1164, var også de norske og svenske bispedømmene underlagt Lund erkebispedømme. Erkebiskopen av Lund ble omtalt som Nordens primas – en ærestittel som formelt ga ham høyere rang enn Nidaros' og Uppsalas erkebiskoper, men uten at dette hadde praktisk betydning.

Kong Valdemar II opprettet med Lyndanisse (Tallinn) bispedømme i Dansk Estland et tiende dansk bispedømme i 1219. Selv om det i 1346 ble innlemmet i De tyske riddernes ordensstat, forble det et suffraganbispedømmet av Lund.

Reformasjonen begynte å spre seg i Danmark fra 1521 og vant frem i en ublodig prosess i løpet av 1530-tallet. Kong Christian III brøt i 1536 endelig med den katolske kirke. De evangelisk-lutherske biskopene ble fra nå av utnevnt av kongen, ikke paven. Bispedømmene (og de fleste klostre) fortsatte å eksistere som Den danske kirkes bispedømmer, men ble av paven betraktet som oppløst. Danmark ble derfor lagt til det apostoliske vikariat i nord.

Etter at andelen katolikker hadde begynt å øke igjen på 1800-tallet, opprettet paven i 1868 et apostolisk prefektur for Danmark (Apostolica Praefectura Daniae), som ble utskilt fra det apostoliske vikariat i nord. Prefekturet omfattet også Færøyene og Grønland, som før reformasjonen hadde hørt til Nidaros’ kirkeprovins. Det apostoliske prefektur Danmark ble opphøyet til apostolisk vikariat i 1892 (Apostolicus Vicariatus Daniae) og til bispedømme i 1953, samtidig med Oslo og Stockholm katolske bispedømme.

Biskoper[rediger | rediger kilde]

År Biskop Annet
18921922 Johannes von Euch
19221938 Josef Ludwig Brems O. Praem.
19381964 Johannes Theodor Suhr O.S.B.
19651995 Hans Ludvig Martensen S.J.
1995 Czeslaw Kozon

Internasjonale forbindelser[rediger | rediger kilde]

Biskopen av København er medlem av den nordiske bispekonferansen. De nordiske landene har også en felles nuntius med sete i Stockholm, som siden 2008 er Emil Paul Tscherrig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]