Maribor erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Maribor erkebispedømme
Nadškofija Maribor (slovensk)
Archidioecesis Mariborensis (latin)
Maribor erkebispedømme
Domkirken i Maribor
Kirke romersk-katolsk
Land: Slovenia Slovenia
Kirkeprovins Maribor
Suffragan-
bispedømmer
:
Celje,
Murska Sobota
Bispesete Maribor
Sogn 660
Areal 7400 km²
Innbyggere 704 400,
derav 85 % katolikker
Opprettet 1228
Utskilt fra Salzburg
Offisielt nettsted
Statistikk

Maribor erkebispedømme er siden opphøyelsen til erkebispedømme i 2006 et av Slovenias to romersk-katolske erkebispedømmer (ved siden av Ljubljana). Det het opprinnelig Lavant bispedømme.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bispedømmet Lavant ble opprettet i 1228 som det siste av Salzburg erkebispedømmes såkalte egenbispedømmer. Bispesetet var St. Andrä i Lavantdalen i Kärnten. Til tross for navnet fantes det ingen direkte historisk forbindelse med det antikke bispedømmet som bestod i Aguntum ved dagens Lavant (Øst-Tirol) på 400-tallet.

Selv om Lavant bispedømme i sin opprinnelige utstrekning (bare sju sogn i Kärnten) ikke hadde geografisk overlapp med dagens Maribor erkebispedømme, består det en uavbrutt historisk kontinuitet mellom disse bispedømmene: Ved flere anledninger ble Lavant bispedømme utvidet syd- og østover (1786 til Völkermarkt, 1789 til Celje, 1859 til Maribor), mens de nordlige sognene etter hvert ble overført til andre bispedømmer (1789 kom områdene nord for Drava til Seckau bispedømme, 1859 de resterende områdene i Kärnten til Gurk bispedømme). Også bispesetet ble i 1859 flyttet fra St. Andrä til Maribor (tysk Marburg), som den gang hørte til det østerriksk-ungarske kronlandet Steiermark.

Etter første verdenskrig lå Lavant bispedømmet i kongeriket Jugoslavia, og ble derfor i 1924 løst fra sitt opprinnelige metropolitanbispedømme Salzburg. Frem til 1968, da Lavant ble suffraganbispedømme under Ljubljana erkebispedømme, var bispedømmet immediat, dvs. var direkte underlagt paven. Navneskiftet fra Lavant til Maribor bispedømme skjedde i 1962, og opphøyelsen til erkebispedømme i 2006. Samtidig ble to områder skilt ut som nye bispedømmer og underlagt Maribor som suffraganbispedømmer: Celje og Murska Sobota bispedømme.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]