Hopp til innhold

Koper bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Koper bispedømme
Škofija Koper (slovensk)
Dioecesis Iustinopolitana (latin)
Kirkeromersk-katolsk
Land:Slovenias flagg Slovenia
KirkeprovinsLjubljana
BispeseteKoper
Sogn195
Areal4306 km²
Innbyggere257 000,
derav 80 % katolikker
Opprettet6. århundre
Offisielt nettsted
Statistikk

Koper bispedømme er et romersk-katolsk bispedømme i det sydvestlige Slovenia. Det er dokumentert biskoper i Koper siden 500-tallet. Havnebyen er dermed det eldste av Slovenias seks bispeseter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter allerede å ha inngått i personalunion med Trieste bispedømme fra 700- til 1100-tallet, ble begge bispedømme i 1828 forent til Trieste-Koper bispedømme (italiensk Trieste-Capodistria, slovensk Tŕst-Koper, kroatisk Trst-Kopar, tysk Triest-Gafers). Dette bispedømmet inkluderte også de tidligere bispedømmene Pićan og Novigrad, som ble opphevet i hhv. 1778 og 1831, og omfattet dermed hele den nordlige istriske halvøy.

Etter andre verdenskrig kom Istria til Jugoslavia, mens Triestes omegn ble en fristat. 1947 ble det opprettet to apostoliske administrasjoner med sete i Koper og Pazin for den slovenske respektive kroatiske delen av bispedømmet. 1977, to år etter Osimotraktaten, ble den slovenske administrasjonen opphøyet til bispedømme, og Koper bispedømme dermed gjenopprettet. Også de slovenske sognene av Gorizia og Gradisca erkebispedømme inngikk i det gjenopprettede bispedømmet, som ble lagt til Ljubljanas kirkeprovins.

Samtidig skiftet den delen av Trieste-Capodistria bispedømme som fremdeles lå i Italia, navn tilbake til Trieste, mens den kroatiske administrasjonen ble forent med Poreč-Pula bispedømme.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]