United States Navy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Den amerikanske marinen»)
Hopp til navigering Hopp til søk
United States Navy
Basisdata
United States Navy
Aktiv1794–
LandUSA
TypeMarine
Størrelse300 skip, 4000 luftfartøy
HovedkvarterThe Pentagon
NettsideUnited States Navy
Operativt oppdrag
Rollesjøkrigføring

United States Navy (USN; norsk: De forente staters marine) er USAs marine. USN består per oktober 2016 av 272 stridsklare skip, over 3 700 luftfartøyer, omtrent 327 000 mannskaper og omtrent 108 000 er reservister.[1]

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

USN er én av to separate forsvarsgrener i Marinedepartementet (Department of the Navy), som hører under det amerikanske Forsvarsdepartementet (Department of Defense) – den andre er United States Marine Corps.

Administrativt styres USN av en Stabssjef, en firestjerners admiral som er tjenestens høyeste offiser. Stabssjefen er underlagt Marineministeren, en sivil embetsmann som styrer Marinedepartementet og som igjen rapporterer til Forsvarsministeren.

Operativt styres USN av to separate flåter – en i Atlanterhavet og en i Stillehavet. De operative ressursene forvaltes av 9 felleskommandoer som operativt rapporterer direkte til USAs president. Totalt sett har US Navy rundt 500 000 personell med 4 ganger flere som reserve.

Baser[rediger | rediger kilde]

USN har et stort antall baser for å støtte opp om opersjoner over hele verden. De fleste basene ligger langs vest- og østkysten av USA, men de har også baser på flere av de oversjøiske territoriene og i andre land, som Italia og Japan.

Fartøyer i tjeneste[rediger | rediger kilde]

Skip som er i aktiv tjeneste i US Navy har navn som begynner med USS, United States Ship. Skip som ikke er satt i aktiv tjeneste eller er bemannet med sivilt personell har navn som begynner med USNS, United States Naval Ship.

Hangarskip[rediger | rediger kilde]

F-18C Tar av fra USS «Harry S. Truman»

USAs hangarskip opererer med jagerfly av typen Boeing F/A-18C/D og den nyere Boeing F/A-18E/F/G Super Hornet – som er en videreutviklet og større versjon. Jagerfly av typen Grumman F-14 Tomcat er nå blitt faset ut av marinens tjeneste. Dette skjedde høsten 2006, da de siste ble erstattet av en leveranse med Super Hornet. Hangarskipet USS «George Washington» var det siste skipet i USAs marine som opererte med denne flytypen.

USAs hangarskip opererer i Carrier Strike Group med et hangarskip i hver hangarskipgruppe. USA opererer idag med 11 hangarskipgrupper.

Nimitz-klassen

Gerald R. Ford-klassen

Kryssere[rediger | rediger kilde]

US Navy opererer i 2009 en klasse kryssere.

Jagere[rediger | rediger kilde]

US Navy opererer i 2009 en klasse jagere.

Undervannsbåter[rediger | rediger kilde]

US Navy opererer med følgene type ubåter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dagssituasjonen, www.navy.mil». Arkivert fra originalen 21. desember 2010. Besøkt 14. september 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]