Den somaliske borgerkrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Situasjonen i Somalia.
Somaliske barn venter på å få nødhjelp fra internasjonale styrker, 1992.
USA-amerikanske soldater i Somalia i 1994.
Somalias president Shariif Sheekh Axmed.

Den somaliske borgerkrig (somali: Dagaalkii sokeeye ee Soomaaliya) er en pågående borgerkrig i det østafrikanske landet Somalia. Konflikten begynte etter den somaliske revolusjon hadde styrtet diktatoren Maxamed Siyaad Barre i 1991. Barre hadde da styrt Somalia siden 1969. Borgerkrigen har ført til at landet har blitt ustabilt, og den sentrale regjeringen har mistet mye av sin makt til opprørsstyrkene. Den nordlige delen av Somalia erklærte seg i 1991 uavhengig som Somaliland, og Galmudug, Puntland og Jubaland har blitt autonome regioner uten å forsøke å bli anerkjent som uavhengige stater.

Borgerkrigen ble først utkjempet mellom forskjellige stammefraksjoner, men siden 2000-tallet har den hovedsakelig blitt utkjempet mellom Den føderale overgangsregjeringen, som er Somalias internasjonalt anerkjente regjering som ble opprettet i 2004 i Nairobi, og islamitiske grupper. Disse gruppene skal ha blitt hjulpet av utenlandske mujahedin, av Al-Qaida og av Eritrea, og borgerkrigen har derfor blitt regnet som en del av krigen mot terror. Den islamistiske rettsunion, ledet av Sheikh Sharif Sheikh Ahmed, tok i 2006 kontroll over store deler av det sørlige Somalia. På grunn av den etiopiske intervensjonen mistet den islamistiske rettsunion mye av sin makt samme år, og ble splittet opp i flere mindre fraksjoner. Hizbul Islam var aktiv i 2009 og 2010, men ble så slått sammen med A-Shabaab, som i dag er den viktigste islamsistopprørsgruppen, og som kontrollerer store deler av Sør-Somalia. Alliansen for gjenfrigjøringen av Somalia ble grunnlagt av opposisjonsledere i Asmara i 2007 for å kjempe mot den somaliske regjeringen og de etiopiske okkupasjonsstyrkene. I 2008 ble organisasjonen splittet, og den moderate fraksjonen allierte seg med overgagsregjeringa for å bekjempe Al-Shabaab.

De forente nasjoner intervenerte i Somalia fra 1992 til 1995 med de fredsbevarende styrkene UNOSOM I og UNOSOM II. Amerikas forente stater intervenerte igjen mot islamiststyrker i slaget om Ras Kamboni. I 2006 invaderte Etiopia Somalia og styrtet islamistregjeringen i Mogadishu, og etiopiske styrker og somaliske regjeringssoldater tok tilbake kontrollen over det sørlige Somalia, men på grunn av et fornyet islamistisk opprør trakk Etiopia seg ut av Somalia i 2009, men har også siden intervenert over grensa mot Somalia. I 2009 erklærte den somaliske regjeringa unntakstilstand og ba om internasjonal støtte og militær intervensjon fra andre østafrikanske stater. Den afrikanske union opprettet i 2007 den fredsbevarende styrken AMISOM for å støtte regjeringen. Denne styrken er fremdeles aktiv, og har flest soldater fra Uganda og Burundi. I 2011 intervenerte også Kenya mot aš-Šabāb-opprørerne.

Borgerkrigen har ført til en humanitær krise i Somalia. Mange har blitt drevet på flukt, og 300-400.000 har blitt drept siden krigens begynnelse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]