Ballistisk missilubåt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En amerikansk ballistisk missilubåt i Ohio-klassen som tilhører U.S. Navy

En ballistisk missilubåt, også kalt SSBN eller SSB i United States Navys skrogklassifiseringssymboler, er en ubåt som er i stand til distribuere SLBM (ballistiske missiler som blir skutt fra SSBN-ubåter). Disse ubåtene ble et viktig våpensystem under den kalde krigen på grunn av deres atomavskrekkende evne. De kan skyte ballistiske missiler mot mål som befinner seg tusenvis av kilometer unna. Akustisk demping gjør disse ubåtene vanskelige å oppdage, og de representerer derfor en avskrekkende faktor i tilfelle et kjernefysisk forkjøpsangrep og er et nøkkelelement i den garantert gjensidige ødeleggelsespolitikken til atomavskrekking. Utplasseringen av undervannsbåt-typen har vært dominert av USA og Sovjetunionen (og senere Russland etter Sovjetunionens oppløsning i 1991), med mindre antall i tjeneste med Frankrike, Storbritannia, Kina, India og Nord-Korea.

Ballistiske missilubåter brukes fortsatt. En russisk ballistisk missilubåt av DELTA-IV klassen deltok i 2021 på en større øvelse utenfor Barentshavet.[1]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arstad, Svein (20. april 2021). «Ballistisk missilubåt del av storøvelse i Barentshavet». forsvaretsforum.no. Besøkt 22. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]