DayZ

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
DayZ
UtviklerDean Hall
UtgiverBohemia Interactive
Distributør Steam, Mod DBRediger på Wikidata
Plattform Microsoft WindowsRediger på Wikidata
Utgivelse21. januar 2012
SjangerTredjepersonsskytespill, post apocalyptic video game
ModusFlerspiller, samarbeid[1]
Aldersgrense18
Nettsteddayz.com

DayZ er et overlevelsesspill utviklet og utgitt av Bohemia Interactive. DayZ var originalt en spillmodifikasjon for militær-sandkassespillet Arma 2, men har senere blitt et frittstående videospill.

Spillmodifikasjonen ble utgitt i 2013 og ble enormt populær og etter en fem år lang early-access periode for Windows ble DayZ: Standalone, det frittstående spillet, offisielt utgitt i desember 2018 og deg ble senere utgitt på Xbox One i 2019 og det er planlagt å komme på PlayStation 4 det samme året.

Både spillet og spillmodifikasjonen tar plass i den fiktive post-sovjetiske republikken Chernarus (Tsjernarus) hvor et ukjent virus har forandret nesten hele befolkningen om til aggressive zombier. Spillerne er overlevende som må lete etter livsviktige forsyninger for å kunne holde seg i live så lenge så mulig. Spillerne må drepe eller unngå de aggressive zombiene og kan også møte på andre spillere og drepe, eventuelt samarbeide med dem for å danne grupper og øke sjansen for å overleve.

DayZ: Standalone ble til etter at skaperen av spillmodifikasjonen, Dean Hall ble med i Bohemia Interactive for å utvide spillmodifikasjonen til et frittstående spill. Spillet sin spillmotor har endret seg drastisk fra hvordan DayZ såg ut i 2013 og spillfysikken og miljøet i seg selv har blitt forbedret og det samme gjelder ytelsen. Nye spill mekanismer slik som et nytt inventar og lagringssystem og nye sykdommer er planlagt å komme i spillet i fremtiden.

Spillet solgte over 3 millioner kopier i sin early-access periode.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Målet med DayZ er å holde seg i live under post-apokalyptiske forhold. Spilleren begynner minimalt med forsyninger og må utforske det store 225 km2 landskapet i den fiktive lille post-sovjetiske republikken Chernarus (Tsjernarus) og lete etter livsviktige forsyninger. Disse forsyningene inkluderer mat og vann, som er grunnleggende nøkler for å forlenge spillernes liv. Spillere kan også finne ulike klesplagg er lage sine egne noe som ikke bare gir spilleren en fordel med lagringsplass og varme men lar også spilleren tilpasse sin karakter. Spiller interaksjon er en stor del av DayZ ånden, noe som byr på moralske valg. Spillet gir voice chat i spillet som lar spillere kommunisere med hverandre innen en viss avstand. Tekst chat er også tilgjengelig for de spillerne som mangler noen form for telekommunikasjon. DayZ: Standalone gir også spillere muligheten til å utføre ulike animasjoner slik som vinking, tommel opp, vise finger og ha hendene i været.

DayZ: Standalone[rediger | rediger kilde]

DayZ: Standalone er det frittstående spillet basert på spillmodifikasjonen til Arma 2.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Etter den store suksessen med spillmodifikasjonen, annonserte Dean Hall i august 2012, via en ny utviklingsblogg, at DayZ skulle bli utviklet som et frittstående spill med seg selv som prosjektleder i forbindelse med Bohemia Interactive. Han ville at spillet skulle bli utgitt i november 2012. Spillet kommer til å kjøre på en del av spillmotoren brukt av Bohemia Interactive sitt spill Take on Helicopters. og hovedfokuset skulle være "kritiske problemer", slik som feilrettinger og sikkerhet mot hacking.

Noe av hovedfokuset var også å forstørre antallet bygninger som spillere kunne gå inn i. Mange bygninger som ikke var mulige å gå inn i Arma 2 modifikasjonen er mulige å gå inn i DayZ: Standalone.

Våpen[rediger | rediger kilde]

IJ-70 bruker .380 ACP og har enorme likheter til den virkelige sovjetiske Makarov PM som bruker 9x18mm

Rundt om i spillverdenen ligger der store mengder våpen i ulike variasjoner slik som nærkampvåpen, pistoler, maskinpistoler, automatrifler, rifler og eksplosiver. Disse våpnene lar spillere beskytte seg selv mot zombier og andre spillere om nødvendig. Flere våpen er planlagt å komme i alle variasjonene, det er også sagt at RPG-7 vil komme i fremtiden. Hvis spillere har spraymaling kan man male noen våpen for å lage kamuflasje, men dette er bare mulig for noen våpen.

De våpnene som er lettest å anskaffe er nærkampvåpen slik som spader, økser og kujern også stikkvåpen som kniver.

Pistoler er små håndvåpen som skyter lavt kaliber, men som kan finnes nesten overalt. Den vanligste pistolen er IJ-70 som bruker .380 ACP kuler, den er vanligst å finne i private hjem og leiligheter og den kan minne om den sovjetiske makarov pistolen som bruker 9x18mm. Den eneste modifikasjonen den kan bruke er pistol supressor, som er en militær-gradert lyddemper. Andre pistoler slik som CR-75 som bruker 9x18mm og FX-45 som bruker 45 APC er militære pistoler og er sjeldnere enn IJ-70 og er vanligere å finne i militære anlegg. De kan bruke flere modifikasjoner slik som lommelykter og elektroniske sikter

USG-45 bruker 45 ACP med et magasin med 25 kuler og er den kraftigste maskinpistolen i spillet.

Hagler er ekstremt kraftige våpen på nært hold i DayZ. Hvis du bruker 12 Gauge Rifled Slug kan spilleren skyte på lengre distanser med haglen og den eneste haglen i spillet for øyeblikket er BK-133 som er en pumpehagle. Den bruker 12 Gauge Buckshot og 12 Gauge rifled slugs. Sammen med IJ-70 er de de mest vanligste skytevåpnene i spillet.

Maskinpistoler er lette våpen som skyter raskt, men har lav kaliber som kan finnes overalt. CR-61 Skorpion er den vanligste maskinpistolen du kan finne. Den er vanligst å finne i politistasjoner og bruker .380 ACP Full Auto rounds. SG5-K er veldig lik den tyske MP-5 og bruker 9x19mm kuler og kan kun finnes i militære anlegg. Den kan bli utstyrt med en rekke modifikasjoner slik som en rekke kikkertsikter, lommelykt, håndtak og lyddemper. USG-45 er lik UMP-45 og bruker 45.ACP. Den kan kun finnes i militære anlegg og er den sjeldneste maskinpistolen. Den skyter litt saktere enn CR-61 Skorpion og SG5-K siden den bruker en tyngre kule. Den kan bli modifisert med en rekke modifikasjoner slik som kikkertsikte, lyddemper, lommelykt, håndtak og til og med et Ghillie-plagg for kamuflasje.

Mosin 91/30. Den skyter en 7,62x54mm kule og kan i likhet med SKS riflen bli malt med spraymaling.

Rifler er kraftige våpen i DayZ, de skyter kraftige kaliber men skyter sakte ettersom mesteparten av dem har bolt mekanisme. På grunn av de store kalibrene så er rifler de mest høylytte våpnene i DayZ, å utstyre riflen sin med en lyddemper kan forminske lyden og sjansen for at zombier eller andre spillere i nærheten hører skuddet ditt og finner deg. Sjeldenheten til rifler er rangert etter kvalitet. BK-18 er den vanligste riflen du kan finne, den skyter en 7,62x39mm kule men spilleren må lade om etter hvert skudd ettersom at der er kun plass til en kule om gangen. Den kan utstyres med en hjemmelaget lyddemper lagd av en plastflaske og den kan kamufleres med et Ghillie-plagg. CR-527 er en jaktrifle med sylinderlås som har plass til 5 7,62x39mm kuler. Den kan bli utstyrt med et kikkertsikte, større magasin, Ghillie-plagg og hjemmelaget lyddemper. SK 59/66 er en halvautomatisk rifle og skyter 7,62x39mm kuler med et magasin på 10 kuler. Riflen kan finnes i noen militær baser og kan utstyres med en rekke modifikasjoner slik som et kikkertsikte, Ghillie-plagg og lyddemper. Den kan males med spraymaling for kamuflasje. Mosin 91/30 er en moderne veriant av Mosin Nagant 1891 og skyter en 7,62x54mm kule. Den finnes på bondegårder og låver og kan utstyres med et kikkertsikte og Ghillie-plagg og kan males med spraymaling for kamuflasje.

KA-M bruker 7,62x39mm og er noe av de viss ikke det kraftigste våpenet i DayZ: Standalone
M4-A1 riflen skyter 5,56mm NATO og er en mer vanlig automatrifle i DayZ:Standalone

Automatrifler er de kraftigste våpnene i DayZ og noen av de sjeldneste også. Automatrifler er de våpnene som kan bli utstyrt med mest modifikasjoner i spillet slik som en lommelykt, lyddemper, flere sikter og håndtak. KA-M som er spillets versjon av den sovjetiske AKM riflen eller AK-47 som bruker et 30 rnd magasin og skyter 7,62x39mm kuler. Riflen kan skyte helautomatisk og halvautomatisk og er et av de mest kraftigste våpnene i spillet. M4-A1 er spillets versjon av den amerikanske M4 Carbine riflen og skyter 5,56mm NATO kuler. Våpnet er det våpnet som kan modifiseres mest i spillet med flere lyddempere, håndtak, lommelykter, kikkertsikter, flere sikter, stokker og magasin. M4-A1 er mindre sjelden en KA-M.

Chernarus (Tsjernaus)
Чернарусь
Tidligere land/nasjon
Tidligere Sovjetisk Republikk

Flagg
Flagg

HovedstadNovigrad
Areal5 450 km²
Befolkning3,000,000 Tsjernarussere

800,000 Russere

Mindre enn 2,500 etter zombie utbruddet
StyreformRepublikk
StatsoverhodePetr Černý
Offisielle språkTsjernarussisk (Tsjekkisk) Russisk
StatskirkeOrtodoks
EksisterteUSSR 1922 - 1991 Republikk 1991 - 2013

Chernarus[rediger | rediger kilde]

Chernarus eller Tsjernarus (Russisk:Чернарусь) er en fiktiv post-sovjetisk republikk fra militær-sandkassespillet Arma 2 og som er spillområdet i Arma 2: DayZ Mod og i DayZ: Standalone. Selve landet er over 5400 km² mens det tilgjengelige området er bare rundt 220 km²

Chernarus (Tsjernarus). Hele landet er delt inn i 3 provinser kalt Oblaster. DayZ tar plass i provinsen South Zagoria.

Etter at Tsjernarus ble selvstendig fra Sovjetunionen i 1991 ble det til en typisk østeuropeisk republikk hvor økonomien er avhengig av å eksportere råmaterialer. Landskapet i Tsjernarus består mest av landlige landskap med tykke skoger og noen fjellområder, der er små landsbyer og grender spredt utover spillverdenen med større byer i få tall langs kysten. Hovedstaden Novigrad er på den nordvestlige delen av landet. Spillere kan ikke reise til Novigrad, men der er kart strødd rundt om i spillverdenen som lar spillere se hvordan resten av landet ser ut sammen med hovedstaden Novigrad i det sørvestlige hjørnet av landet. DayZ tar plass i den nordøstligste provinsen kalt South Zagoria. South Zagoria er infisert med aggressive zombier og er i anarki. Selv om det bare er en liten del av Tsjernarus så blir South Zagoria i Arma 2 og i DayZ kalt Tsjernarus. Tsjernarus (Chernarus) deler også sitt lignende navn med Hviterussland (Belarus). Hviterussland har hatt en mulig innflytelse på hvordan Tsjernarus ble lagd ettersom at begge nasjonene er post-sovjetiske stater og grenser mot Russland og har likt klima og miljø.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tsjernarus ble en sovjetisk sosialistisk republikk i 1922 etter slutten den russiske revolusjonen i 1917. Etter Sovjetunionens fall i 1991 ble Tsjernarus en selvstendig nasjon og kort etter erklærte seg selv som en republikk. Tsjernarus opprettet en egen hær kalt "De Tsjernarussiske Forsvarsstyrkene" (Chernarussian Defense Forces) og de tok over gammelt sovjetisk militær utstyr.

I 2009 brøt landet ut i borgerkrig noe som gjorde at den Tsjernarussiske regjeringen måtte søke hjelp fra USA. Borgerkrigen ble startet av "Den Tsjernarussiske Røde stjerne bevegelsen" eller Chernarussian Movement of the Red Star (ChDKZ) også kalt Chedaki av lokalbefolkningen, de er en sosialist-kommunistisk gruppe som driver geriljakrig og terrorisme i Tsjernarus med målet om å opprette en kommunistisk stat i regionen. De utførte krigsforbrytelser slik som massemord, tortur, kidnapping og voldtekt mot sivilbefolkningen under borgerkrigen. Gruppen ble dannet av personer fra eldre generasjoner som levde under sosialismen når Tsjernarus var en sovjetisk republikk.

Chedaki begynte ikke å annektere områder fra Tsjernarus før etter de hadde detonert en bombe på den røde plass i Moskva. Chedaki klarte å jage Tsjernarussiske styrker av øya Utes og tok kontroll over den helt til amerikanske marinestyrker tok kontroll over den. Russiske militære styrker ble ikke involvert i konflikten før Chedaki iscenesatte bombinger i Russland og fikk russisk etterretning til å tro at det var den Tsjernarussiske regjeringen som var ansvarlig for angrepene. Dette førte til at Russland ga enorme mengder med våpen og utstyr til Chedaki og at Russiske tropper ble plassert i de nordlige områdene i South Zagoria. Amerikanske marine tropper landet langt sør i provinsen og frigjorde byer opp langs kysten fra Chedaki styrker. Det var ikke før i slutten av Arma 2 sin campaign at det ble gjort klart at noen i den russiske regjeringen sendte penger og våpen til Chedaki for å utføre terroraksjoner i Russland for så å skylde på den Tsjernarussiske regjeringen som et mål med å få Russland til å invadere Tsjernarus.

Zombie-utbruddet[rediger | rediger kilde]

Vi vet veldig lite om grunnen til zombie-utbruddet i Tsjernarus men mest sannsynlig startet det med at et fåtall av innbyggerne ble infisert når borgerkrigen begynte i 2009 enten på grunn av et biokjemisk våpen eller ved sykdom. Vi kan spekulere at utbruddet skjedde i slutten av 2012 eller 2013 pågrunn av at FNX-45-pistolen er mulig å finne i spillet. Mange steder rundt om i Tsjernarus kan man finne giftig-avfallsposer noe som kan tyde på at rundt tiden utbruddet skjedde ble det gjort et forsøk på å kontaminere sykdommen.

Samtidig så var tsjernarussiske tropper samt FN, russiske, amerikanske og allierte styrker samlet i områder rundt i Tsjernarus, om dette var på grunn av zombie utbruddet eller borgerkrigen er ukjent. Selv om de militære styrkene var utstyrt med tunge våpen slik som maskingevær og stridsvogner så ble de sakte, men sikkert overkjørt av noe som virket som uendelige horder med zombier. Militæret prøvde å holde kontroll over utbruddet ved å kvitte seg med lik på en organisert systematisk måte slik som vi ser i militærbasen ved byen Kamensk.

Etter utbruddet brøt Tsjernarus inn i fullt anarki. Det er ukjent om de andre oblast-provinsene i Tsjernarus har blitt påvirket av zombie utbruddet, det samme gjelder nærliggende land slik som Russland og den fiktive staten Takistan.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Hele arealet til Tsjernarus totalt er 5450 kvadratkilometer mens området som er tilgjengelig for spillere er rundt 220 kvadratkilometer. Den største byen er Chernogorsk (Tsjernogorsk) som fungerer som provinsens hovedstad og er noe av de mest populære viss ikke den mest populære destinasjonen for spillere å reise til, der er også andre store byer slik som Elektrozavodsk, en industriby lik Tsjernogorsk, men som er mer tettpakket noe som gjør den til en risikabel destinasjon for nye spillere. Begge byene har sykehus, politistasjoner, flere titals med sivile bygninger og minst et militær-telt. Parken i Elektrozavodsk ble brukt av militæret til evakuering og du kan finne et militær-telt der. Bak sykehuset i Tsjernogorsk i DayZ modifikasjonen er der et militært sanitetstelt.

Tsjernarus består totalt av 3 store Oblaster som er det samme som provinser kalt North Trikani Oblast, South Zagoria Oblast, og Central Kopec Oblast. Oblaster er det samme som provinser og er mest brukt i post-sovjetiske land slik som Russland og Ukraina. DayZ tar plass i South Zagoria Oblast som har et miljø likt de fleste østeuropeiske land slik som Hviterussland, Polen og Russland vest for Ural-fjellene. South Zagoria har store tykke skoger so mstrekker seg over enorme områder samt mange bakker og et par fjell, terrenget blir mer og mer nådeløst desto mer nord du reiser.

I DayZ er der et variert antall ville dyr slik som villsvin, hjort og harer som spillere kan jakte med diverse redskaper slik som spyd, pil og bue eller skytevåpen. I DayZ: standalone er der sjanser for at spillere kan bli angrepet av ville dyr slik som rever, ulver og til og med bjørn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steam, 1.0.0.74, 12. september 2003, Wikidata Q337535, https://store.steampowered.com