Dune (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Denne siden er under arbeid. Som leser bør du være forberedt på at artikkelen kan være uferdig, og at innholdet kan endre seg fra dag til dag. Som bidragsyter bør du være forberedt på redigeringskollisjoner; det kan være lurt å kopiere din tekst til en annen tekstbehandler før du lagrer. Diskuter gjerne artikkelens struktur og innhold på diskusjonssiden.
Dune
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Eventyr / Action
Utgivelsesår1984
Prod.landUSA
Lengde2 t. 17 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegissørDavid Lynch
ProdusentDino De Laurentiis
ManusforfatterDavid Lynch
MusikkToto
Brian Eno
SjeffotografFreddie Francis
KlippAntony Gibbs
Foran kamera
MedvirkendeKyle MacLachlan
Francesca Annis
Annen informasjon
BudsjettUSD 45 millioner
Premiere1. desember 1984 (Australia)
14. desember 1984 (USA)
14. februar 1985 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Dune er et amerikansk episk science fiction-eventyr fra 1984 regissert av David Lynch. Hovedrollene spilles av Kyle MacLachlan, Sting, Jose Ferrer, Virginia Madsen, Linda Hunt, Patrick Stewart og Max von Sydow. Filmen er basert på boka Sand, skrevet av Frank Herbert.

Sountracket ble spilt inn av popgruppa Toto, med Brian Eno som produsent.

Handling[rediger | rediger kilde]

I år 10191 styres universet av de som kontrollerer produksjonen og konsumet av det livsforlengende og romopphevende krydderet melange. Krydderet befinner seg på ørkenplaneten Dune (også kalt Arrakis). Krydderet er således svært ettertraktet, men utvinnes bare av Fremens – et folkeslag som lever i stort antall på Dune. De andre tre planetene i dette universet består av: Planeten Caladan (huser Atreides-riket – de gode); Giedi Prime (hjemstedet til Baron Harkonnen og hans tilhengere); og Kaitain (der keiseren bor). Alle kongehusene har en felles interesse: Å få full kontroll over krydderproduksjonen på Dune – og således oppstår konflikten mellom de utrolig mektige imperiene. Men i Dunes ørken befinner det seg også gigantiske, kilometerlange uhyrer som spiser mennesker som om de skulle være insekter. Samtidig med at sammensvergelsen settes ut i livet venter innbyggerne på planeten på en messias som de ble profittert ville komme for lenge siden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Dune ble dårlig mottatt av kritikerne og ble også en publikumsmessig fiasko da den gikk på kino. Hovedkritikken gikk ut på at filmens handling var rotete og ustrukturert. De dårlige kritikkene og besøkstallene gjorde at planene om en oppfølger ble skrinlagt. Filmen regnes blant de største høybudsjetts filmfiaskoer i filmhistorien.[1]

Filmen vant en Saturn Award for beste kostyme i 1985.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ebert, Roger (1984). «Movie Reviews: Dune (1984)». RogerEbert.SunTimes.com. Besøkt 14. mars 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]